Produktprisen 2013: Epilepsialarm kalder selv på hjælp

Epilepsianfald kan være voldsomme, både for dem, der lider af sygdommen, og for omgivelserne. Derfor er det vigtigt at kunne tage den rette medicin, når der er optræk til et anfald – eller i værste fald skaffe hurtig hjælp fra kompetente omsorgspersoner.

Det kan gøres ved at registrere de små elektriske signaler, musklerne udsender, når et anfald er på vej. Et nyt alarmsystem, som nu er indstillet til Ingeniørens produktpris 2013, gør dette ved hjælp af elektroder klæbet på huden samt en avanceret og patentanmeldt algoritme, som sikrer, at der også virkelig er tale om et epilepsianfald og ikke bare almindelig muskelaktivitet.

Tidligere har den slags overvågning kun været mulig ved hjælp af elektroder fæstnet direkte til patientens hoved, men med det nye system kan elektroderne placeres mere skjult på kroppen, f.eks. på arme eller ben.

Ideen til en alarm opstod på baggrund af et samarbejde mellem teknologihuset Delta og medikovirksomheden Coloplast tilbage i 2005. Formålet var at kombinere Coloplasts klæbeteknologi med Deltas viden inden for mikroelektronik. På den måde ville man skabe nye kropsbårne applikationer.

Ictalcares egen præsentation af epilepsialarmen. Illustration: ictalcare

Siden er der blevet gennemført kliniske studier i samarbejde med Glostrup Hospital og Epilepsihospitalet i Dianalund, og 1. oktober blev alarmen, som har fået navnet Ictalcare Epilepsi Alarm, sendt på markedet.

Selve alarmen består af tre dele: En elektrode, som kan klæbe på personens hud, en sensor, som hægtes på eletroden, og en alarmenhed, der er beregnet til at ligge i lommen.

Læs også: Ny dansk epilepsialarm tilkalder selv hjælp ved anfald

Hvis sensoren registrerer, at der er et epilepsianfald undervejs, kan alarmenheden sende en sms til en omsorgsperson.

Udviklingen af epilepsialarmen har været støttet med 10 millioner kroner fra Højteknologifonden. Foruden IctalCare har Delta deltaget i udviklingen af alarmen.