Professor: Brænd plasten af og lav ny af CO2

Plus4. november 2021 kl. 12:5511
Professor: Brænd plasten af og lav ny af CO2
Illustration: Kriengsak-Stock / BigStockPhoto.
Opfanget CO2 og brint kan danne grundlag for såkaldt e-plast.
Artiklen er ældre end 30 dage

Afbrænding af plast ­klinger ikke ligefrem af grøn omstilling og klimahensyn – men det er et vigtigt element i produktion af såkaldt e-plast, som Henrik Wenzel ser som en af frem­tidens mest hensigtsmæssige metoder til genanvendelse af plast.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
5. november 2021 kl. 09:31

Hej Erik og Thomas. I har helt ret i at dannelse af plastik er en yderst tåbelig og ineffektiv måde at generere brændsel på, hvis ikke der var nogen fordele ved det i forbrugsleddet.

Men det er jo det, der er....

10
5. november 2021 kl. 01:43

Det to mest anvendte polymertyper PE og PP giver ca 50-55 % af deres energi til fremstilling retur ved afbrænding.</p>
<p>

Hvis råmaterialet til PE og PP kom fra CO2 + brint produceret ved elektrolyse (drevet af sol og vind), så kunne man få mere end 10 gange så meget varme ud af varmepumper som man får ved afbrænding af disse plastmaterialer.

Derfor er det trods alt værd at se på hvilke - og ikke mindst udvikle nye - metoder der kan reducere dette energiforbrug - enten ved genanvendelse eller ved genbrug til nye råmaterialer.

9
4. november 2021 kl. 22:55

Hvis det blot er et spørgsmål om at skaffe CO2, så kunne biobrændsel jo også bruges som input.

Men så skal vi til at skynde os, for netop i disse år arbejdes der på at udfase brændsel i fjernvarmenettene og erstatte det med varmepumper. Netop fordi vi har disse fjernvarmesystemer i Danmark, så giver det ekstra mening at anlægge den slags i Danmark.

8
4. november 2021 kl. 17:37

Det to mest anvendte polymertyper PE og PP giver ca 50-55 % af deres energi til fremstilling retur ved afbrænding.

7
4. november 2021 kl. 17:07

Selvfølgelig skal vi genanvende den del af plasten, som kan genanvendes med miljømæssig og økonomisk mening. Pre-consumer affald fra industriens produktion har altid været en oplagt kilde til mekanisk genanvendelse - f.eks. hos Aage Vestergaard. Desuden er mange flasker, dunke og lignende mulige at genanvende mekanisk. Andre fraktioner kan genanvendes med mening via diverse kemiske genanvendelsesmetoder, hvis deres sammensætning er kendt.

Men det er en stor rest - nok over halvdelen af plasten - hvor resultatet ikke står miljømæssigt mål med indsatsen med disse teknologier. Her kan forbrænding samlet set være den mest miljøvenlige behandling.

E-plast kan så være en måde at materialegenanvende selv dette - og frem for alt afværge udvinding af virgint fossilt materiale. Hvis vi ikke har "relegiøse" antipatier mod teknologien - og den i øvrigt kan opnå et samlet fornuftigt klima-aftryk.

Vi ender nok med at indse det - og dermed målrette vores indsamling af plastaffald bedre end vi ret uovervejet gør i dag.

6
4. november 2021 kl. 15:49

Plast i husholdningsaffald til forbrænding! - og i det omfang det giver mening, kan industrien genbruge relevante plasttyper.</p>
<p>

Det samme har jeg længe sagt privat. Det er simplere, mere hygiejnisk osv. Men jeg arbejder også med PtX, og det er respektindgydende, hvor mange vindmøller der kræves for at trække de 2 oxygen atomer ud af CO2 molekylerne, når de først er dannet.

Derfor er jeg tilhænger af, at i det omfang det kan lade sig gøre - når det er bevist det kan lade sig gøre, at vi opsamler plast og omdanner det direkte til nyt vha. porylyse/forgasning (med ilt fra elektrolyse) el. lign.

Omkring den varme vi i dag får fra affaldsforbrænding og nødvendigheden heraf vil jeg tilføje, at den ofte "står i vejen for" effektiv og miljørigtig FV produktion fra VP'er eller som spildvarme fra brintproduktion.

Så ja, enig, men direkte konvertering til nye plast-råstoffer vil være bedre.

5
4. november 2021 kl. 15:38

Der er mindst 1 voksen der har sagt det her i flere år!

4
4. november 2021 kl. 14:27

Yes, uden sammenligning, men alligevel præcis som med naturnationalparkerne

3
4. november 2021 kl. 14:26

Fuldkommen enig, vi har ikke det ringeste styr på hvor plasten havner henne, men det kan let risikere at være i en flod i Bangladesh ad gedulgte omvejen forbi forskellige operatører i Europa. Brænd hellere plasten af i vores glimrende kraftvarmeværker (inden vi får dem lukket) og begræns samtidig forbruget af træpiller. Vi forbrugere behøver jo ikke afvente et politisk initiativ. Vi kan handle allerede idag, ved at begynde at kyle plast affald i den brandbare fraktion.

2
4. november 2021 kl. 14:25

Ja det er på høje tid at der er en voksen der blander sig i debatten. Desværre er det ikke min erfaring at vor Miljøminister lytter til andre eksperter end dem der bekræfter hendes egne politiske forestillinger.

1
4. november 2021 kl. 13:53

Eller rettere: Alt for sent at få denne debat, så vores nuværende totalt håbløse håndtering af plastaffald kan få en snarlig ende.

Alle lukker øjnene for, at det plast vi omhyggeligt bruger tid på at sortere fra hjemme på matriklen alligevel risikerer at ende på en strand i Asien - fordi ingen kan gennemskue, hvad der sker, når vi først har eksporteret det - ude af øje . . .

Genbrug af plast er imho udelukkende et feel good tiltag, der på ingenmåde er baseret på de faktiske forhold.

Der findes helt sikkert plasttyper, for hvilke det giver mening med et reccyling system, men det kræver så kildesortering i disse typer, hvilket selvfølgelig ikke kommer til at ske. Vi har i forvejen et utal af bøtter - hvis vi nu skal til at have et antal (fem?) til de mest gængse plasttyper, går det helt i hegnet - foruden det faktum, at den gennemsnitlige forbruger ikke har en kinamands chance for at finde ud af.

Plast i husholdningsaffald til forbrænding! - og i det omfang det giver mening, kan industrien genbruge relevante plasttyper.