Professor om studie, der viser at e-fuels sviner ligeså meget som benzin: »Jeg forstår ikke, hvorfor man har lavet det studie.«

Plus9. december 2021 kl. 16:479
Professor om studie, der viser at e-fuels sviner ligeså meget som benzin: »Jeg forstår ikke, hvorfor man har lavet det studie.«
Forsøgssetup med den to år gamle Mercedes, som forbrændte tre forskellige e-fuels samt almindelig benzin. Illustration: Transport & Environment.
Forsøg med tre forskellige e-brændstoffer viser, at forbrændingen udleder NOx, kulilte og ammoniak som almindelig benzin. Selvfølgelig, siger professor ved DTU Fysik.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er ikke meget vundet på miljøfronten, hvis bilflåden skulle ende med at køre på e-fuels i stedet for batterier.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
12. december 2021 kl. 01:10

De kan fra nu af besvares med et link til denne artikel.</p>
<p>

Så du mener, at en motor der ikke er optimeret til de testede eFuels og derfor har marginalt dårligere forbrænding i nogle lastområder, er bevis på, at de ikke dur?

Hmmm. Det er jeg ikke enig i.

Grunden til at f.eks. methanol i stempelmotorer - som kan brænde ekseptionelt rent - ikke er en langtidsholdbar idé er, at der kan ikke skaffes nok ikke-fossil kulstof til at producere det. Og hvis der kunne, så ville det blive så dyrt i forhold til elbiler, at det ikke får nogen gang på jord.

Undtagelsen er, at VE-methanol kan erstatte noget bio-ethanol som oktanbooster i benzin - op til måske et par procent (kender ikke det nøjagtige, realistiske tal) - hvilket potentielt kunne være en fin applikation i starten, fordi det hverken fordyrer slutproduktet mærkbart, eller kræver nogen omstilling af noget som helst for at udnytte produktet.

8
10. december 2021 kl. 13:11

Havde de virkelig forventet en forskel? Næste gang så undersøger de nok om vindmøllestrøm har andre egenskaber end strøm fra andre kilder.

6
10. december 2021 kl. 10:52

Jeg tænker at, i teorien, kan e-fuels være CO2-neutrale, under forudsætning af at den CO2 de udleder udtages fra atmosfæren (med ren energi selvfølgelig). Dette er dog en forholdsvis dyr og urealistisk ting, men i teorien kunne man lave CO2-neutrale e-fuels...

5
10. december 2021 kl. 09:12

Vi skal stoppe med at brænde ting af, hvis der er alternativer. Så længe vi kan få elektroner til at bevæge sig rundt i et kredsløb, så er det langt merer effektivt end processer hvor der brændes/antændes. Når vi har power elektronik, el-motor og batterier, så bliver dette til mere effektive transportformer på den lange bane og det er ved at være kendt teknologi. Måske er det pænt svært at bygge og producere batterier, MEN det er altså heller ikke trivielt at bygge og producere en motor med turbo/kompressor, indsprøjtning, katalysator, add-blue regulering, fine mekaniske tolerancer m.m. Forskellen er måske størrelsen/effekten/energien, men her flytter grænserne for det mulige år for år. Jo flere elektroner der er i arbejde, jo bedre er det for vort miljø. (p.s. mit el-bil batteri kører nu på år 9, ca. 10.000 km/år)

4
10. december 2021 kl. 09:01

E-fuels er til transport og makiner hvor det er svært at benytte el. F.eks langdistance fly og containerskibe. Andre steder giver det ikke mening.

3
10. december 2021 kl. 08:41

Man skal heller ikke gå og bilde sig selv ind at elbiler er miljø venlige vidundere, batterierne skal jo fremstilles, og materialerne skal både fremskaffes og bortskaffes. Det mest miljø og klimavenlige vil jo være at ikke forbruge......

2
9. december 2021 kl. 20:35

Er formuleringen "Der er ikke meget vundet på miljøfronten, hvis bilflåden skulle ende med at køre på e-fuels i stedet for batterier." Ikke en smule underspillet? Jeg ville sige at miljøet taber hvis det bliver e-fuels i stedet for batterier. Der hvor der ikke vindes noget er hvis e-fuels erstatter benzin...

1
9. december 2021 kl. 20:13

Der kommer med jævne mellemrum debatindlæg om at fremtiden ikke er batterier, men derimod e-fuels.

De kan fra nu af besvares med et link til denne artikel.