De to professorer bag de rapporter, der stempler drænrør af plastic langs den jyske vestkyst som virkningsløse til at forhindre erosion, er rystede over de danske politikeres opførsel.
Professor Hans Burcharth fra Aalborg Universitet, der skrev den ene rapport om drænrørene, kalder det en politisk skandale og spild af skattekroner, at nogle politiker nu kræver nye forsøg med rørene.
Det nuværende forsøg fik bevilget 7,7 millioner kroner.
»Der sidder en flok politikere, som bestemt ikke kan tænke sig om. Det er fuldstændigt ligegyldigt, hvad Jørgen Fredsøe og jeg siger. Sagen er bare, at enhver med blot den mindste smule viden om fysik kan se, at rørene har så marginal virkning, at de ikke kan bruges,« siger Hans Burcharth.
Mandag fremlagde professorerne og opfinderen Poul Jakobsen fra Skagen Innovation Center (SIC) deres rapporter om drænrørene for Folketingets Trafikudvalget. Jørgen Fredsøe, der skrev den anden rapport om drænrørene, oplevede blandt andet, at Anita Knakkegaard (DF), der bor tæt på et forsøg med rør, forsøgte at belære ham om strømningsteknik med udsagn om, at de jo netop virker, fordi der bliver sumpet omkring rørene. En påstand, som Jørgen Fredsøe var lodret uenig i.
»Det er mærkeligt, at trafikudvalget skal lære os om strømningsteknik. Det er jo vores fag, og vi er eksperterne. Derfor spurgte jeg dem også, om de også tvivler på de statiske beregninger bag danske broer, og derfor er bange for at køre over dem,« siger Jørgen Fredsøe.
Eksperter: Småfejl ændrer ingenting ved konklusionerne
Før mødet havde opfinder Poul Jakobsen proklameret, at eksperternes rapporter var fyldt med 1.794 fejl, og 4,5 timer før mødet trak Hans Burcharth sin rapport tilbage, fordi den indeholdt fejl i beregningerne af strandbredden.
Ingeniørfirmaet Grontmij Carl Bro, der stod for opmålingen af strandprofilerne og foretog databeregningen, havde benyttet et andet udgangspunkt for opmåling af stranden end aftalt. Aftalen lød på, at firmaet skulle bruge klitforkanten som udgangspunkt, men de rådgivende ingeniører brugte toppen af klitten i stedet.
Ifølge Hans Burcharth har det dog »overhovedet ingen betydning for konklusionerne« i hans rapport, men professoren gider ikke risikere at høre på beskyldninger fra Poul Jakobsens om, at der er den mindste fejl i hans rapporter.
»Havde det været enhver anden end Jakobsen, ville jeg blot have udgivet rapporten med minimale korrektioner. Men Jakobsen gør alt hvad han kan for at ødelægge renommeet omkring Fredsøes og min rapport. Han kører systematisk på det, og har gjort det i alle årene - og man må sige det er lykkedes ufatteligt godt,« siger han.
Jørgen Fredsøe afviser også beskyldningerne 1.794 fejl i rapporterne. Han har nemlig slet ikke taget udgangspunkt i de strandprofiler, som Grontmij Carl Bro har lavet fejl i. I hans rapport har han brugt skræntfoden som udgangspunkt, defineret som kote +4, og så har han målt tykkelsen af sandet 100 meter ud mod vandet.
»Derfor ændrer det intet på min konklusion om, at drænrørene ikke virker,« siger Jørgen Fredsøe.
Eksperter: De eneste ikke-uvildige er SIC
Jørgen Fredsøe betegner mødet i trafikudvalget som »forvirrende«, og i lighed med Hans Burcharth kan han ikke forstå, at nogle politikere gentagne gange har ønsket mere uvildige eksperter.
»Jeg har simpelthen mailet til politikerne og bedt dem om svare på, hvordan vi kan betegnes som ikke-uvildige,« siger Hans Burcharth, der blev udpeget af Poul Jakobsen selv til at skrive en rapport om forsøgene.
»Min egen læge har bedt mig trække mig ud«
For mange år siden var Hans Burcharth en af de eneste, der støttede Poul Jakobsens ide om at plante drænrør på strandene, men så snart han begyndte at være kritisk ønskede Poul Jakobsens han afsat fra forsøgene.
»Det er min egen skyld, at jeg gav ham opbakning til hans ide i starten, da ingen andre troede på ham. Men så snart man skriver en kritisk rapport, bliver man sat på den Jakobsens sorte liste,« siger han.
»Jeg vil ikke anbefale nogen at gå ind i det her, og jeg vil aldrig beskæftige mig med Poul Jakobsen igen. Det er så belastende, at min egen læge har bedt mig trække mig ud. Var det ikke for landets politikere var han blevet smidt ud for lang tid siden på grund af sin opførsel,« lyder det fra professoren.
Begge eksperter fremhæver også, at en lang række undersøgelser i andre lande, herunder Australien og Tyskland, har vist, at drænrørene ikke virker.
