Produktprisoplevelse: Gå på virtuel sne
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Produktprisoplevelse: Gå på virtuel sne

På det berømte 'holodeck' i science fiction-serien 'Star Trek' er det muligt at gå rundt i endeløse landskaber i et lukket rum, takket være computersimulation.

Den slags behøver ikke være det rene sci-fi ret meget længere, men kan blive til virkelighed for deltagerne på dette års produktpriskonference, der finder sted 7. november hos Aalborg Universitet i København, der tidligere husede Nokias udviklingsafdeling.

Læs også: Ingeniørens Produktprisen 2012 sprænger rammerne - kom og vær med

På Aalborg Universitets Multisensory Experience Lab kan man gå ture i virtuelle rum, der giver fornemmelse af at gå på sne eller i en skov. Foto: Stefania Serafin

Deltagerne på produktpriskonferencen får mulighed for en tur i det virtuelle rum, hvor testpersoner bliver udstyret med en VR-hjelm i et rum på seks gange seks meter.

»VR var meget hypet i 90'erne, men nu er det på vej tilbage - blandt andet i kraft af udstyr til hjemmeunderholdning,« fortæller professor Stefania Serafin, som er en af lederne af Multisensory Experience Lab ved Aalborg Universitet, og som vil stå for rundvisningen på produktpriskonferencen.

Directed walking får rummet til at virke større

Selv om seks gange seks meter ikke umiddelbart lyder af meget, så kan der simuleres en hel masse. Rummet er udstyret med 16 infrarøde kameraer, som gør det muligt at tracke personer. Det lydmæssige sanseinput sørger et 24 kanals surround-lydsystem for.

Ved at registrere en persons position i rummet er det muligt at manipulere de billeder, der bliver vist i VR-hjelmen, så rummet virker meget større, end det faktisk er.

Stefania Serafin fortæller, at både lyd- og billedmanipulation kan bruges til det, der hedder directed walking - altså styret gang, som er et af de områder, Multisensory Experience Lab beskæftiger sig med.

Directed walking kan eksempelvis give illusionen af, at VR-deltageren er på vej ned ad en lige vej, mens personen i virkeligheden går rundt og rundt i det forholdsvis lille rum. Det sker ved at manipulere billedet i VR-hjelmen en lille smule.

»Vores synssans er stærkere end vores fornemmelse af, hvordan vores krop bevæger sig. Folk bliver bedt om at gå ligeud, men de ved ikke, at de faktisk går i cirkler,« siger hun.

Aktuatorer på fødderne giver følelse af sne

Multisensory Experience Lab undersøger også andre VR-illusioner. Ved at give deltagerne særlige aktuatorer på fødderne er det muligt at give et løbende, mekanisk feedback til testdeltagerne, så de føler, at de eksempelvis går på græs eller i sne, selv om de faktisk går på gulv.

Foreløbig anvender Multisensory Experience Lab et kablet VR-headset til forsøgene, men Stefania Serafin fortæller, at der er trådløse og mere ergonomiske headset på vej til projektet.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Foto: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Kommentarer (0)