Professor: Fornuftigt at presse vindmøllepris med statsselskab
Professor Frede Hvelplund bakker op om forslaget om at etablere et statsligt, nonprofit-vindkraftselskab, der skal lægge loft over betalingen til de private selskaber, der byder ind på at bygge vindmølleparker i Danmark.
Forslaget blev fremsat i forbindelse med en analyse, som konsulentfirmaet Ea Energianalyse har udarbejdet for Ingeniøren. Heraf fremgår det, at et 'Sund og Bælt' for vindkraft vil kunne spare det danske samfund for flere milliarder kroner årligt i forbindelse med udbygning med 50 procent vindkraft frem mod 2020.
»Forslaget lyder rigtig fornuftigt. Vi er selv ved at lægge sidste hånd på et stort forskningsprojekt om 100 pct. vedvarende energi, og her foreslår vi faktisk også, at kommunerne skal have lov at gå ind og byde på havmølleparkerne for at få prisen ned,« siger han.
Frede Hvelplund tilføjer, at det i princippet også kunne være et statsligt nonprofit-selskab, fordi det under alle omstændigheder er godt at øge konkurrencen ved, at flere kan gå ind og byde på mølleparkerne.
»Ideen med at lade kommunerne byde på parkerne bunder dels i et ønske om, at vindkraften skal blive billigere, og dels i at et eventuelt overskud dermed kan gå tilbage til energiformål i kommunerne. Det vil dog kræve en lovændring i forhold til i dag,« siger professoren.
Eftersom det ofte også er kommunerne, der ejer varmeforsyningen, som kan lagre den meget vindenergi i fremtiden, vil kommunerne selv kunne se fidusen i at investere i varmelagre, fordi de dermed kan få højere pris for vindkraftstrømmen fra deres egne vindmølleparker, påpeger han.
Men vil der så stadig være private selskaber, der er interesserede i at byde på de vilkår?
»Ja, det tror jeg da. Jeg kan i hvert fald ikke forstå, hvorfor de private selskaber ikke skulle kunne konkurrere med de kommunale selskaber,« siger han.
Frede Hvelplund finder også, at en markant satsning på kystmøller kan være en god idé - især når kommuner og lokale ejer dem, så der bliver færre problemer med at finde plads ved kysterne.
I samme boldgade foreslår Hvelplund og co., at mindst 60 procent af en landmølle skal ejes af lokale borgere, virksomheder eller kommunen for at komme borgerprotesterne til livs:
»I det øjeblik man selv eller ens kommune får glæde af vindmøllestrømmen, så tror jeg, at flere borgere vil kunne se fidusen ved at have en vindmølle snurrende i nærheden,« siger han.
Han mener dog, at man bør begrænse størrelsen af landmøller til måske højst 2 MW, fordi de store vindmøller typisk er årsag til langt flere protester end de mindre møller.
Ceesa-forskningsprojektet arbejder med at integrere eksisterende energi-og miljømæssige analyseværktøjer på en unik måde. Gennem en kombination af livscyklusvurdering, energisystem og markedsanalyse-metoder er projektet i stand til at give bud på tre af de store udfordringer i fremtidens bæredygtige energisystem og vise vejen frem mod et energisystem uden brug af fossile brændsler.
De tre udfordringer er, hvordan man kan integrere transportsektoren, hvordan man kan gøre fremtidens elsystem egnet til at integrere vedvarende energi, og endelig hvordan man kan udvikle offentlig regulering på et internationalt marked.
I projektet deltager, foruden Aalborg Universitet, Risø DTU, Syddansk Universitet, Københavns Universitet, CBS og Dong Energy.
Dokumentation
