Produktprisen 2011: Europæisk patentvinder i spil til Ingeniørens produktpris
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Produktprisen 2011: Europæisk patentvinder i spil til Ingeniørens produktpris

Normalt er det et spørgsmål om enten-eller, når man snakker biomasseovne: Enten kan de klare brændsel med store partikler, eller også skal det være små partikler. De er enten dimensioneret til vådt eller til tørt brændsel. Og de er dimensioneret til sommer- eller vinterbrug.

Men nu har ingeniør Jens Dall Bentzen udviklet en ovn, der er både-og. Biomasseovnen fra Dall Energy, der allerede har vundet den fornemme opfinderkonkurrence European Inventor Award, er nomineret til Ingeniørens produktpris 2011.

Det nye ved ovnen er blandt andet, at den forgasser biomassen, hvorefter gasserne bliver brændt af. Biomassen bliver delt op i gas og aske ved tilførsel af en ganske lille smule luft.

Teknologien betyder, at ovnen kan køre stabilt med helt ned til 10 procents udnyttelse og derved spare fjernvarmeværkerne indkøb af sommerovne. En anden af ovnens hemmeligheder er, at der er relativt lave temperaturer i udglødningszonen, hvor asken dannes. Derved får asken en høj kvalitet, ligesom strandsand.

Miljøet hjælpes både ved, at røggassen kommer meget ren direkte fra ovnen, og ved at man kan bruge et bredt spektrum af brændsel, fordi den kan håndtere en blanding af vådt og tørt, stort og småt.

»Vi har blandt andet talt med ølproducenter om at bruge resterne fra deres produktion,« fortæller Jens Dall Bentzen.

Præcis hvor bredt et spektrum af brændsel, biomasseovnen kan klare, skal afprøves i den kommende tid i det fuldskalaprojekt, der kører i Bogense. Her er der blandt andet afbrændt haveaffald fra den lokale genbrugsstation.

Udviklingen og demonstration af ovnen er blevet støttet af Energistyrelsen via EUDP, og Miljøstyrelsen støtter netop nu projektet med et måleprogram, der viser alle miljødata omkring røgen og forskellige brændselstyper.

Målsætningen er, at teknologien udbredes med en sådan fart, at der om ti år vil blive produceret det, der svarer til en biomasseovn om dagen. Jens Dall Bentzen ser bl.a. et stort potentiale i Rusland:

»Rusland har enorme mængder restprodukter fra skovindustrien. De har fjernvarme og meget skov,« siger han.

Dokumentation

Info om Produktprisen 2011

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først