Produktprisen 2013: 3D-printer med termisk printerhoved

Det er ikke hver dag, en ny teknologi til 3D-print bliver markedsført – og da slet ikke fra Danmark. Men det er, hvad det københavnske firma Blueprinter har været i stand til med deres produkt af samme navn, som nu er indtillet til Ingeniørens produktpris 2013.

Virksomheden blev etableret i 2008 af de to DTU-studerende Frederik Tjellesen og Anders Hartmann. De havde undret sig over, at 3D-print til prototyper skulle være så dyrt og besværligt. De tog derfor udgangspunkt i et termisk printerhoved, som man kendte det i de hedengangne fax-maskiner, og brugte det som printerhoved.

Blueprinter set forfra. Under låget gemmer der sig et rum på 160x200x140 mm, hvor der kan printes 3D-modeller med en lagtykkelse på ned til 0,1 mm. Printhastigheden er 5 mm pr. time. Illustration: Blueprnter

Læs også: Dansk 3D-printer på vej til små udviklingsafdelinger

Princippet i et termisk printerhoved er en række modstande som opvarmes – jo flere modstande, desto højere opløsning får man på printet. Når printerhovedet bevæger sig hen over et tyndt lag af nylonpulver, vil det smelte pulveret der, hvor modstandene er opvarmet. Næste lag nylonpulver kommer på, og på den måde kan faste objekter opbygges lag for lag. Den nye printerteknologi er patenteret.

Eksamensprojektet blev brugt på at fremstille en prototype af printeren, og den blev efterfølgende en del af den business case, som dannede grundlag for de første investeringer i virksomheden Blueprinter.

Læs også: 3D-modeller fremstilles i en sandkasse

Kunderne til 3D-printere fra Blueprinter er virksomheder, der producerer fysiske produkter, samt arkitekter og uddannelsesinstitutioner. Alene i Danmark vurderes det, at cirka 3.000 virksomheder allerede i dag bruger 3D-printede emner.

Hos Blueprinter forventer man, at potentialet for den nye printer er meget stort. Allerede i 2013 vil 90 procent af omsætningen ligge uden for Danmark, og det tal forventes at stige til 95 procent. Inden for den næste 24 måneder satser Blueprinter på at sælge til op mod 100 lande og som minimum have afdelingskontorer i USA og Asien.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Eksisterer Blueprinter egentlig stadig? Den linkede artikel er fra september sidste år, og heri skrives, at produktet er "lige på trapperne". Deres hjemmeside ser heller ikke ud til at være opdateret længe - der er f.eks ikke engang en link til hvor maskinen kan købes.

Deres printer kan da være meget interessant, men vi skal da snart have flere oplysninger. Hvad er X-Y opløsningen? Hvor stærke bliver emnerne og hvad koster pulveret man bygger af? I hvilket prisleje kommer printeren til at ligge?

Der skal snart til at ske noget, for FDM - printere som Stratasys og Makerbot bliver stadig bedre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten