Professor om revolutionerende antenneteknologi: 'Rent fup'
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Professor om revolutionerende antenneteknologi: 'Rent fup'

Med en sprayflaske kan en væg, et træ eller jorden gøres til en antenne. Det er løftet om et nyligt præsenteret produkt, der har opnået stor mediebevågenhed. Med forbedringer på op til 14.000 procent vil spray-on-antenneteknologien kunne forandre verden. Det lyder fantastisk. Men også lidt for fantastisk, hvis man spørger Gert Frølund Pedersen, professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

For produktet er intet ringere end det rene fup, lyder det fra Gert Frølund Pedersen, som på Ingeniørens opfordring har taget et nærmere kig på præsentationsvideoen af produktet.

Det er et amerikansk militærfirma ved navn Chamtech, der står bag det lovende produkt. Firmaets direktør, Anthony Sutera, præsenterede produktet på en Google-konference med navnet 'Solve for X', der går ud på at løse nogle af verdens problemer med revolutionerende teknologi. Måske netop derfor har en lang række medier taget historien om vidundersprayen til sig - blandt andet Popular Science, Wall Street Journal, Cnet og Engadget.

Læs også: Se videoen med teknologien bag spray-on-antennen

Og ordene fra direktøren er da også lovende.

»Med teknologien kan man transmittere dobbelt så langt med samme mængde strøm eller opnå normal signalstyrke med kun den halve mængde strøm,« fortæller Anthony Sutera i videoen.

Men Gert Frølund Pedersen mener ikke, at der er en eneste af de såkaldte facts, der præsenteres i videoen, der kan bære vand. Det hele tager afsæt i noget videnskabeligt, men herfra er der langt mellem sandhederne, lyder det fra professoren som frygter, at det bare er et firma, der satser på at tjene så mange penge som muligt på et fupprodukt.

For eksempel fortæller Anthony Sutera, hvordan de forbedrede rækkevidden af en 1 milliwatt-antenne på en RFID-chip fra fem fod, svarende til halvanden meter til 700 fod, svarende til 213 meter. En forbedring, der svarer til 14.000 procent. Det kan sagtens være, at det er lykkedes for firmaet at forbedre antennen, om end 14.000 procent lyder af meget, men udgangspunktet er helt forkert, mener Gert Frølund Pedersen. En antenne på 1 milliwatt kan nemlig sagtens sende mere end halvanden meter uden hokus-pokus-teknologi.

»En milliwatt er typisk, hvad Bluetooth-headsets har, og de sender nemt 10 meter, og kan uden problemer gå op på 100 meter. Ligeledes har en lang række mobiltelefoner også en antenne på 1 milliwatt, som også sagtens kan sende 100 meter,« siger Gert Frølund Pedersen og påpeger, at forbedringen kan være god nok, men at udgangspunktet er ekstremt dårligt.

Naturens antenner

Mirakelteknologien kan ifølge Chamtech selv sprayes på et træ, hvorefter træet fungerer som antenne. Men det er fuldstændig urealistisk, at det skulle virke på et tilfældigt træ, understreger Gert Frølund Pedersen, som påpeger, at det langt fra er ligegyldigt, hvilken retning, bredde og længde en antenne har.

»Der er mange ting, man kan spraye med, som eksempelvis metal, som kan lave objekter om til en antenne. Men det vil i alle tilfælde være meget ringere end kobber,« siger Gert Frølund Pedersen til Ingeniøren og fortsætter:

»Herefter skal man sørge for, at antennen peger i den rigtige retning, og så skal energien helst fokuseres, men det sker kun ved hjælp af helt specielle mekaniske teknologier. For eksempel kan en parabolantenne sende 1.000 gange bedre i én retning, end hvis den sendte i alle retninger, og derfor er udformningen også langt fra ligegyldig«.

Sprayen skulle angiveligt være baseret på nanopartikler, og vendes partiklerne rigtigt, kan det i teorien give en ledningsevne, der er ti gange bedre end kobber. Men det er ifølge Gert Frølund Pedersen umuligt at gøre med en væske, der bliver sprayet på, for det er meget mere kompliceret end som så.

Undersøisk kommunikation

I videoen fortæller Chamtechs direktør også, hvordan de var i stand til at sende helt op til et sømil under vand med teknologien. Men det er helt urealistisk, mener professoren.

»Jeg tror ikke, man kan sende så langt under vand lige meget hvad,« siger han.

Gert Frølund Pedersen er dog ikke i tvivl om, hvad produktet ville betyde - hvis altså produktet kunne levere det, det lover.

»Det ville have en koloenorm betydning. Produktet ville ikke engang kun bruges som spray; man ville producere antennerne anderledes. Mobiltelefonproducenterne ville stå i kø for at få produktet. Alt ville være løst på én gang og det ville være helt fantastisk,« siger Gert Frølund Pedersen.

Ifølge Wall Street Journal skulle der allerede være flere amerikanske myndigheder, der har købt teknologien, men Chamtech kan angiveligt ikke offentliggøre hvem. Ingeniøren har ligeledes rettet henvendelse til Chamtech for at få en sprayflaske undersøgt af Gert Frølund Pedersen, men har endnu ikke hørt fra firmaet.

Du kan se videoen ved at klikke på linket til venstre. Hvad mener du om teknologien? Giv dit besyv med i kommentarfeltet under artiklen.

Hmm, jeg kender halvbølge- , dipol, yagi- og parabolantenner. Men én-milliwatt antenne? - Hvordan ser sådan en fætter ud, f.eks i forhold til en 2-watt antenne?

(Ironi kan forekomme)

  • 0
  • 0

I disse tider hvor man søger at fjerne sprøjtemidler fra naturen og søfolk ikke må udlede den mindste smule i verdenshavene er det da helt forrykt at begynde at spraye overalt for at få "bedre signal".

  • 0
  • 0