Profil af Per 'rigmand' Wimmer

Per Wimmer købte sin første billet til en kommerciel rumflyvning i 2000, og har i dag lagt billet ind hos tre selskaber, der i fremtiden tilbyder kommercielle ture til rummet: Virgin Galactic, Xcor og Space Adventure.

Alligevel har han endnu ikke været af sted.

»Som eventyrer har jeg rejst i over 50 lande på jorden, jeg har boet med indianere i Amazon-junglen, dykket med hajer på Fiji, stået på ski i verdens højeste skiresort i 5.500 meter højde, og i 2008 satte jeg min første verdensrekord - et skydive over Mount Everest,« siger Per Wimmer og fortsætter:

»Jeg prøver hele tiden på at skubbe grænserne. Hvis du har indtaget verdens højeste bjerg, er det næste store skridt at tage i rummet.«

Så hvad taler for, at rigmanden fra London skulle blive den første dansker i rummet?

Astrofysiker Michael Linden-Vørlne fra Tycho Brahe Planetariet har flere bud:

»Det er en stor fordel, at han læner sig op af et projekt, der er godt på vej. Det er nok for optimistisk med en tur i rummet allerede næste år, men i 2012 begynder Virgin Galactic nok rumflyvninger, og så afhænger det blot af, hvor langt nede på listen han er,« siger han og tilføjer:

»Derudover er han bare passager og skal ikke foretage sig noget - hvis der sker noget uventet med projektet, postes der bare flere penge i det,« lyder vurderingen fra astrofysiker Michael Linden-Vørlne.

Han ser ikke mange ulemper ved Wimmers satsning:

»Projektet afhænger af, om der sker et uheld med rumflyet, og det skal godkendes af de amerikanske myndigheder, men det ser ikke ud til, at der er de store 'showstoppers',« siger astrofysikeren.

Han mener dog ikke, at Wimmers bedrift - skulle han blive den første danske i rummet - er noget, der giver ret meget 'rum-respekt'.

»Wimmer er bare en eventyrer. Han har penge til at leve sin drømme ud, men det gør ham jo ikke til en, der udretter noget stort. Det han foretager sig, svarer til at købe en billet til en ekstrem-rutsjebane«.

*Per Wimmer, hvad er forskellen på det du gør, og så på at købe en tur til en ekstrem-rutsjebane? *

»Forskellen er ganske stor. En ekstrem-rutsjebane er set med mine øjne ikke specielt ekstrem. Jeg har prøvet nogle af de mest ekstreme, og det er vand ved siden af den træning, man skal igennem for at komme i rummet. Centrifugen og nogle af de jagerfly, jeg har fløjet med trækker seks G. Sådan en jordlig rutsjebane trækker måske to G. Det her er the real deal,« siger finansmanden, der har stor respekt for sine konkurrenter.

Alligevel er han fast besluttet på, at han vil være den første dansker i rummet.

»Peter og Kristian har valgt at bygge selv, og det er jeg ikke dygtig nok til. Jeg har nogle andre ressourcer, og dermed kan jeg komme hurtigere af sted. Andreas skal igennem et meget stort uddannelsesforløb, som tager alt for lang tid, og det har jeg ikke tålmodighed til,« siger Per Wimmer.

Michael Linden-Vørlne spår Per Wimmer en 40 procent chance for, som den første dansker at komme i rummet. Det giver Wimmer de bedste odds, men han kan langtfra føle sig sikker.

»Lige nu ligger Per Wimmer forrest, men den førertrøje kan hurtigt gå tabt. Der skal ikke meget grus i maskineriet, før der byttes om på rækkefølgen,« siger astrofysikeren.

Hvem tror du, bliver den første dansker i rummet? Deltag i afstemningen på forsiden.

Læs også: Profil af Andreas 'astronaut' Mogensen

Læs også: Profil af Peter 'opfinder' Madsen

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Wimmer:

»Forskellen er ganske stor. En ekstrem-rutsjebane er set med mine øjne ikke specielt ekstrem. Jeg har prøvet nogle af de mest ekstreme, og det er vand ved siden af den træning, man skal igennem for at komme i rummet. Centrifugen og nogle af de jagerfly, jeg har fløjet med trækker seks G. Sådan en jordlig rutsjebane trækker måske to G. Det her er the real deal,«

Nu har vi altså adgang til 5-6 G i Tivoli; afprøvet over 1 time.

Kunne Wimmer ikke her henvise til den autoriserede liste over krav til den fantastiske træning han må igennem for at være passager?

Det letteste er jo at hægte sig på andre, der kan tingene. Den verdensrekord, han omtaler, at han har; var jo også et tandemspring.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten