Professor om svine-MRSA: En epidemi, som er helt ude af kontrol

I sidste måned blev 105 danskere diagnosticeret med svine-MRSA, viser tal fra Statens Serum Institut. Det er det højeste antal hidtil, der er fundet på en måned, skriver DR.dk.

Fra 2012 til 2013 var antallet af smittede med den antibiotikaresistente stafylokokbakterie MRSA af typen CC398, der stammer fra svin, næsten tredoblet fra 232 personer til 648. I de første seks måneder af 2014 er der konstateret 575 smittede.

Læs også: Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

»Det viser jo, at det er en epidemi, som er helt ude af kontrol,« lyder reaktionen fra professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos til DR Nyheder.

Siden slutningen af 2012 er flere danskere blevet testet for bakterien, hvilket kan være en del af forklaringen på stigningen. Men Robert Skov, overlæge hos Statens Serum Institut, der overvåger udviklingen, påpeger, at det kun er en del af forklaringen.

Klik for at forstørre. (Illustration: Statens Serum Institut) Illustration: Statens Serum Institut

Læs også: Svinefarme i nabolaget mangedobler risiko for smitte med svine MRSA

»Der er ingen tvivl om, at vi har set en reel stigning. Vi kan se, at der er flere, der har haft infektioner, fordi de har været syge af bakterien,« siger Robert Skov til DR Nyheder.

Indtil videre har instituttet registreret fire danske dødsfald forårsaget af blodforgiftninger med svinebakterien. Tidligere på året vurderede Robert Skov, at man i fremtiden kan forvente omkring fem dødsfald om året.

Læs også: Minister ignorerer gevinsterne ved at fjerne MRSA fra staldene

Det er langtfra alle, som bliver smittet med bakterien, der bliver inficeret og syge. Omkring hver femte af de smittede i år er ifølge Statens Serum Institut blevet syge. Derimod er de fleste raske bærere af bakterien, som de kan smitte videre til andre mennesker.

Bakterien er udbredt hos svinene på de danske svinefarme og kan overføres til mennesker. Men da mange bliver smittede uden at have været i kontakt med svin, har flere smitteforskere overvejet, om bakterien kan smitte via luften omkring stalden, gylle spredt på markerne eller endda via svinekødet.

Læs også: Tyskland finder MRSA-bakterier i svinekød til grillen

Fødevarestyrelsen oplyser i den forbindelse til Ingeniøren, at der ikke er igangsat tiltag for at undersøge de muligheder. Styrelsen afviser samtidig, at bakterien skulle smitte gennem kød, da der er langt, langt flere, som spiser og er i kontakt med svinekød, end der er smittede.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Står det til landbruget føler man ikke at det er et problem!

MRSA er jo forårsaget at alt andet end de søde små grise! At det så er MRSA cc398 som er i hastig vækst og danske svinefarme er rene udklækningssteder efterhånden for netop denne type MRSA er en anden ting!

Gad vide hvor længe den indstilling holder? Eller skal vi først ud og have flere dødsfald, gjort danske svinegårde til et hadeobjekt i nærområdet og miste en masse på eksportområdet FØR dansk landbrug indser at dette er alvorligt og man skal ind og få styr på såvel smitteveje som antibiotikaforbrug i landbruget!

 • 0
 • 0

Et helt igennem absurd forløb vi har været vidne til. Og vidne er endda så meget sagt, idet der fra de involverede er gjort endog meget store anstrengelser for at skjule og hemmeligholde smitten.

Igennem de sidste 12-15 år har myndighederne kendt til smitten, og i den tid er antallet af smittede og konsekvenserne ved den bare blevet større og større.

4 døde, snart over 1000 smittede alene i år, store personlige omkostninger for de smittede, enorme og stigende omkostninger for en i forvejen hårdt presset sundhedssektor.

Landene omkring os begynder at reagere på svineindustriens manglende reaktion.

Og stadig den dag i dag, kan svineindustrien spænde ben for tiltag rettet mod at begrænse smitten. Uagtet de meget store menneskelige og økonomiske omkostninger, nægter svineindustrien fortsat at oplyse, hvilke besætninger der er smittet.

Fødevarestyrelsen oplyser fortsat urigtige oplysninger om smittevejene, idet man fastholder, at MRSA CC398 kun sjældent smitter fra menneske til menneske. Dette selv om fakta er, at 20-30 % af de smittede beviseligt ikke har nogen kontakt med svineindustrien.

Det er her min påstand om uskøn sammenblanding kommer ind, idet Landbrug og Fødevarer og Fødevarestyrelsen har tætte bånd.

Det er ihvertfald ikke hensynet til mennesket over industrien, der præger forløbet med MRSA CC398.

 • 0
 • 0

De ansvarlige er nok ligeglade med folks sundhedstilstand og om der skal lig på bordet. Værre er det nok, når eksporten svigter, og gør man stadig intet, er det netop, hvad der vil ske!! Det er dansk ansvarlighed i en nøddeskal!!

 • 0
 • 0
 • myndighederne har afgjort et kæmpe problem med disse superresistente stafylokokker. Og det kan blive endog MEGET dyrt for vores sygehusvæsen.

Det er utroligt, at hverken embedslægerne, Fødevareministeriet O G Sundhedsministeriet ikke slår storalarm. Også Videnscenter For Svineproduktion (VFS) og de ansvarlige dyrlæger har et kæmpe ansvar, som helt åbenlyst ikke bliver tilgodeset. Teorien om, at svineproducenterne har fat om en vis legemsdel hos øvrighedspersonerne lader sig ikke jage bort. Landbrugslobbyens kyniske arme når vidt omkring.

 • 0
 • 0

"Styrelsen afviser samtidig, at bakterien skulle smitte gennem kød, da der er langt, langt flere, som spiser og er i kontakt med svinekød, end der er smittede."

Hvis dette argument skal være validt, forudsætter det, at alt svinekød er smittet. Men det er måske i virkeligheden det, Styrelsen siger?

 • 0
 • 0

Hvor i undersøgelsen står der om de er inficeret fra at have spist dansk svinekød eller udenlandsk svinekød enten importeret til Danmark eller spist udlandet i forbindelse med en ferie ?

 • 0
 • 0

En svinepest eller lign. så produktionen og indflydelsen kom ned på et håndterbart niveau, og hvor myndighederne kunne tage hensyn til dem som betaler deres løn og ikke end bare Axelborg og denne institutions syge og ulønsomme interesser!

 • 0
 • 0

Der sker helt åbenlyst ikke noget som helst for at varetage befolkningens sundhed. Skal vi virkelig til at kræve, at for hvert dødsfald skal der aflives en svinebonde med MRSAcc398 i sin stald?? Eller skal vi bare kræve , at for hvert dødsfald - skal der lukkes en inficeret stald. Har i min tid som landmand været med til at sanere for mange tabsgivende sygdomme hos fjerkræ, køer og får. Det er langt ude i dommerens overtid, at dansk landbrug og sundhedsmyndighederne gør noget alvorligt ved problemet. Deres nuværende strategi med at lege gemme- og gætteleg virker helt åbenbart ikke

 • 0
 • 0

Ifølge DR nyheder udtaler Per Henriksen fra Fødevarestyrelsen vil ikke afvise, at det kan være et af flere effektive tiltag at frasortere alle smittede smågrise, men vil ikke sætte det i værk, før man kender den fulde effekt.

 • Det lyder jo som en enkel metode, men virkeligheden er, at der er meget få grise, der bliver smittet i én besætning, så det vil blive meget indgribende for dansk svineproduktion.

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/08/2...

Men det passer jo dårligt med det som bl.a. Nina Svanborg & Karsten Ambrosen i en anden tråd her på Ing.dk har forsøgt at overbevise os andre om at når man på slagterierne fandt op mod 3/4 af grisene inficeret - ja så skyldtes det alene at de var smitte ved at gå op ad hinanden lige inden de kom ind til slagtning. Så virker det ikke logisk at alle svin i en stald ikke bliver inficeret i de måneder som de går rundt under samme tag og fodres af de samme 1-3 personer! http://ing.dk/artikel/politiker-ministeren...

 • 0
 • 0

Næ det forvirre ikke der er uenighed om metode, og det ændre ikke professorens udmelding: En epidemi, som er helt ude af kontrol.

 • 0
 • 0
 • Det lyder som om, at I tager hensyn til landmændene?

 • Vi bliver nødt til at tage hele paletten med, før vi kan komme med den eksakte handlingsplan, så vi ikke laver restriktioner for landbruget, der er uhensigtsmæssige, siger Per Henriksen.

Med sådan et udtalelse, er det tydeligt at Fødevarestyrelsen vægter landbruget højere end forbrugerne - man må endelig ikke generer de forgældede svinefabrikker.

Her husker vi lige på, at det var den samme styrelsen som lod en inficeret pålægsfabrik producerer videre til trods for ind til flere fund af listeria-bakterier - og med det resultat at flere er døde.

Mon ikke Fødevarestyrelsen trænger til en ny ledelse eller handler de blot efter direktiver fra ministeren, som jo er bedste venner med landbruget, og derfor ikke vil generer dem med tiltag mod MRSA.

 • 0
 • 0

Når prof. Kolmos hævder smitten også florerer hos bla. heste og mindre hus-/kæledyr, er det en understregning af samme professors udmelding som i sin fulde længde er overskriften over denne tråd, og som lyder: Professor om svine-MRSA: En epidemi, som er helt ude af kontrol.

Den påståede forvirring er et falsum, epidemien ér ude af kontrol!

 • 0
 • 0

Professor om svine-MRSA: En epidemi, som er helt ude af kontrol.

Tja, sprogligt er det vel dobbelt konfekt.

Epidemi: http://da.wikipedia.org/wiki/Epidemi "I Danmark regnes det for en epidemi bl.a., når antallet af sygdomstilfælde bliver fordoblet på en uge."

http://web.archive.org/web/20070304063330/... Bemærk afsnit om fedmeepidemi: "Ord med negativ værdi er så undertrykkende."

For når det er så vidt som epidemi, er det overflødigt at tale om kontrol. Kontrol er der muligvis med listeria, men det er en anden snak. Ebola ligeså.

 • 0
 • 0

Af andre emner i den yderste periferi af emnet kunne nævnes:

Hvad gør en ledig hvis han udpeges til aktivering, nyttejob eller hvad nu disciplinering aktuelt betegnes, i en MRSA smittet svinebesætning? Henviser til lovlig vægring grundet fare for liv, velfærd og ære?

Men en epidemi med foreløbig fem døde er alvorligt talt vigtigere end udenomssnak.

 • 0
 • 0

Der er 2 måder at bekæmpe sygdom på.

 1. gå til medicinalproducenterne og KØB et eller andet produkt, der kan slå sygdommen ned. I MRSA sammenhæng er det antibiotika.

 2. Sørge for at IMMUNSYSTEMET er så stærkt som muligt, så kroppen selv kan håndtere infektionen eller sygdommen. Et eksempel: http://ing.dk/artikel/landmand-og-dyrlaege....

Punkt 1 er der masser af penge i, punkt 2 er der ingen.

Som medicinalindustrien siger: We JUST FOLLOW THE MONEY

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten