Professor: Klimapåvirkning fra mad er en overset trussel
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Professor: Klimapåvirkning fra mad er en overset trussel

»Bliv vegetar - ha-ha-ha!«

Forskningsprofessor ved det jordbrugsvidenskabelige fakultet ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen slår en desperat latter op i samme øjeblik han siger, at man skal blive vegetar for at imødegå det udslip af drivhusgasser, der følger i kølvandet på den globale kød- og mælkeproduk.

Men professorens idé er ikke helt skæv, for ifølge FN's fødevare- og landbrugsorgani, FAO, er den globale kød- og mælkeproduktion an for større udslip af drivhusgasser end den globale transportsektor.

»Jeg mener faktisk, at radikalt ændrede kostvaner ville være det eneste, der virkelig ville kunne ændre noget ved husdyrholdets miljøeffekter på global skala,« siger han.

Jørgen E. Olesen er Danmarks førende ekspert i mellem klimaændringer og landbrug og landbrugets klimaeffekter, og han tilslutter sig fuldstændig konklusionerne i den opsigtsvækkende FAO-rapport, "Live¿s Long shadow", der udkom for nylig.

»Det er skræmmende,« siger han om rapporten, der fastslår, at husdyrsektoren er blevet en af verdens mest betydende bidragydere, hvad angår de mest alvorlige miljøproblemer på enhver skala fra det lokale til det globale.

Det gælder inden for områder som jordforringelse, vandmangel, tab af biodiversitet - og inden for de klimaændringer, der er mere aktuelle end nogensinde.

18 procent af de globale udslip af drivhusgasser, regnet som CO2-ækvivalenter, kan henføres til husdyrsektoren, når man ser på energiforbruget i hele produktionskæden og medregner energiforbruget til produktion af kunstgødning, kølehuse, traktorer, metanudslip fra gylle, prutter og bøvser, osv.

Det er mere end den globale transportsektor. Og alt tyder på, at udslippene vil stige proportionalt i takt med det stigende befolkningstal, og i takt med at flere mennesker bliver rigere.

Rapporten fra FAO råder til at halvere miljøpåvirkningen pr. produceret dyreenhed i 2050.

»Dét bliver ikke nemt,« siger Jørgen E. Olesen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det var da dejligt at de endeligt kom fokus på dette vigtige aspekt også. Øget vegatarisk kost vil ikke alene spare ressourcer under selve fremstillingen men også føre til en forbedret folkesundhed. Så regeringen kunne jo starte med at fjerne al moms på frugt og grønt.

  • 0
  • 0

Ja, det er virkelig komisk at gøre det til et spørgsmål om at spise vegetarisk. Det må jeg også grine ad. Til en naturlig og sund menneskelig kost hører et mål af animalsk føde, så det skal der naturligvis være plads til. Også dette miljøproblem bunder således især i FOR MANGE MENNESKER i en række lande, der på relativt kort tid omtrent 10-dobler, eller mere, deres folketal uden at udvikle deres samfund. - Befolkningstilvækst i den størrelsesorden har vi dog aldrig praktiseret i Danmark og Europa. Hvorfor skal vi partout vende det blinde øje til, når det sker andre steder?

  • 0
  • 0

"Øget vegatarisk kost vil ikke alene spare ressourcer under selve fremstillingen men også føre til en forbedret folkesundhed."Vis mig lige hvor det pladder kom fra! Jeg kender ikke noget belæg for et sådant udsagn.Iøvrigt: kan det ikke være ligegyldigt om prutterne og bøvserne kommer fra køerne eller direkte fra menneskene? Det er i hvert fald sikkert at vegetarer er fremragende gasgeneratorer. Mvh, Bent. 

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten