Professor Frede Hvelplund: Skifergas kan påvirke grøn teknologiudvikling negativt
Højdepunkter fra Frede Hvelplunds oplæg (se hans PowerPoint-præsentation nederst)
Frede Hvelplund er professor ved Aalborg Universitet. Han mener, at skifergas kan blive en sovepude i forhold til den grønne omstilling.
»Hvorfor skal vi til at satse på en ressource, som Danmark på den ene side godt kunne eksportere - men på den anden side også overordnet set vil afskaffe.«
»Der er jo mange alternative til skifergassen i Danmark. Det er vi simpelthen nødt til at holde fast i. 2050 lyder snittet, hvor vi ikke skal bruge fossile brændstoffer i Danmark.«
Skifergas skulle i så fald være til eksport, som staten kan tjene penge på, mener han.
»Men jeg mærker en meget stort usikkerhed om skifergas. Det er vanskeligt for grønne virksomheder og den danske stat, hvis man både vil gå ind for vedvarende energi og en satsning på skifergas.«
»De enkelte lande, inklusive Danmark, vil gerne score kassen på egne ressourcer. I Danmark kunne det blive skifergas, men vi er jo ved at smadre verden med vores CO2-udledning osv.«
»Vi er simpelthen nødt til at tænke det her igennem? Skal vi virkelig forske i forekomster, som jo bidrage til den negative udledning til atmosfæren og vores jordklode. Så jeg er nødt appelere til de ingeniører, som sidder og undersøger det her: Tænk jer godt om,« siger Frede Hvelplund.
»Teknisk set er energiressourcerne ved skifergas jo store. Men det er de jo altså også i forhold til vindkraft. Hverken IEA eller Total kan jo gøre det sådan op. Det er tendensen hos de to parter.«
»Derfor er det vigtigt, at det er meget vigtigt, at ressourcer kan være stærkt overvurderede. Det kan være stærke interesser i at overvurdere netop betydning af skifergas,« siger Frede Hvelplund.
»De store indkomster, som fremlægges for politikerne i forhold til skifergas, de er baserede på meget usikre forudsigelser. Det som kendetegner erstatning med skifergas, 44 procent af elproduktionen i USA er blevet vekslet til 37 procent. Men selvom interesserer spiller på, at skifergas har bidraget meget til det, kan man ikke bevise.«
»Der har jo altså også været krise i USA, og lidt vedvarende energi vinder frem her osv. Rigtig mange andre ting kan være bidragende. Gaspriserne er stadig for høje i forhold til kul, også hvis vi vender blikket mod Asien.«
»De langsigtede udfordringer ved den vedvarende energi er langt mere spændende, end den man finder ved gas/skifergas. Vi skal jo ikke lave af den gas, det er et overgangsfænomen, som ender blindt.«
- Spørgsmål fra salen:
Hvorfor er det et problem, at vi har energi nok? Det nævnte du et dit oplæg. Vi må da forholde os til potentialet i skifergas, der kan vippe kul væk?
Jo, men 2050-målene med CO2 er jo ambitiøs og gode. Væk med gassen frem mod 2020. Det skal vi holde fast i, siger Frede Hvelplund.
Logikken i det, du siger. Vi skal brænde kul af i Danmark for at sikre, at de andre forurenende lande ikke gør det af hensyn til miljøet, fordi vi er på forkant med teknologi?
Men vi kan jo noget med vedvarende energi i Danmark Der er vi på forkant, og sideerhvervene i forhold til de grønne initiativer er langt bedre at gå efter, end man vil kunne finde i udvidelse af gas og eksport af gas i Danmark - med skifergas, siger Frede Hvelplund.
Sådan påvirker udsigten til skifergas grøn teknologiudvikling v/ Frede Hvelplund, professor, Aalborg Universitet
Oplaeg Skifergas Frede Hveplund Aalborg Universitet (1)
