Produktprisen: Smart sensorsystem analyserer indeklimaet

Data for CO2, fugt, temperatur og det lokale vejr har alle betydning for indeklimaet og energiforbruget i vores bygninger. Derfor er Göran Wilke, der tidligere var leder af Elsparefonden, sprunget ud som iværksætter og har udviklet IC-Meter, som kombinerer sensorer, trådløs kommunikation og cloud til analyse af indeklimaet i et rum.

Hvert femte minut sendes data fra sensoren, der er placeret i rummet, videre i skyen via kundens internet. Her lægges data for lokale vejrudsigter ind over, og på den måde skabes et datagrundlag for de bedste tiltag, når der skal spares på energien, samtidig med at indeklimaet skal forbedres.

IC-Meter-enheder måler temperatur, fugt og CO2 og sender data til en database. Illustration: ic-meter

Udviklingen af IC-Meter ligger i forlængelse af den danske målsætning om at halvere energiforbruget til opvarmning inden 2050. Det er den største investering i klimastrategien. Her er det afgørende, at der er realistiske forventninger til besparelser på varmeregningen, og at de rent faktisk bliver leveret. Mindst lige så vigtigt er, at indeklimaet er i orden, når en bygning er renoveret og tæt, siger Göran Wilke.

»Jeg har i mange år vejledt og evalueret om energibesparelser med særlig fokus på at vurdere effekterne af henholdsvis tekniske og adfærdsmæssige besparelser. Derfor forekom det oplagt at supplere med målinger af det, som vi mennesker rent faktisk har behov for, et godt indeklima, samt lokale vejrdata,« fortæller han.

Göran Wilke havde derfor to mål for øje, da han gik i gang med at udvikle IC-Meter: Det skulle være muligt at dokumentere indeklimaet i skoler, daginstitutioner, sundhedssektoren, mødelokaler, kontorer og boliger. Og måleren skulle dokumentere samspillet mellem indeklima og energiforbrug i forbindelse med energirenoveringer og Esco-aftaler.

Med IC-Meter mener dommerne, at indeklimaet bliver taget alvorligt, og kalder det en innovativ kombination af hardware, sensor og cloud.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad nu hvis der er skyfrit? Åhr, hvor er jeg træt af buzzwords. Men den uploader vel data til en server, som behandler det, og har et fint web interface.

Det lyder som et rigtig fornuftigt produkt. Ville være glimrende til at installere i alle skoler f.eks., forudsat at nogen har lyst til at se resultatet :-)

  • 1
  • 0

Man har længe kunnet få et enhed kaldet NetAtmo, der kan præcis det samme (bedømt ud fra beskrivelsen her på siden).

Bare til information om, at et lignende produkt allerede er i handlen - også til private.

  • 0
  • 0

Det fryder mig, at Göran Wilke, en af foregangsmændene i indsatsen for at spare på energien, nu modtager Produktprisen.

Jeg kender til hans store arbejde i Elsparefonden, og det har min dybeste respekt. Min forventninger til resultaterne på området, som er mere nødvendige end nogensinde tidligere, er meget store.

Og jeg mindes med glæde, at vi i Langå Kommune var blandt pionererne i kampen for at spare energi fra 1995. Fem år i træk og syv gange i alt blev prisen som "Årets El/Energi-Spare-Kommune" hentet hjem. Det er en skam, at en markant indsats for at spare på energien ikke længere står højt på den politiske dagsorden i kommunerne!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten