Produktprisen 2011: Tyk coating hemmeligheden bag slankt lavenergihus

Et nyt dansk byggesystem vil gøre det både hurtigt og nemt at opføre lavenergihuse med slanke mure.

Den danske virksomhed Panelsystemer har siden 1970'erne lavet blandt andet køle- og frysehuse til industrien, men med skærpede krav til danske boligers energiforbrug har et nyt marked åbnet sig. Det kan ifølge udvikleren betyde billige og flotte superlavenergiboliger til danskerne.

Byggesystemet består af stålpaneler i en sandwichkonstruktion med isolering af PIR-skum (polyisocyanurat). Det giver en høj isoleringsevne og slanke mure.

»Vi kan lave et hus, som er superlavenergi, med en væg på blot 250 mm,« siger maskiningeniør Poul Erik Omme Simonsen fra Panelsystemer.

Han er idémanden bag systemet, som er nomineret til Ingeniørens Produktpris 2011, efter det første demonstrationshus er blevet opført ved Skjern.

Poul Erik Omme Simonsen fortæller, at væggene har en u-værdi på blot 0,082. Skulle der opnås samme isoleringsgrad med mineraluld, skulle der bruges hele 450 mm isolering.

»Det er en væsentlig forskel. I et 100 kvadratmeter stort hus giver det 11 kvadratmeter mere boligareal. Og så er vores hus også billigere,« forklarer han.

Tyk maling tillader slanke mure

Panelsystemet, der har eksisteret i mere end 30 år, har ikke tidligere været egnet til boliger. Stålfacaderne skinner for meget til, at kommuner vil godkende dem i boligområder, og derfor har det været nødvendigt at udvikle en speciel overfladebehandling.

»Vores normale paneler har en silkemat glans, og det er for meget til et villakvarter,« siger Poul Erik Omme Simonsen.

I samarbejde med metalgiganten ArcelorMittal udviklede Hedensted-virksomheden derfor en tyk coating, der er så mat, at det mest af alt ligner en pudset væg. Først galvaniseres stålpanelerne, og så får de en speciel, patenteret polyesterlak.

»Det minder om sandmaling, som står op i spidser. Her gør vi det bare i meget mindre målestok,« forklarer maskinmesteren.

Lakeringen giver huset et specielt look udvendigt, mens det indvendigt ligner en ganske almindelig bolig. Her beklædes sandwichkonstruktionen nemlig med fibergips.

Poul Erik Omme Simonsen afviser, at sandwichkonstruktionen begrænser byggemuligheder:

»Du kan lave panelerne buede, skrå og gøre, hvad pokker du vil,« siger han.

En anden fordel er ifølge idémanden, at skumisoleringen ikke tager skade af vand. Det betyder, at det under opførelsen ikke er nødvendigt at dække byggeriet af.

Det giver en hurtig opførelsestid, og i Norge er man allerede i gang med at opføre en to-etagers kontorbygning på 540 kvadratmeter. Det skulle kunne gøres på bare to måneder.

Dokumentation

Info om Produktprisen 2011

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der bruges stadig 50mm Rockwool indvendig : http://panelsystemer.com/referencer/refere... og da dette system er færdigtbygget vil det (næsten) ikke bruges i den store mængde efterisolering af gamle huse. Der skal nok være brug for Rockwool i mange år endnu, mere end nogensinde. Især hvis det også kommer på mode at isolere huse i varme omgivelser så de ikke skal bruge så meget airconditioning.

Men man kan vist ikke hænge mange reoler op på gipsvægge...?

 • 0
 • 0

Men man kan vist ikke hænge mange reoler op på gipsvægge...?

Hvis det er en to-lags gipsvæg, og du bruger nogle fornuftige gips-plugs, og nok af dem, så kan du hænge en gammel herregårdsvolvo op uden problemer.

 • 0
 • 0

Man skal så bare bruge det nye system i en f.eks. 100mm tyk version til udvendig efterisolering - med skrå lysninger til vinduer som på kirkerne - bibeholder det indvendige areal og får samtidig en ny vedligeholdelsesfri facade....

 • 0
 • 0

Hvordan er systemet brandsikret? Stålpaneler giver ikke den store brandmodstandsevne. Der er 50 mm stenuld (skriver nogle) på indersiden, men hvad med brandpåvirkening udefra?

Er PIR ikke en organisk skum - og brænder organiske ting ikke ganske pænt?

 • 0
 • 0

Rockwools system er ikke et sandwichpanel system - men et system med stålprofiler.

Men ja, i begge systemer indgår der isolering og stål.

 • 0
 • 0

PIR står for polyisocyanurat (skum) og danner en brandsikker kerne mellem stålpladerne. Der er mulighed for at vælge stenuld på indersiden mellem fibergipsen og stålkonstruktionen. Denne mulighed er medtaget dels for isolering og dels for at forbedre akustikken i rummene.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten