Produktprisen 2012: Og vinderen er ...

Illustration: Bjarne Erick

62 produkter var i år indstillet til Produktprisens otte kategorier, der afspejler produkternes værdi og ikke den ingeniørfaglige tilknytning. Det er det største antal deltagere nogensinde til Mediehuset Ingeniørens årlige konkurrence om Produktprisen.

Og lad os straks afsløre, at vinderen af Produktprisen 2012 - den overordnede pris - blev Webstech med deres trådløse Sensseed-teknologi, der kan måle fugt og temperatur i afgrøder på lager, så svind reduceres på grund af forrådnelse.

Prisen blev overrakt af Jørgen Mads Clausen fra Danfoss.

Læs også: Galleri: Her er alle vinderne fra Produktprisen 2012

Netop madspild er et kæmpeproblem for både foder- og fødevareindustrien, men hidtil har der ikke været trådløse teknologier på markedet, der har kunnet sende præcise data til et overvågningssystem.

»Sensseed sensor-systemet er kun blevet en teknisk og kommerciel succes, fordi vi har nogle meget engagerede og kompetente kolleger i Webstech, som har været drivkraften i produktudviklingen og udviklingen,« sagde Webstechs administrerende direktør Ole Green i sin takketale.

Webstech er ikke helt uvant med at vinde priser for deres teknologi, og selskabet var også med i den absolutte finale i DR-programmet Væxtfaktor, hvor Webstech fik en andenplads.

»Vores samarbejde med DLG (Dansk Landbrugs Grovvareselskab, red.) og Kongskilde Industries har været en stor hjælp for Webstech og gjort det muligt, at vi allerede nu er ude på otte europæiske markeder med Sensseed«, forklarede Ole Green videre i takketalen.

Dommerne under ledelse af direktør i Rambøll Miljø Hanne Christensen lagde især vægt på Webstechs betydning, når det gælder om at reducere madspild, hvor det er op mod 30 procent af verdens fødevareproduktion, der går tabt primært på grund af svampe-, bakterie- og insektangreb på marken og ikke mindst under oplagring.

Læs også: Trådløs overvågning af afgrødelager indstillet til Produktprisen

'Både landmanden, fødevareforarbejdning og ikke mindst samfundet kan få enorm gavn af et produkt, der i den grad kan føre til besparelser i landmandens energiforbrug, reducere madspild på verdensplan og derved reducere de ellers stigende fødevarepriser. Hvis dette lykkes, er der ingen, der har råd til at lade være, så potentialet er mastodontisk,' hedder det i dommernes vurdering.

Masser af priser

Hovedprisen var dog langt fra den eneste pris der blev uddelt ved Produktprisdagen, der blev afholdt i samarbejde med Aalborg Universitet Campus København i Nokias tidligere udviklingsafdeling i Københavns Sydhavn. Otte andre priser blev også uddelt.

+ Bæredygtighedsprisen Grundfos løb med Bæredygtighedsprisen for deres nye cirkulationspumpe Magna3, der er spækket med elektronik og nye materialer, der får pumpen til at arbejde på det optimale driftspunkt, hvilket kan bringe energiforbruget ned med 75 procent.

Læs også: Verdens mest energieffektive pumpe indstillet til Produktprisen

'Cirkulationspumpen Magna3 vil kunne optimere pumpeinstallationerne i de eksisterende bygninger og dermed reducere energiforbruget i disse bygninger betragteligt. Dermed kommer Grundfos med et seriøst bud på en løsning med stor miljø- og samfundsmæssig impact, der ikke blot opfylder EuP-kravene for 2015, men endda er bedre end EuP's benchmark-niveau,' hedder det i dommernes begrundelse.

Grundfos var vinder af Produktprisen 2011 med en energibesparende pumpe til brug for kølediske i supermarkeder.

+ Designprisen Masser af produkter var indstillet til Designprisen, men det blev Velux' fjernbetjente intelligente vindue, der løb med prisen. Det avancerede vindue kan indstilles til at åbne på bestemte tidspunkter og er udstyret med regnsensor, der automatisk lukker vinduet ved regn.

Læs også: Fjernstyret ovenlysvindue med regnsensor indstillet til Produktprisen

'I den vestlige verden tilbringer vi gennemsnitligt 90 procent af vores tid inden døre. Derfor er et godt indeklima med masser af dagslys og hyppig udluftning essentielt for vores velbefindende,' skriver dommerne i deres udtalelse, der dog også efterlyser en smartphone-app fremfor den medfølgende fjernbetjening: 'Vi har rigeligt af selvstændige fjernbetjeninger i hjemmet,' påpeger dommerne.'

+ Globalprisen Ingeniørkunst i verdensklasse løb med Globalprisen. Her var det Welltec, med deres avancerede skærerobot Well Cutter til brug for blandt andet fastkørte olieboringer, der løb med prisen.

Hidtil har eneste løsning været at sprænge borerøret midt over med eksplosiver, men med Well Cutter kan man nu overskære og samtidig polere selve snitzonen i de fleste slags rør i olie- og gasbrønde uden at efterlade metalspåner.

Læs også: Sådan sliber Well Cutter olierør over

'Welltec løser med produktet Well Cutter et verdensomspændende problem på en helt ny måde, så man både undgår de farlige eksplosioner og aggressive kemikalier, der normalt bruges, når et bor sætter sig fast. Det er rigtig godt tænkt, og denne løsning er både billigere, hurtigere og mere sikker - for arbejderne såvel som for miljøet,' lyder dommernes vurdering.

+ Innovationsprisen Mange af de indstillede produkter til Produktprisen 2012 afspejler den innovation, der foregår i danske virksomheder, men det blev BK Medical med deres robotassisterede ultralydscanner ProArt Robotic Transducer 8826, der løb med prisen i denne kategori.

Med scanneren er det muligt for kirurger at få vigtige informationer fra organer under en operation, der ellers er skjulte for de kameraer operationsrobotter ellers arbejder med. 'På denne måde kan kirurger udføre endnu mere avancerede såkaldte noninvasive indgreb på mindre organer,' påpeger dommerne:

Læs også: Robotstyret ultralydscanner indstillet til Produktprisen

'Desuden er det en interessant idé at flytte sensoren helt derind, hvor strukturene er, i stedet for at prøve at 'se' igennem kroppen udefra. Også 'miniaturiseringen' må have givet nogle udfordringer i udviklingsarbejdet,' skriver dommerne.

+ Iværksætterprisen Iværksætterlysten er set med Produktpris-briller upåvirket af krisen. Lysten til at starte nyt er fortsat stor og en lang række bidrag kom netop fra iværksættere. Det blev dog ventilationsfirmaet InVentilate, der med produktet MicroVent løb med prisen i denne kategori. Microvent er en plads- og energibesparende ventilationsløsning, der monteres i ydervæggen, hvor ventilationen ønskes. Hermed undgår man store pladskrævende centrale løsninger og samtidig gør løsningen det rentabelt at etablere ventilation i ældre bygninger.

Læs også: Revolutionerende mikroventilation indstillet til Produktprisen

'Reduceringen af miljøbelastningerne gennem et lavere elforbrug og en høj varmegenvindingsgrad, kombineret med en mindre installationspris, bør sikre MicroVent en stor kommerciel udbredelse. Derved vil produktet også få en stor samfundsmæssig værdi,' skriver dommerne.

+ Konceptprisen Et af de mere overraskende bidrag til Produktprisen 2012 kom fra Siemens Wind Power, der i flere år har arbejdet på udfordringen med at få vindmøller til at snurre i takt, så de efterlader et mere roligt indtryk i landskabet. Siemens kalder produktet Rotor Sync og har ikke været helt nemt at udvikle og har da også kastet en række nye patenter af til den tyske vindmøllegigant.

Læs også: Møllevinger i takt indstillet til Produktprisen

'Ved hjælp af Siemens Rotor Sync kan man nu sørge for, at møllerne i en vindmøllepark kører i takt, hvilket skaber en helt anden visuel harmoni til glæde for naboer og forbipasserende. Ved på den måde at fjerne et af kritikpunkterne mod vindmøller i nærmiljøet, ser dommerne både en samfunds- og miljømæssig gevinst ved produktet, der er svær at måle, men måske større, end vi umiddelbart aner,' skriver dommerne.

+ Smileyprisen Årets vinder af Smileyprisen kan tage smilet med hele vejen hen til produktet for sjælden kan man opleve større overensstemmelse mellem en kategori og prisvinder som her. Årets vinder er nemlig Smile Energy med produktet WaterGuide, der netop uddeler smileys til brusebadere, når badet har været miljørigtigt.

Læs også: Vandsparedisplay med et smil indstillet til Produktprisen

'Dette er et klassisk produkt til slutbrugeren: nemt at installere, nemt at bruge og nemt at aflæse. Det er en rigtig god stand-alone-løsning, der kan gøre selve det at spare på vandet til en sjov og positiv oplevelse for hele familien. Samtidig er prisen beskeden nok til, at den nok skal finde vej til mange hjem,' skriver dommerne i deres vurdering.

+ Velfærdsprisen Den danske høreapparatgigant Oticon vandt Velfærdsprisen for verdens mindste trådløse bagøret-høreapparat Oticon Intiga, der forsøger at nedbryde de kosmetiske barrierer ved at bære høreapparat og frem for at førstegangsbrugeren føler at de bærer et skæmmende høreapparat kan bære et høresmykke på samme måde, som briller har udviklet sig til designting.

Læs også: Unikt trådløst høreapparat indstillet til Produktprisen

'Da Intiga især henvender sig til førstegangsbrugere med et mildt til moderat høretab, er både størrelsen og det gennemført elegante look også af stor betydning for brugeren. Med valget mellem meget diskrete og meget påfaldende farver signalerer Oticon endnu engang, og meget sympatisk, at nedsat hørelse ikke behøver at være en skavank, man skal skjule, skriver dommerne, der dog godt kunne tænke sig, at de skaller, der omgiver høreapparatet kan udskiftes så farven passer til påklædningen. 'Så vil Oticon Intiga ikke blot være den optimale høreløsning men, også det ultimative accessory,' skriver dommerne.