Professor: Varmepumper er en lavfrekvent støjbombe
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Professor: Varmepumper er en lavfrekvent støjbombe

Varmepumper fylder villakvarterne med lavfrekvent støj, og der er ingen kontrol med, hvor meget de larmer.

»Problemet med varmepumper er, at de ofte bliver placeret i områder, hvor vi normalt forventer fred og ro,« siger Henrik Møller, professor i akustik ved Aalborg Universitet.

De udbredte luft-luft-varmepumper, som udnytter luften udefra til indendørs opvarmning, afgiver støj fra den udendørs kompressor, som pumpen bruger til at opvarme eller nedkøle luften, inden den sendes ind i huset.

Hvor meget varmepumperne præcist larmer, er forskelligt fra produkt til produkt, men teknisk konsulent Nils Lygaard fra installatør-organisationen Tekniq anslår, at gode luft-luft-varmepumper har et udendørs støjniveau på 40-45 decibel.

Det er fem decibel mere end det tilladte støjniveau i et dansk villakvarter om søndagen eller på en hverdags­aften.

De billigere modellers støjniveau er ofte ti decibel højere. På det danske marked findes endda en model, hvis støjniveau er oppe på 60 decibel, hvilket i forhold til de mest støjsvage føles som mellem tre og otte gange kraftigere.

Problemet er lavfrekvent støj

En del af varmepumpernes støj er lavfrekvent - den svage summen, som man også kender fra køleskabe og andre ventilationsanlæg, og som kan give anledning til søvnbesvær og stresssymptomer hos personer tæt på støjkilden.

Ifølge Henrik Møller skærmer danske huse ikke særlig godt af for lavfrekvent støj, hvorfor den irriterende summen kan ryge direkte ind i naboens stue. Det problem kender man fra Sverige, hvor en undersøgelse har påvist, at flere end halvdelen af alle naboklager angående støj skyldes netop lavfrekvent støj.

Det får nu Henrik Møller til at råbe vagt i gevær. Han mener, at de enkelte varmepumpers støjniveauer bør indgå på lige fod med deres energikapacitet, når de godkendes. Og fabrikanterne skal opgive, hvordan støjen er målt, hvilket ikke er tilfældet i dag:
»Som forbruger bør det være muligt at få klar besked om apparatets støjudledning, så man ikke bare vælger i blinde. Og der bør findes en vejledning i, hvordan pumperne installeres, så de larmer mindst muligt« siger Henrik Møller.

Han påpeger, at forkert installation nemt kan forøge støjniveauet med adskillige decibel.

Der findes ingen præcis opgørelse over, hvor mange varmepumper der snurrer i de danske hjem, men branchen anslår, at der alene i 2008 vil blive solgt mellem 20.000 og 30.000 varmepumper.

Salget af varmepumper har således været støt stigende de seneste par år, fordi de har vist sig som et energivenligt alternativ til elvarme og i nogle tilfælde oliefyr.

Ingen godkendelsesordning

Der findes i dag ingen obligatorisk godkendelsesordning for varmepumper. Teknologisk Institut har siden 2005 stået for en frivillig godkendelsesmærkning, der fokuserer på pumpens ydelse og effektivitet. Støjniveauer har man dog ingen planer om at måle, fortæller Claus S. Poulsen, centerchef hos Teknologisk Institut:

»Jeg tror ikke, der er et reelt problem. Det eneste kan være, hvis folk bruger deres varmepumpe som airconditionanlæg om sommeren, når naboerne også er udendørs,« siger Claus S. Poulsen og tilføjer:

»Man skal passe på med at sætte en lavine i gang, for det er forskelligt fra øre til øre, hvad der irriterer én. Det bør ikke overskygge for varmepumpernes positive effekter,« mener han.

Klare retningslinjer savnes

Som en del af energiforliget 2008 er der sat 30 millioner kroner af til en kampagne, der har til formål at få husejere til at udskifte deres oliefyr med jordvarmepumper - blandt andet via bedre energimærkning af pumperne.

Kampagnen omfatter dog ikke luft-luft-varmepumper. Derfor er der ifølge Mikkel Sørensen, civilingeniør ved Energistyrelsen, ikke planer om at sætte fokus på deres støjniveau.

Det er en skam, mener Henrik Møller.

»Man skal sørge for at løse den her støjproblematik fra starten. Ellers risikerer en ellers god teknik at møde en masse modstand, når hr. Jensen køber en larmende varmepumpe og lægger sig ud med sine naboer,« påpeger han.

"...Tekniq anslår, at gode luft-luft-varmepumper har et udendørs støjniveau på 40-45 decibel.
Det er fem decibel mere end det tilladte støjniveau i et dansk villakvarter om søndagen eller på en hverdags­aften."

I hvilken lovtekst el. lign. finder man denne støjgrænse? Og hvor måles den? 1 meter fra det støjende apparatur, ved naboens skel eller...?

Og hvad nu hvis baggrundsstøj fra omkringliggende boliger og veje ligger lige på grænsen. Så gælder det dæl'me bare om at være stille, så man ikke forstyrrer naboen!

  • 0
  • 0

Det er fem decibel mere end det tilladte støjniveau i et dansk villakvarter om søndagen eller på en hverdags­aften."

I hvilken lovtekst el. lign. finder man denne støjgrænse?

Det kunne jeg da også li' at vide.

Måske vi kunne få indført, at netop dén ene dag om ugen, undlader man at at starte sin buskrydder, motorplæneklipper, kædesav m.m.!?

  • 2
  • 0

[quote
Måske vi kunne få indført, at netop dén ene dag om ugen, undlader man at at starte sin buskrydder, motorplæneklipper, kædesav m.m.!?[/quote]

Jeg har nu mere tanken på den nabo, der prøvestarter sine Corvetter midt om natten, for at lade dem gå i tomgang. Jeg tvivler på at en russisk kampvogn larmer mere.

  • 0
  • 0