Profil af Peter 'opfinder' Madsen

Sammen med Kristian von Bengtson er Peter Madsen størstedelen af Copenhagen Suborbitals.

Foreningen bygger sit eget rumskib og raket, og holder til på Refshaleøen i København.

Af familiære hensyn tager Peter Madsen og ikke Kristian von Bengtson den første tur i rummet, når arbejdet engang er færdig, men inden han sætter sig ind i det selvbyggede rumskib, skal foreningen have demonstreret, at raketten kan flyve.

Målsætningen er en bemandet opsendelse inden "for nogle år", men trods flere statiske test, har foreningen aldrig sendt en raket op. Et stort anlagt forsøg endte i september i en fuser, så hvorvidt deres raketter faktisk kan sende folk i rummet er uvist.

På trods af en lang række usikkerheder vurderer Michael Linden-Vørlne, at de to selvbyggere har en 30 procent chance for, at Peter Madsen med tiden vil kunne kalde sig den første dansker i rummet - samme chance som Danmarks eneste astronaut, Andreas Mogensen.

»De har opbakningen, og folk der er villige til at lægge sig i brechen for projektet. Opbakningen stiger fra gang til gang, og det kan kompensere for ulemperne. Hvis de har held i sprøjten, og får løst deres tekniske problemer, kan det virke selvforstærkende, og de kan måske skære et par år af deres tidsplan,« siger han og fortsætter:

»De er stadig i udviklingsfasen. De har bygget, men ikke fløjet, og kravet for at sætte Peter Madsen ind i rumfartøjet er, at man har gennemført en række ubemandede tests. Selvom Peter Madsen er villig til at løbe risici, skal lemmer og helbred helst ikke være på spil. De er baseret på private sponsormidler, og folk der spytter i kassen, men det er helt åbent og frivilligt, så det er sårbart for tilbageslag.«

Selv insisterer Peter Madsen på, at det ikke i sig selv er nogen væsentlig bedrift at blive den første dansker i rummet. Men raketbyggeren spår sig selv fine chancer.

»Alle siger, at de ikke er i kapløb. Det sagde man også under den kolde krig. Det siger vi selvfølgelig også. Men jeg tror faktisk, at vi tre kandidater har nogenlunde samme chance for at blive den første dansker i rummet,« siger han.

Selvom Wimmer ifølge sig selv og eksperten har de bedste chancer, er Peter Madsen mere forbeholden. Han tror, at en godkendelse af SpaceshipTwo til kommercielt brug bliver langtrukken.

»Der er intet teknisk galt med SpaceshipTwo, men du får ikke bare lov til at lave et flyselskab med et hjemmelavet fly og så flyve kommercielt.«

»Jeg tror helt sikkert, at vi inden for et par år ser SpaceshipTwo i rummet. Men det betyder ikke, at den må flyve med Per Wimmer. Jeg tror, vi skal regne med, at hr. Wimmer kommer til at stå et godt stykke tid på jorden,« siger Peter Madsen.

Hvem får ret?

Deltag i afstemningen på forsiden.

Læs også: Profil af Per 'rigmand' Wimmer

Læs også: Profil af Andreas 'astronaut' Mogensen

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten