Ingeniørerne bag rapporten fra Dansk Geo-servex (DGE), der blåstempler opfinder Poul Jakobsens drænrør langs den jyske vestkyst, forstår ikke de mest basale ting omkring de halvanden meter lange rør.
Det skriver DTU-professor Jørgen Fredsøe som en kommentar til DGE's kritik af hans tidligere rapport, som var bestilt af trafikministeren og stemplede drænrørene som kejserens nye klæder.
Rapporten fra DGE er bestilt og betalt af Poul Jakobsen, og Jørgen Fredsøe angriber den for i både »formulering og tolkning« at ligge »fuldstændigt op ad Poul Jakobsens egne rapporter, som han udarbejdede på egen hånd under projektet. Alle figurer i rapporten er således også produceret af Poul Jakobsen,« skriver Jørgen Fredsøe i en kommentar til Ingeniøren.
I rapporten fra DGE retter ingeniørerne et direkte angreb mod Jørgen Fredsøe og sætter spørgsmålstegn ved, om han overhovedet har forstået, hvordan rørene virker. DGE henviser til egne test der viser, at 15 liter vand strømmer gennem røret i minuttet, mens Jørgen Fredsøe kun måler en gennemstrømning på 0,8 liter vand i minuttet.
Rørene skal være omgivet af sand - ikke luft
DGE har dog overset en altafgørende faktor i sine forsøg - nemlig sandet omkring.
I forsøgene fra DGE har ingeniørerne stået med et frit rør på en græsplæne og sendt vand gennem røret. Det samme eksperiment har Jørgen Fredsøe udført i sit eget badekar for at undersøge udstrømningen gennem spalterne i filterrøret, og her fosser det ud med vand.
»Men det er naturligvis ikke sådanne forsøg, som min vurdering er baseret på. Jeg har lavet forsøg, hvor røret har været anbragt i sand og vand, så strømningsmodstanden, der opstår, stammer fra det omgivende sand i stranden. Røret har jo intet afløb, så vandet skal både ind og ud gennem sand for at strømme i røret,« skriver Jørgen Fredsøe.
»DGE forstår heller ikke, at stranden fyldes og senere skal dræne det vand, der strømmer frem og tilbage under en tidevandsbevægelse eller højvande forårsaget af en storm,« skriver Jørgen Fredsøe, der har informeret DGE om firmaets »misforståelser«. Foreløbig har han ikke fået svar.
Professor: De roder rundt i referenceområderne
Professoren fra DTU angriber også DGE for at »rode rundt« i brugen af de såkaldte referenceområder på den 11 kilometer lange forsøgsstrækning ved Skodbjerg.
Referenceområderne er kyststrækninger uden rør, hvor kysterosionen skal sammenlignes med tilsvarende områder med rør.
Ifølge Jørgen Fredsøe ignorerer DGE dog fuldstændig den problematiske udpegning af referenceområderne, som tidligere har været diskuteret.
I rapporten fra DTU viser Jørgen Fredsøe, hvordan referenceområderne tjener dårligt som sammenligningsgrundlag, fordi havbunden ud for området ikke er repræsentativ for forsøgsområdet og giver fri passager for bølgerne, der gnaver ekstra meget af kysten.
