Produktprisen: Epilepsialarm fra IctalCare måler muskelaktivitet

Epilepsianfald kan være voldsomme, ikke bare for de ramte, men også for personer i nærheden. Men en ny alarm fra IctalCare kan registrere anfaldet, lige når det indtræder, og sende en besked til nærmeste omsorgsperson. Det øger velfærden, både for den ramte person og for alle de andre involverede. Derfor var dommerpanelet enige om, at IctalCare skulle vinde Produktprisen 2013 i kategorien Velfærd.

IctalCares egen præsentation af epilepsiarlarmen. Illustration: ictalcare

Ideen til en alarm opstod på baggrund af et samarbejde mellem teknologihuset Delta og medikovirksomheden Coloplast tilbage i 2005. Formålet var at kombinere Coloplasts klæbeteknologi med Deltas viden inden for mikroelektronik. På den måde ville man skabe nye kropsbårne applikationer.

Alarmen anvender EMG-målinger af muskelaktiviteter under epileptiske anfald. Det er langt mere simpelt og diskret end EEG-målinger, som kræver komplicerede måleudstyr monteret direkte på hovedbunden.

Det resulterede i en elektrode, som klæbes direkte på huden, en sensor, som hægtes på elektroden og en alarmenhed, som ligger i lomme. En patentanmeldt algoritme i sensoren analyserer data fra elektroden og giver besked til alarmenheden, hvis der er tale om et epilepsianfald.

Dommerne kalder IctalCare epilepsialarm for et spændende og innovativt højteknologisk produkt.