De skal vel næppe have endnu et af dem? Skal de så have 2 stik med moderna eller pifzer oven i dem de allerede har eller blot et enkelt?
For at dæmme op for den mere smitsomme Delta-variant tilbyder Israel som det første land i verden nu borgere over 60 år et tredje stik af vaccinen mod covid-19. Og herhjemme åbner Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten nu op for at kigge på, om ældre og sårbare borgere ligeledes skal tilbydes et tredje stik.
Men det er på nuværende tidspunkt alt for tidligt at tage den diskussion op, blandt andet fordi der mangler fagfællebedømte studier til at understøtte en beslutning. Og selvom det hverken er enten/eller, så bør vi rette vores blik ud mod resten af verden, fortæller professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, til Ingeniøren.
»Jeg synes, at vi lige klapper hesten og følger udviklingen tæt. Lad os nu lige få fagfællebedømte studier frem og se udviklingen. Foreløbig er vi ikke færdige med at vaccinere med andet stik, så lad os lige få det færdigt først, og så tager vi den næste diskussion her bagefter,« siger han.
Udmeldingen fra SDU-professoren kommer efter, at sundhedsordførerne fra Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har åbnet for diskussionen om, hvorvidt ældre og sårbare danskere skal tilbydes et tredje vaccinestik. Det omtales af blandt andre Kristeligt Dagblad på baggrund af en Ritzau-meddelelse.
»Vi stiller os positive over for et tredje stik. Vi har hele tiden vidst, at det kunne komme på tale ved det, at nogle grupper ikke bliver dækket lige så meget af de stik, man har fået, lyder det eksempelvis fra sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), der ligesom sundhedsordførerne fra de to andre partier understreger, at det er op til sundhedsmyndighederne at tage beslutningen.
Professor Hans Jørn Kolmos understreger imidlertid, at der indtil videre ikke er nogen tegn på, at færdigvaccinerede ældre bliver alvorligt syge, og at de danske sundhedsmyndigheder løbende overvåger udviklingen i den danske befolknings antistof-niveauer og vaccinernes dækning mod Delta-varianten.
»Hvis dækningen falder, og det viser sig, at vaccinerede i stor stil spreder virus, selvom de er vaccinerede, så kan det blive aktuelt med et tredje stik, men der er vi altså ikke endnu,« fastslår han.
Der er da også ifølge Hans Jørn Kolmos »rimelig stor« sandsynlighed for, at et tredje stik bliver en realitet, og det ikke vil komme bag på ham, hvis et tredje vaccinationsstik indføres i løbet af 2022. Men selvom det ikke er en enten/eller-diskussion, så mener han, at det er vigtigere at få vaccineret befolkningen i de fattigere lande, før tredje stik herhjemme igangsættes.
»I stedet for, at der opstår et ræs blandt de rigeste lande om at få indført et tredje stik, så skulle man hellere koncentrere sig om at få vaccineret de fattige befolkninger rundt omkring i verden, for det er altså dem, der bærer en hel masse af smitten.«
Så længe SARS-CoV-2 cirkulerer blandt verdens fattige lande, så »bliver der ikke ro - heller ikke i de rige lande«, påpeger han og opfordrer til at overveje, om vaccinationsdoser, som eventuelt skal gå til et tredje stik herhjemme, sendes til lande, der ikke på samme måde har råd til at vaccinere befolkningen.
»Vi må ikke glemme, at det meste af Jordens befolkning stadigvæk ikke er vaccineret. Det udelukker ikke, at vi skal vaccinere tredje gang, slet ikke, men man må ikke glemme den anden del, for det er sådan set det, der er det allervigtigste,« siger han og slutter:
»For det kan blive skruen uden ende. Hvis folk rejser ud og bliver mødt af en Delta-variant, selvom de er vaccinerede, så tager de virus med hjem, og så kører det videre herhjemme. Min pointe er: Glem ikke resten af Jordens befolkning, som ikke er vaccineret endnu. Det udelukker dog så ikke, at vi herhjemme skal diskutere tredje stik.«
Ifølge en opgørelse over perioden 21.-27. juli 2021 fra Styrelsen for Patientsikkerhed formodes næsten 1 ud af 4 registrerede at være blevet smittet i udlandet. De hyppigste smittelande er Spanien, Bulgarien, Tyrkiet, Grækenland og Frankrig.
Ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut, SSI, fra 7. juni, før Delta-varianten blev den dominerende udgave af SARS-CoV-2 i Danmark, lå antallet af gennembrudsinfektioner (smitte trods vaccination, red.) hos blot 0,1 procent af de vaccinerede.
»Antallet af smittetilfælde med Delta-varianten har været stigende over de seneste uger, men der er fortsat få tilfælde af gennembrudsinfektioner med Delta-varianten. Ud fra de foreløbige data er det endnu for tidligt at sige med sikkerhed, om Delta-varianten i højere grad end øvrige varianter er årsag til gennembrudsinfektion,« skrev SSI.
SSI oplyser i en mail til Ingeniøren, at de på nuværende tidspunkt ikke ønsker at kommentere på behovet for et tredje stik.
»Vi følger, ligesom de europæiske sundhedsmyndigheder, dette område tæt og der mangler fortsat data til at kunne sige om og hvornår der er behov for en booster dosis,« skriver SSI med henvisning til løbende udmeldinger fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).
»Det afhænger meget af vaccine-effekt og varighed af denne effekt overfor Delta-varianten. Vi følger dette meget tæt og regner med at kunne komme ud med nye data på gennembrudsinfektioner (smitte trods fuldt vaccineret, red.) for Delta-varianten i næste uge,« fremgår det af mailen fra SSI.
Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, er ikke afvisende overfor ideen om et tredje stik og oplyser til TV 2, at de danske sundhedsmyndigheder overvejer, om danskerne skal have tilbudt dette i løbet af efteråret og vinteren.
»Det kan være, at bestemte udsatte grupper skal tilbydes revaccination, vi undersøger det hele,« siger han til TV 2.
De skal vel næppe have endnu et af dem? Skal de så have 2 stik med moderna eller pifzer oven i dem de allerede har eller blot et enkelt?
En længerevarende pandemi, hvor mRNA-vaccinerne kan opdateres til at håndtere mange nye og spændende varianter, vil det da være en "klar mulighed" for udviklere og producenter af vaccine - at forlænge varigheden mest muligt; men for tænkende væsner må det være indlysende at de rige lande vil have størst fordel af at de lande som er længst bagud med udrulingningen virksomme vacciner, som har bredest mulig anvendelighed. J&J og AZ kan med færre problemer gives til mænd, der gerne vil hurtigt igang.
Vi andre kan nok vente et år eller to på en Moderna-opdatering ;-)
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard