Professor om metro-larm: Frederiksberg Kommune bryder loven

Ulovligt. Sådan lyder vurderingen fra Peter Pagh, der er professor i miljøret ved Københavns Universitet, om larmen fra metrobyggeriet på Frederiksberg, skriver gratisavisen Metroxpress.

Som det kom frem i starten af august 2013, er naboerne til metrobyggeriet i Frederiksberg Kommune afskåret fra at klage over støjen.

I Københavns Kommune har netop naboernes klager flere steder ført til, at døgnarbejde på metrobyggepladserne har måttet stoppe kl. 18. Det sker, mens klagerne behandles af Natur- og Miljøklagenævnet.

Frederiksberg Kommune har forhindret klager med den aftaletekst, som foreligger mellem kommunen og Metroselskabet. Heri står der:

‘Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. forskriftens paragraf 8, stk. 2’.

Dermed må naboerne finde sig i byggelarm frem til kl. 22 om aftenen på hverdage.

Men aftalen mellem kommunen og Metroselskabet har ingen juridisk gang på jorden, vurderer Peter Pagh.

»Jeg mener, at kommunen har gjort noget ulovligt, men spørgsmålet er, om Natur- og Miljøklagenævnet har kompetence i sagen. Der er klart noget retsligt at komme efter,« siger han til Metroxpress.

Dog vil en en klage om støj i Freriksberg Kommune næppe have opsættende virkning som i Københavns Kommune, vurderer Peter Pagh. Alligevel er det en ret, at borgerne skal kunne klage til en højere instans - uanset om det er Natur- og Miljøklagenævnet eller andre.

Det er netop, hvad beboerne alligevel gør. Ejerforeningen Godthåbs Have, der tidligere har udtalt sig i sagen, indgiver alligevel en klage, skriver Metroxpress.

Professor Peter Pagh rådgav også beboerne tæt på Marmorkirken, da de klagede over støjen.

Emner : Metro
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg forstår virkelig ikke at man med viden om stress, mangel på søvn og dertilhørende forhøjet risiko for følgesygdomme evt. død, kan finde på at udsætte andre mennesker for det her. Som et minimum burde man tilbyde midlertidig genhusning og betaling for gener under udførslen. Alternativt kunne man flytte politikerne og de metroarbejdere der har fri ind i telte ved siden af borene så kunne det være de kunne få opdateret deres syn på empati.

 • 0
 • 0

Selvfølgelig skal man kunne klage. Det har altid været god forvaltningsskik, at afgørelser kan påklages. Men vi er måske ved at bevæge sig hen i mod "amerikanske" tilstande, hvor skal ende i retten ?

 • 0
 • 0

I Fredriksberg kommune er der - ifølge teksten - tale om at arbejdet må fortsætte til kl. 22. Næppe noget der forstyrrer manges nattesøvn, så mon ikke liiige man kunne overveje at spise en kiks på Fredriksberg? Men jeg er da enig i at en afgørelse bør kunne påklages. Omvendt skal klagesystemet heller ikke misbruges i en udmattelseskrig, der udelukkende resulterer i højere omkostninger for alle. Det er for dumt.

 • 0
 • 0

Jeg tror ikke mange forstår hvor slemt det er at leve i sådan et støjhelvede.

Man vænner sig IKKE til det!

Man kan på ingen måde overhovedet få indtryk af hvordan det er, ved bare at besøge det. Når man bor i det, kan ma ikke bare gå igen. Man kan ikke falde til ro. Man ender med at få konstant stress. Man skal skrue højere op for radio/tv, pga. støjen, som så også kommer til at genere. Man kan ikke have vinduer åbne når det er varmt pga. støjen. De kan nok enda mærke rystelserne dagen lang.

Det er som en der står og prikker en på skulderen konstant. Det er en mindre gene man sagtens kan ignorere i et stykke tid, men stopper det ikke, kommer det til at irritere så meget at man bliver psykisk stresset af det, og det kommer også til at gøre fysisk ondt.

 • 0
 • 0

Jo jo, du ville have ret hvis det var døgndrift i mange år. Nu handler det her om støj til kl 22, og næppe i flere år for alle borgere. Så lad os lige holde os til det aktuelle scenarie i stedet for at generalisere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten