Professor: Forbyd farligt nanocover med det samme

At dømme ud fra beskrivelsen uden på indpakningen er produktet Selvrensende Glas en drøm for husejeren, der ikke gider pudse vinduer. Gør-det-selv-nanoproduktet skal blot smøres på et vindue, og den nanokemiske forsegling vil så skabe en fotosynteseproces, der fjerner organisk materiale, når solen skinner, skriver producenten Nanocover.

Men ifølge professor i overfladeteknologi og korrosion Per Møller fra DTU er det ikke grøn fotosyntese, der foregår, men en såkaldt fotokatalyse, der danner nogle af kemiens allermest aggressive stoffer, OH-radikaler.

»De kan simpelthen vådforbrænde organiske stoffer, fedt og proteiner til kuldioxid, vand og nitrat. Det er jo klart, at det er kraftige sager, der bruges, når det fjerner organisk snavs fra vinduet, blot solen skinner. Problemet er, at din hud også er et organisk materiale, og at den lider samme skæbne som snavset på vinduerne,« siger Per Møller til branchebladet Jern- og Maskinindustrien.

Selvrensende Glas lyder som en drøm, men forbrugerne løber en sundhedsrisiko, advarer professor. (Foto: Nanocover) Illustration: Nanocover

Nanocover, der producerer Selvrensende Glas, oplyser blot, at man bør bruge handsker ved påsmøring af produktet, men stiller ikke andre krav til sikkerheden.

Hudcreme-rapport frikender Nanoprodukt

Den aggressive reaktion bliver udløst af stoffet TiO2 anastase, der bliver skadeligt, når det udsættes for sollys. Per Møller arbejder til daglig med stoffet i samarbejde med studerende i forbindelse med et kommercielt forskningsprojekt, og her er sikkerheden høj.

»Når de studerende ved selvsyn ser, hvad stoffet kan oxidere bort via frie radikaler, arbejder de helt automatisk meget påpasseligt. Vi har regnet teoretisk på stoffets evne til at kunne oxidere andre stoffer, og det er blandt de kraftigste oxidationsmidler af kemisk art, der findes,« siger han.

Miljøstyrelsen i Danmark har en meget mangelfuld viden om TiO2 anastase og læner sig op af det Nationale Center For Arbejdsmiljø (NFA), når det gælder lovgivning. I eksemplet med Selvrensende Glas er produktet blevet godkendt på baggrund af en rapport om hudcreme udarbejdet for EU-kommissionen.

NFA misbruger rapport til blåstempling af nanoprodukt

Med i den videnskabelige komité bag rapporten var Klaus E. Andersen, professor i hudsygdomme ved Odense Universitets Hospital, og han mener ikke, at rapporten kan bruges til at frikende brugen af TiO2 i Selvrensende Glas.

»Det kan de ikke! Den rapport og det arbejde, vi lavede i den videnskabelige komite, handlede udelukkende om hudcreme, og hvordan coatet TiO2 i rutil form opfører sig, når det kom i kontakt med huden,« siger Klaus E. Andersen.

Både NFA forskningsprofessor Håkan Wallin og produktchef Jesper Damkjær i Nanocover fastholder, at produktet er ufarligt.