Man må så håbe at batteriet har ledig kapacitet når man ikke kan sælge strømmen. Men til at drage sig nogle praktiske erfaringer er det vel fint nok?
I slutningen af 2017 vil et batteri på 50 MWh og 48 MW står klar ved siden af en transformerstation nærmest klos op ad den dansk-tyske grænse. På transformerstationerne mødes blandt andet elforbindelserne fra Danmark – både 400 kV og 220 kV – med det tyske net.
Hovedformålet med batteriet, der bliver installeret på 30 kV-niveau, er at levere reserveeffekt til det europæiske elmarked, nærmere bestemt den del af markedet, som bruges til at holde frekvensen stabil på 50 Hz – også kaldet PCR-markedet.
Det betyder, at batteriet lynhurtigt skal kunne op- eller aflade, når der er udsving i produktion af for eksempel sol- og vindkraft.
Som en mindre del af projektet skal batteriet også bruges til at lagre vindkraft fra en nærliggende vindmøllepark for på den måde at gemme energien i timer med lave priser for at kunne sælge den, når prisen er høj.
Men Brian Vad Mathiesen, der er professor med speciale i energiplanlægning på Aalborg Universitet, mener, at sådan et batteri er en løsning fra fortiden, fordi hele omkostningen lægges på elkunderne:
»Hvis de stedet havde installeret nogle store varmepumper kombineret med effektelektronik, som også kunne levere de ydelser, der stabiliserer frekvensen, så ville både el- og varmekunderne kunne få glæde af investeringen,« siger han.
Sådanne varmepumper kunne passende ligge i Hamborg-området, men der er mange andre byer i Nordtyskland med fjernvarme.
Bag batteriet står det hollandske energiselskab Eneco og den japanske batterileverandør Mitsubishi Corporation.
De ser Tyskland som det ideelle sted til at teste nye lagerteknologier, fordi udfordringen med udbygning af vedvarende energi især i det nordlige Tyskland træder tydeligt frem, forklarer Marc Wegmann, der er direktør for det store anlæg:
»Vi kunne se, at batterier var den mest optimale løsning, både økonomisk og teknisk. Alternativet havde for eksempel været et trykluftanlæg, men det ville ikke have været bæredygtigt, især ikke når prisen på batterier bliver ved med at falde,« siger han.
Han understreger samtidig, at anlægget – bortset fra et mindre tilskud fra delstaten Slesvig-Holsten til at undersøge, hvordan batteriet kan fungere som rent energilager – bliver bygget på rent kommercielle vilkår:
»PCR-markedet i Nordeuropa er på 3.000 MW, så 48 MW er faktisk ikke særlig meget,« siger han og forventer, at batteriet skal konkurrere med kul- og gasfyrede kraftværker.
Under projektfasen blev det også undersøgt, om energien fra vindmøller kunne bruges i varmepumper i stedet for:
»Men vi ville gerne have batteriet tæt på transformerstationen, og her er der ikke noget fjernvarmenet til at aftage varmen. Til gengæld har vi et knudepunkt for elnettet,« forklarer Marc Wegmann som også regner med, at batteriet på længere sigt vil kunne bruges til spændingsregulering, hvilket vil reducere tabene i transformerstationen.
Det kan gøres ved at udnytte batteriets indbyggede effektelektronik til at kompensere for ubalancer i elnettets tre faser.
Placeringen af batteriet lige syd for den danske grænse til Tyskland kunne give overvejelser om, hvorvidt det ikke også ville være hensigtsmæssigt at installere den type batterier i det danske elnet.
Peter Markussen, der er afdelingschef for systemydelser hos Energinet.dk, vil ikke afvise, at det kunne være en mulighed, men tilføjer:
»Investeringen i batterier afhænger af forretningsmuligheden, og der er forskellige rammebetingelser i Danmark og i Tyskland. Markedet for hurtig frekvensregulering er på cirka 20 MW i Vestdanmark. Der vil altså slet ikke være de samme kommercielle markedsmuligheder i Vestdanmark som i Nordtyskland,« forklarer han og understreger, at afgiftssystemet og tilskudsmulighederne i Danmark også adskiller sig væsentligt fra Tyskland:
»I dag dækkes behovet for hurtig frekvensregulering hovedsageligt af de store danske kraftværker,« siger han, men afviser ikke, at batterier på et tidspunkt kan blive konkurrencedygtige i det danske marked for systemydelser.
I den nye bydel i Københavns Nordhavn blev der i marts måned i år installeret det første større nettilsluttede batteri i Danmark.
Batteriet, der er leveret af ABB, har en energikapacitet på 460 kWh og en effektkapacitet på 630 kW, hvilket altså er væsentligt mindre end det nye nordtyske batteri. Batteriet er installeret på 10 kV-niveau.
Læs også: Nordhavn har tilsluttet kæmpebatteri
I modsætning til det kommende tyske kæmpebatteri skal batteriet i Nordhavn først og fremmest bruges til såkaldt ‘peak shaving’, hvor toppen af belastningen barberes, så trækket på det centrale elnet bliver reduceret i de timer på dagen med størst belastning. Natten, hvor belastningen er lav, kan så bruges på at oplade batteriet.
Batteriet i Nordhavnsbydelen kan også give erfaringer med, hvordan elnettet i en ny bydel kan udbygges. Det kan for eksempel gøres ved at flytte batteriet, i takt med at bydelen udbygges og på den måde udskyde forstærkninger af elnettet.
Man må så håbe at batteriet har ledig kapacitet når man ikke kan sælge strømmen. Men til at drage sig nogle praktiske erfaringer er det vel fint nok?
Når man for tiden kører på motorvej fra grænsen og ned mod Hamborg, så kan man virkelig se hvor meget de udbygger deres elnet. Det er en kendt sag at elnet i Nordtyskland har flaskehals ned mod Hamburg, men det bliver forstærket nu. Vi ved også at mange nordtyske vindmøller til tider tvinges til at stå stille og vi ved at de meget store tyske solcelle anlæg svinger meget med at levere energi. Så i netop dette område giver det da ret god mening at placere en stort batteri. Der vil jo endda blive betalt for leverancerne. Uden ekstra tilskud. Så der er en helt plat overskrift at storme ud med. Tilmed gøres miniforsøg i København, men der kan man godt finde positive overskrifter (selv om det minder om en tynd kop te ved sammenligning). Tag de positive briller på og se på styrken i anlægget, når det både kan sluge og levere energi. Varmepumper kan sluge (el)energi når andre ikke vil, men dér stopper det så også.
Man ved at der kun kan hentes ca. 75% af tilført energi tilbage, i forhold til forbruget ved opladningen. Dernæst slides batterier, efter 5 år er de reduceret til værdiløst (kostbart og modbydeligt) tungmetalaffald !
Dernæst slides batterier, efter 5 år er de reduceret til værdiløst (kostbart og modbydeligt) tungmetalaffald !
Der er tale om et litium-ion batteri! Litium er et letmetal og genbrugeligt.
Man ved at der kun kan hentes ca. 75% af tilført energi tilbage, i forhold til forbruget ved opladningen. Dernæst slides batterier, efter 5 år er de reduceret til værdiløst (kostbart og modbydeligt) tungmetalaffald !
Tungmetallerne kan genanvendes, og de bruges slet ikke i batteriet.
Er det for banalt at nævne at batterier har store (overflødige?) tab i forhold til at producerer til øjeblikkeligt forbrug? Traditionel energi produktion har mindst overflødig /spild produktion fordi den er både regulerbar og forudsigelig. Batterier er kun nødvendigt fordi vi bruger ustabile energikilder og derfor må producere (meget) mere end nødvendigt og bygge lager. Så batterierne er nødvendige aht. Flexibel energi produktion, men det er ikke en god ide. Batterier skal bruges til transport opgaver fx. Lommelygter og elbiler, men i stationærer installationer er de et ( u ) nødvendigt onde!
Det er ikke den mest energiøkonomiske model, for ikke at tale om monetært uøkonomiskt.
Brian Vad Mathiesen er fortaler for at opbygge energilagring, men altid med fokus med brint eller andre teknologier end batterier. Det er en mand som man ved hvad vil svare hvis man spørger til om batterier er en optimal energilagring.
Der har været en lang kamp mellem folk der ønsker brint i stedet for batterier til energilagring, og det er en kamp som brintfolkene har brugt masser af krudt på også nu hvor det står klart at den teknologi aldrig vil kunne konkurrerer på et eneste parameter.
Man ved at der kun kan hentes ca. 75% af tilført energi tilbage, i forhold til forbruget ved opladningen. Dernæst slides batterier, efter 5 år er de reduceret til værdiløst (kostbart og modbydeligt) tungmetalaffald !
Det er ikke til at blive klog på. I diskussioner om elbilers batterier påstås det nærmest at batterier ikke slides. I disse tider med falske nyheder . . . . .?
Batterier skal bruges til transport opgaver fx. Lommelygter og elbiler, men i stationærer installationer er de et ( u ) nødvendigt onde!
Nej, batterier er fantastiske, hvis man skal lagre strøm til at håndtere spidsbelastninger. Det gælder både for vind- og sol-energi, men også for traditionelle kraftværker, der leverer strøm til steder, hvor nettet er dårligt udbygget, og det er for dyrt at udbygge det.
Det er ikke til at blive klog på. I diskussioner om elbilers batterier påstås det nærmest at batterier ikke slides. I disse tider med falske nyheder . . . . .?
Nej. der ingen der påstår at elbilbatterier ikke slides, men vi prøver bare at nuancer debatten når, det som en kort one-liner, påstås at elbilsbatterier skal behandles med yderste forsigtighed, kun holder 2-3 år, og at en udskiftning af et elbilsbatteri koster 400.000kr.
Det samme med denne udmelding.
"Man ved at der kun kan hentes ca. 75% af tilført energi tilbage, i forhold til forbruget ved opladningen. Dernæst slides batterier, efter 5 år er de reduceret til værdiløst (kostbart og modbydeligt) tungmetalaffald !.
Den har ikke hold i virkeligheden.
Om der er så er økonomi i omtalte batterilager skal være usagt. I bund og grund, afprøver man vel bare ideen for at få nogle praktiske erfaringer.
Professoren har misforstået situationen. Det er to virksomheder som ønsker og betaler for at teste batteriteknologi. Dertil har de sat projektet op i Tyskland. Hvis nogen ønsker at teste varmepumpeteknologi står det dem jo frit for at gøre det. Hvis varmepumpe-fabrikanterne kun bygger deres salgsindsats på en anbefaling fra en professor eller anden sagkyndig, men ikke har gjort sig ulejlighed med at teste i praksis i fuld skala, så ender man som taber uanset om teknologien i teorien er bedre eller ej.
Det er kun godt at fabrikanterne tester deres produkter i stor skala, og det er et forfejlet argument at de skulle lade være med det fordi nogen mener at konkurrenters løsninger er bedre. Faktisk er det en måde de kan vinde i konkurrencen, såfremt varmepumpe-folkene ikke kommer ud af busken.
Det er kun godt at fabrikanterne tester deres produkter i stor skala, og det er et forfejlet argument at de skulle lade være med det fordi nogen mener at konkurrenters løsninger er bedre. Faktisk er det en måde de kan vinde i konkurrencen, såfremt varmepumpe-folkene ikke kommer ud af busken.
Det som fabrikanter ikke kan - og heller ikke skal - forholde sig til, er overordnede spørgsmål, som vedrører hvilken metode der overordnet giver mening. Og her rangerer varmepumper en hel del over batterier, når vi taler behov for at udnytte eloverskud på en rationel måde.
Man ved at der kun kan hentes ca. 75% af tilført energi tilbage, i forhold til forbruget ved opladningen. Dernæst slides batterier, efter 5 år er de reduceret til værdiløst (kostbart og modbydeligt) tungmetalaffald
Dokumenter venligst påstandene. Hvilke tungmetaller? Og hvilket batteri har mistet kapaciteten til et uacceptabelt niveau efter 5 år?
Vores elbil er nu 1,5 år gammel og har kørt 18.000 km. Den har stadig en batterikapacitet på 82ah - det samme som da vi købte den.
Der er rene BEVs der har kørt 220.000 miles som taxaer i Wales og stadig har >85% af den oprindelige batteri kapacitet.
Aha. Det var det hunden var begravet. Og journalisten samt overskriften følger dermed en persons mening. Kan vi så få en beregning fra ham, hvad samme anlæg med brint ville koste mere og være bedre - eller omvendt.
Når professoren siger "Hvis de stedet havde installeret nogle store varmepumper kombineret med effektelektronik," har han tilsyneladende ikke sat sig ind i problemet. Tyskland har investeret voldsomt i vindmøller og solceller men deres infrastruktur er ikke fulgt med. Det tyske højspændingsnet er, i modsætning til det danske, meget svagt. Derfor har de også store problemer med korttids stabiliteten af deres el-net. Hvad gør man når der kommer skyer for solcellerne, når vinden er ustabil? Solceller kan ikke bidrage til stabiliteten. Vindmøller kan, men kun i begrænset omfang. Det er her batterierne kommer ind, med mange op- og afladninger i kort tid. Det egner Li-batterier sig til. Varmepumper kan godt kortvarigt optage ekstra energi men mig bekendt kan en varmepumpe ikke levere energi tilbage til el-nettet, hvilket der er behov for her. Varmepumper er en rigtigt fornuftig ting, hvis man har brug for varmen, men på en pløjemark i Nordtyskland, nej! I skrivendes stund er el-spotprisen i Vestdanmark negativ. Til trods for det eksporteres der i øjeblikket 700 MW fra Tyskland til Vestdanmark og 600 MW til Østdanmark! Dette viser det tyske problem!Strømmen sendes så videre til Norge og Sverige der så kan "gemme" lidt af deres vand til "bedre tider".
I skrivendes stund er el-spotprisen i Vestdanmark negativ. Til trods for det eksporteres der i øjeblikket 700 MW fra Tyskland til Vestdanmark og 600 MW til Østdanmark! Dette viser det tyske problem!Strømmen sendes så videre til Norge og Sverige der så kan "gemme" lidt af deres vand til "bedre tider".
Lige netop.
Og hvad er billigst. ? Batterier i Tyskland eller at spare på vandet i Norge. ? Tror de fleste må indse at det er vandet i Norge som er det billigste "batteri".
Når man for tiden kører på motorvej fra grænsen og ned mod Hamborg, så kan man virkelig se hvor meget de udbygger deres elnet. Det er en kendt sag at elnet i Nordtyskland har flaskehals ned mod Hamburg, men det bliver forstærket nu.
Jeg er faktisk ret enig med dig, da batteriet jo skal ses i nordtysk sammenhæng, hvor vindpenetrationen er betydeligt højere end i DK, og fjernvarme ikke nær så udbredt som i DK.
Men samme batteri fik jo en positiv artikel, til at starte med, da Ingeniøren "læste op" at Eneco's og MHI's pressemeddelelse.
Brian Vad bidrager blot til at give et mere nuanceret, og i øvrigt meget kvalificeret, billede af konceptet, og han har jo nok ret i at der, her og nu i hvert fald, burde være mere værdi at hente i at investere pengene i varmepumper.
Varmepumper kan sluge (el)energi når andre ikke vil, men dér stopper det så også.
Nahr - de kan jo så også konvertere el-energien til 3 gange så meget varme, som kan gemmes i fjernvarmenettets varmekapacitet, og distribueres jævnt i takt med varme-behovet.
Du skal jo huske at vores suverænt største energibehov, her i regionen, er og bliver rum-opvarmning, og at det netop er i fyringssæsonen vindmøllerne producerer mest, og elnettet er hårdest belastet.
Man ved at der kun kan hentes ca. 75% af tilført energi tilbage, i forhold til forbruget ved opladningen
Når du kommer med den slags påstande i et ingeniørforum, så skal nogle kilder til, ellers lad være! Et Li-baseret batteri, som der er tale om her har en effektivitet på omkring 95% i selve batteriet! Hertil kommer så tab i op- og af-ladekredsløb m.m. hvorved vi nok havner på en samlet effektivitet på 85 - 90%. [https://www.pv-magazine.com/magazine-archi...]. Det er, på nær svinghjul, den mest effektive metode! De tal du kommer med minder mere om et gammeldags bly-batteri. De bruges ikke til den slags ting da blybatterier ikke egner sig til mange op- og aflade cykluser, og i hovedsag består af et tungmetal.
Tror de fleste må indse at det er vandet i Norge som er det billigste "batteri".
Der er "bare" et lille problem. Du skal have en forbindelse og i øjeblikket er "kablerne ikke tykke nok".
Man ved at der kun kan hentes ca. 75% af tilført energi tilbage, i forhold til forbruget ved opladningen. Dernæst slides batterier, efter 5 år er de reduceret til værdiløst (kostbart og modbydeligt) tungmetalaffald !
Der findes næppe en energilager-teknologi i verden, med højere cyklus-effektivitet end Li-ion batteri. Vi ligger et pænt stykke oppe i 90'erne, hvis C-værdien ikke er for høj.
Pumpekraft kommer ind på en sikker andenplads, med en cyklus-effektivitet i starten af 80'erne.
Alt andet, inklusiv bly-syre batterier, ligger på 70% og nedefter.
Og nej, Li-Ion batterier til det formål, er bestemt ikke reduceret til værdiløst tungmetal efter 5 år - men det vil jeg blot anbefale du sætter dig lidt bedre ind i. ;o)
Der findes næppe en energilager-teknologi i verden, med højere cyklus-effektivitet end Li-ion batteri.
Ifølge kilden lidt højere oppe i bloggen så har svinghjul, som man bl.a. bruger et par steder i USA, en højere virkningsgrad men de koster ca. 3 gange så meget pr. kW spidseffekt. Vi er derfor helt enige i at Li-ion er det fornuftige alternativ til håndtering af korttidsvariationer . Det er altid vigtigt at se på det i en helhed.
Der er "bare" et lille problem. Du skal have en forbindelse og i øjeblikket er "kablerne ikke tykke nok".
Du har helt ret. Det er et lille problem. Og det er midlertidigt. Der lægges penge tilside til nye kabler, hver gang der er forskel i pris mellem Danmark vest og Norge. Den danske producent får den lave danske pris. Den Norske køber, betaler den højere norske pris, hvor forskellen til den lavere danske salgspris, tilfalder en pulje til nye forbindelser.
Vi er jo helt enige Søren. Jeg har også arbejdet med varmepumper som kan have en sCOP mellem 3 og 5, så det giver i den grad mening. Men jeg har også set hvad der sker med energien fra et af deres solcelle anlæg på størrelse med en halv flyveplads. Når det kommer en grå eller sort haglbyge ind over et solcelle anlæg, så dykker effekten rigtig meget og meget hurtig. I denne situation skal man jo ikke bruge energi til varmepumper, som professoren siger, men man skal bruge batteriet som kompensation i de 20-30 minutter skyendriver over anlægget. Og dette har professoren jo ikke set som fornuftigt, hvilket jeg er uenig i.
Ifølge kilden lidt højere oppe i bloggen så har svinghjul, som man bl.a. bruger et par steder i USA, en højere virkningsgrad men de koster ca. 3 gange så meget pr. kW spidseffekt.
I et el-drevet svinghjul, kan du i bedste fald opnå en cyklus-effektivitet på motorens/generatorens maksimale virkningsgrad x 2.
Dermed er vi allerede nede i starten af 90'erne.
Dertil skal du lægge de tab, der ligger i svinghjulets tab af omdrejninger, mellem op og afladning, samt motor/generatorens tab af virkningsgrad ved faldende omdrejningstal.
Det er meget optimistisk at tro at vi derefter er over 90%, i en real life case - men de der sælger konceptet, vil jo nok helst fortælle om effektiviteten i selve sweet-spottet - f.eks. i en lagercyklus, der består i at accelerere svinghjulet fra 2.500 til 3.000 rpm, indenfor få sekunder, og omgående efter genvinde energien af et tilsvarende rpm-fald.
Går der bare en halv time imellem, eller skal motoren starte fra 0 rpm, så er det ganske andre virkningsgrader, vi taler om.
Endelig kommer noget af det samme tab, som også batterier har, nemlig inverteren/laderen, men hvor batteriet kan nøjes med 2 konverteringer (AC=>DC + DC=>AC) kræver svinghjulet 4 konverteringer (AC=>DC=>ACvar + ACvar=>DC=>AC).
Vi ligger derfor i bedste fald på niveau med pumpekraft, meget afhængig af ovenstående parametre. Der er lidt mere friktionstab i at pumpe vand end i at dreje svinghjul, men pumpningen kan foregå ved konstant rpm, og kræver derfor ikke en inverter, og vandet kan ligge i ugevis i magasinet, uden at tabe nævneværdig energi.
Men jeg har også set hvad der sker med energien fra et af deres solcelle anlæg på størrelse med en halv flyveplads. Når det kommer en grå eller sort haglbyge ind over et solcelle anlæg, så dykker effekten rigtig meget og meget hurtig. I denne situation skal man jo ikke bruge energi til varmepumper, som professoren siger, men man skal bruge batteriet som kompensation i de 20-30 minutter skyendriver over anlægget.
Ork ja, eller meget større: https://de.wikipedia.org/wiki/Solarpark_Eg... ;o)
Men hvis du nu spørger professoren, kan det jo være han også har en mening om så omfattende penetration af solceller, her på vore breddegrader. ;o)
Men igen, solcellerne er jo installeret, og batteriet skal derfor ses i en aktuel nordtysk sammenhæng, snarere end i professorens egen opfattelse af et optimalt forsynings-system.
Batteriet kan levere lige godt det halve af Eggebæk's mærkeeffekt, så hvis det er hvad der skal til, for at holde net-balancen, med så store PV-anlæg, så tager de vel det med i regnestykket, inden de anlægger det næste PV-anlæg i den størrelse.
Der ligger forresten et anlæg af samme koncept (installeret på en ex-militærlufthavn) i Brandenburg. Det er bare 3 gange så stort. ;o)
Vi ligger derfor i bedste fald på niveau med pumpekraft,
@Søren, Helt ærligt så har jeg ikke regnet på det. Jeg har læst det i den artikel jeg har refereret højere oppe i bloggen. Det er der nogen ovre på Sandia Labs der har regnet på det, og de plejer at vide hvad de har med at gøre. Der har også været en del artikler i Ieee Spectrum omkring det. Der er tale om svinghjul der, er i vakuum, kører på magnetiske lejer med et omdrejningstal omkring 20.000 omdr/min. Ikke just almindeligt smedearbejde. Se f.eks. http://spectrum.ieee.org/energy/fossil-fue... Men igen, virkningsgraden skal sammenholdes med prisen. Det er helheden der er vigtig.
Det er et lille problem. Og det er midlertidigt
Nej ikke helt midlertidigt. Der er en del i Norge der ikke synes at Stattkraft skal bruge penge på at lave udlandsforbindelser eller infrastruktur for udlandets skyld. Selve flaskehalsen ligger efterhånden inde i den Norske infrastruktur. Ledningsnettet nord for Skagerrak mangler kapacitet til at kunne tage imod strøm ind i Norge. Dele af Norge har faktisk forsyningsproblemer da man ikke vil sætte kraftledninger op ind over Hardangervidda (miljøhensyn). Der oppe pløjer man heller ikke bare lige et kabel ned og der er også problemer med at få ført kablerne hen over fjordene.
Når det kommer en grå eller sort haglbyge ind over et solcelle anlæg, så dykker effekten rigtig meget og meget hurtig.
Hvilken forskning udføres i at forudsige landes og store parkers solstrøm udfra fotos af skyer ? Dels fra fiskeøjekameraer på jorden, dels fra nærtidsoptagelser fra satelliter? Når man står på jorden kan man jo se at en sky "om lidt" vil skygge for husets solceller, og man kan følge produktionen gå op og ned på displayet. Produktionen kan i nogen grad forudsiges, det skal "blot" systematiseres med noget billedanalysesoftware, og nogen er vel igang?
Det kan ikke koste alverden at have kameraer i solparker i starten af vinden til at forudsige skyplacering for solparker længere nede i vinden. Et foto pr. minut bør være tilstrækkeligt.
Selvom vinden i skyhøjde kan være anderledes end vinden i møllehøjde (vejrskift på vej), kan man vel også koordinere med de velkendte vindmålinger som har masser af lokationer, og i realtid.
De avancerede anlæg kan så sammenligne med skyens tæthed.
Ledningsnettet nord for Skagerrak mangler kapacitet til at kunne tage imod strøm ind i Norge
På langt sigt bør Oslos fjernvarme være forsynet af spildvarme fra hydrogen-elektrolyse, forsynet fra 50 GW havmøller i Nordsøen. Det er den bedste middel-udnyttelse af ressourcerne, og den eneste nul-udslipsløsning for tung transport i stor skala (+synfuel til de resterende stempelmotorer). Batterier er næsten enerådende for almindelige biler, men kan næppe drive skibe og store fly selvom de er på vej til lastbiler og små fly.
I artiklen udtrykker en dansk professor sin professionelle mening om det tyske tiltag.
Hvis man ikke har en dybere teknisk indsigt end han har, så synes jeg bare man skal læse hans replik. Duplikken fra energinet.dk er balanceret.
Så skal vi ikke begrænse os til opklarende spørgsmål - med mindre, altså, man er virkelig fagekspert i energiforsyning ?
PS: interessant er dog igen at rammebetingelserne trækkes frem: det er altså ikke bare teknisk/økonomi-overvejelser, det er de politisk fastsatte rammer som betyder meget. Og DET kan man så have meninger om.
når han anfører at:
»Hvis de stedet havde installeret nogle store varmepumper kombineret med effektelektronik, som også kunne levere de ydelser, der stabiliserer frekvensen, så ville både el- og varmekunderne kunne få glæde af investeringen,«
Hvilken forskning udføres i at forudsige landes og store parkers solstrøm udfra fotos af skyer ?
Forskning i sol PV forecasting foregår feks. i Luxembourg.
Når man står på jorden kan man jo se at en sky "om lidt" vil skygge for husets solceller, og man kan følge produktionen gå op og ned på displayet. Produktionen kan i nogen grad forudsiges, det skal "blot" systematiseres med noget billedanalysesoftware, og nogen er vel igang?
Man kan bruge satellit-billeder af sky dække. Lufthavne har også udstyr der fra jorden kan måle skydække.
En anden metode er at have 100 (eller 1000) geografisk spredte sol PV parker der hvert minut rapporterer deres effekt produktion. Så kan man forudse skybevægelserne, ud fra hvordan de bevæger sig over nabo-sol-parker.
Her er vi enige. Fabrikanterne skal kvalificere deres teknologier så de kommende ejere kan vælge at investere som de finder bedst. Jeg håber at varmepumpe folkene også gør deres hjemmearbejde, så de kan fremsætte gode projektforslag når der på et tidspunkt skal købes ind, og i sidste ende kommer alle til gode at den mest effektive og robuste teknologi vinder. Men hvis ikke de laver fuld skala test, er det helt sikkert at de kommer til at stå med et svagt og risikofyldt projekt, som sandsynligvis ikke engang kan prækvalificeret til et udbud. Og med batteriprojektet er de jo nødt til at komme i gang.
Er der nogen der har kendskab til varmepumpeprojekter baseret på overskudsstrøm i en nogenlunde stor skala?
Jeg undrer mig over, at man sammenligner batterier til ellagring med varmepumper, der "kun" kan levere varme, men naturligvis ikke lagre el. Varmepumper er fremragende til at omdanne overskudsel til varme, mens batterier kan levere el-effekt tilbage, når der ikke er overskudsel. Det er derfor fint at afprøve batteriteknikken, især når det er fabrikanten, der betaler! Når man så kender prisen, virkningsgraden og levetiden, så kan vi andre (politikerne) beslutte, at det sandsynligvis er for dyrt. Vi må hele tiden have i baghovedet, at der findes en højtudviklet el-kilde, der leverer omtrent CO2-fri el, når der er brug for strømmen, og derfor ikke (som sol og vind) kræver dyr batterilagring. Måske er det denne løsning, som Vad Mathiesen tænker på, når han går imod batteritesten!
Ledningsnettet nord for Skagerrak mangler kapacitet til at kunne tage imod strøm ind i Norge. Dele af Norge har faktisk forsyningsproblemer da man ikke vil sætte kraftledninger op ind over Hardangervidda (miljøhensyn). Der oppe pløjer man heller ikke bare lige et kabel ned og der er også problemer med at få ført kablerne hen over fjordene.
Chris.
Det er også en del af udfordringen.
Hvis vi skal være mere nuancerede, så er det min opfattelse at varmepumper faktisk ikke egner sig til at høvle noget særligt af en kortvarig overproduktion af el. Varmepumper er effektive, som brændselsbesparende foranstaltning. Det er de fordi de bruger væsentligt mindre brændsel, end et kedelanlæg, som skal levere samme mængde varme. Forudsat at strømmen kommer fra et effektivt kraftvarmeværk, eller mere ideelt fra sol eller vind. Det er derimod elkedlerne, som kan udføre et effektivt reguleringsjob, når der er meget lave elpriser. Evt. negative elpriser. Negative elpriser har vi normalt ikke mere end ca. 50 timer pr år.
du er vist ikke kemi ingenioer, hva'? :O) Lithium er ikke et tung metal og ikke engang saerligt giftigt. Men ligesom bly I gammeldags batterier nemt at genbruge.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard