Professor: GM-majs vil give Europa eksplosion i gift-resistent ukrudt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Professor: GM-majs vil give Europa eksplosion i gift-resistent ukrudt

Det får store konsekvenser, hvis EU godkender flere af de genmodificerede afgrøder, som biotekindustrien forsøger at få lov til at plante på kontinentets marker.

Ifølge den amerikanske professor Charles Benbrook vil genmodificeret majs, soja og sukkerroer få forbruget af sprøjtemidler til at stige med 72 procent frem mod 2025.

Det skriver han i en rapport, som han i sit private firma har udarbejdet for Greenpeace, og som blev præsenteret ved et møde tirsdag eftermiddag i København. Miljøorganisationen har betalt rapporten, men har ifølge professoren kun haft indflydelse på valget af de tre afgrøder, ikke på resten af rapporten.

Professor Charles Benbrook konkluderer, at det resistente ukrudt vil brede sig endnu hurtigere i Europa, end det har gjort i USA. Det skyldes, at landmændene i Europa i forvejen bruger glyphosat, og at de første resistente ukrudtsarter allerede findes også her på kontinentet. (Foto: Washington State University)

Læs også: Gensplejsning får landmænd til at pøse mere Roundup på markerne

Charles Benbrook, der er professor på Washington State University, publicerede for nylig en undersøgelse af det amerikanske forbrug af pesticider i det videnskabelige tidsskrift Environmental Sciences Europe.

Den viste, at gensplejset majs, soja og bomuld får landmændene til at køre oftere ud med giftsprøjten og fylde stadig kraftigere gifte på den. Dermed punkterede Charles Benbrook myten om, at genmodificerede afgrøder er mere miljøvenlige end traditionelt forædlede og dyrkede afgrøder.

Årsagen er, at ukrudtet efter nogle få vækstsæsoner udvikler resistens over for de mest brugte sprøjtemidler. Det gælder først og fremmest glyphosat, den aktive ingrediens i blandt andet Roundup.

26 GM-afgrøder venter på godkendelse
De fleste GM-afgrøder er modificeret, så de kan modstå et sprøjtemiddel. Det skal gøre det enklere for landmændene at holde ukrudtet nede.

I Europa er det modsat i USA kun tilladt at dyrke to gensplejsede afgrøder, majs og kartoffel. 26 andre afgrøder venter på EU's afgørelse af ansøgningerne om dyrkningstilladelse. Af dem er 19 resistente over for et sprøjtemiddel, 13 af dem over for glyphosat.

Charles Benbrook har i sit arbejde for Greenpeace taget udgangspunkt i sin amerikanske undersøgelse. Den bygger på indberetninger af forbruget af sprøjtemidler til USA's landbrugsministerium.

Tilsvarende tal findes ikke i Europa, skriver professoren. Derfor bruger han de amerikanske erfaringer til at estimere, hvad der vil ske, hvis EU godkender de 26 afgrøder.

Ukrudt breder sig hurtigere i Europa

Han konkluderer, at det resistente ukrudt vil brede sig endnu hurtigere i Europa, end det har gjort i USA. Årsagen er den enkle, at landmændene i Europa i forvejen bruger glyphosat, og at de første resistente ukrudtsarter allerede findes også her på kontinentet.

Hans forudsigelse er derfor, at kommer der flere gensplejsede majs på de europæiske marker, vil forbruget af glyphosat på majsmarkerne tidobles i forhold til i dag. Tilsvarende vil forbruget af glyphosat til sukkerroer firedobles, mens der vil blive sprøjtet næsten 16 gange så meget glyphosat på sojamarkerne, som der dog kun er meget få af i Europa.

Samtidig vil forbruget af andre sprøjtemidler dog falde, og dermed lander Charles Benbrook samlet på stigningen på 72 procent i brugen af sprøjtemidler.

Det skal sammenlignes med, at der ifølge professoren vil blive sprøjtet 1 procent færre herbicider (ukrudtsmidler) på markerne, hvis EU undlader at godkende nye gensplejsede afgrøder.

Landmænd tyr til stadig kraftigere midler

En mellemvej er at forbyde at dyrke de gensplejsede afgrøder på samme mark to år i træk eller at sprøjte samme mark med glyphosat to år i træk. Det kan reducere stigningen til 25 procent, vurderer professoren.

Han forudser, at de genmodificerede afgrøder vil få europæiske landmænd til at sprøjte mere og mere glyphosat på hver hektar mark, inden de til sidst går over til skrappere midler.

»I USA kæmper landmænd allerede, mens de forsøger at sprøjte sig ud af det hjørne, de er bakket ind i. Der er nu over 20 ukrudtsarter, der har udviklet modstandskraft over for glyphosat. Resultatet er stigende produktionsomkostninger og har medført stigende brug af sprøjtemidler og brug af kraftigere miljøgifte for at modvirke tab i udbyttet,« siger Charles Benbrook.

Greenpeace bruger rapporten i sin kamp for at holde de europæiske marker fra for genmodificerede organismer.

»De fleste er i dag enige om, at det sprøjteniveau, vi har, allerede er et problem. Derfor vil det være totalt tåbeligt at tillade dyrkning af GMO,« siger organisationens GMO-medarbejder, Dan Belusa.

Dokumentation

Link til rapporten

26 andre afgrøder venter på EU's afgørelse af ansøgningerne om dyrkningstilladelse

De må da, for min skyld, gerne vente rigtig længe.
I det mindste så længe det tager, at lave opfølgende langtidsundersøgelser af det franske forsøg, som mere end antydede problemer med Roundup og GMO-majs.
http://ing.dk/artikel/132362-undersoegelse...

  • 1
  • 2

-på de obligate automatreaktioner hvor vi får at vide at "GMO er ganske ufarligt" og "Pesticider er om muligt endnu mere ufarlige"
Det forekommer mere og mere at mange Landmænd ser naturen som en modspiller fremfor en allieret.

  • 3
  • 2

....og virker utrolig dumt at indføre, men hvad med væksten og fremskridtet? Står vi ikke i vejen for noget her? Hvor er CEPOS?

Hvis vi kan producere mere i et par år, og også forbruge meget mere sprøjtegift, så giver det vel vækst i samfundet. Bagefter skal vi også bruge ressourcer på at bekæmpe ukrudt og rense drikkevand. Det er der sikkert også penge i.

  • 2
  • 1