Produktpris 2013: Welltec tætner olie- og gasbrønde med metalpakning

Utætte olie- og gasbrønde kan føre til produktionstab, voldsomme forureninger og i værste fald naturkatastrofer. Det så man i den Mexicanske Golf og platformen Deep Horizon.

Her ses en model af, hvordan Welltecs metalpakning, kaldet WAB, kan forsegle området mellem selve borerøret og den formation, der bores i. Illustration: welltec

Derfor er olieselskaberne meget opmærksomme på at forsegle hulrummet, som oliefolk kalder annulus, mellem selve produktionsrøret og den formation, der bores i. Det kan gøres ved at lægge cement ned i hulrummet mellem røret, som også kaldes casing, og formationen. Men i dag er det muligt at bore brønde af en længde, hvor cement ikke længere kan bruges til at sikre mod gennemstrømning mellem borerøret og formationen.

Det problem klares ved at indsætte en barriere, som ligger rundt om borerøret og udvides lige netop der, hvor man ønsker det.

Det er sådan en, Welltec har udviklet og givet navnet Welltec Annular Barrier eller bare WAB. Det specielle ved den er, at den i modsætning til konkurrerende løsninger, hvor der normalt bruges polymerbaserede pakninger, fungerer ved hjælp af hydroforming og derfor er 99 procent metalbaseret. Selve barrieren 'pustes op' ved, at hele foringen af brønden sættes under tryk fra overfladen. Det er ikke så vigtigt, hvilken væske der er i foringen, normalt vil det være boremudder. WAB'en vil så fuldstændig tilpasse sig formationen og forsegle området.

Da der er tale om en meget voldsom belastning af metallet, har Welltec haft specielt fokus på metalkvalitet, forklarer senior-projektleder Hans Plessing:

»Det har været meget vigtigt for os at have fuld reproducerbarhed på produktet. Vi har derfor gjort et stort stykke arbejde i dokumentering og sporbarhed af alt lige fra produktionen af stålet hos stålværkerne til specifikt at kunne få oplyst, fra hvilken fabrik vi får en given compound til en given tætning,« fortæller Hans Plessing.

Brugen af metal betyder, at barrieren kan holde i hele brøndens levetid (30 år), uden at materialet bliver nedbrudt. WAB’en kan bruges i alle former for boringer, med og uden cement og til zoneopdelinger af flerstrengede borebrønde.

Flere operatører har allerede installeret Welltecs WAB, blandt andet på Ekkofisk i Norge og snart også hos Maersk i Qatar:

»Lige nu prøver branchen den nye forsegling af, og så skal operatørerne evaluere, hvad det har betydet for produktionen. Men vi kan se, at de første forsøg har været lovende. Blandt andet har operatørerne opnået en klar zoneinddeling og forhøjet olieproduktion,« siger Hans Plessing.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Først - jeg håber da ikke at WAB'en forsegler brønden, for den skulle jo gerne kunne producere også.

For det andre : Sammenligningen med Macondo brønden er det rene vrøvl! Den her teknologi har intet - overhovedet - med det der skete med Macondo at gøre! I øvrigt het riggen Deep Water Horizon, ikke Deep Horizon (selv om den efterhånden fik en ret dyb horisont, så at sige).

For det tredje : WAB'en ligger nok ikke omkring borerøret. Borerør bruges til at bore hullet, ikke til komplettering og produktion. Det den her gør, er at erstatte traditionelle packers mellem produktionsrør / casing (det er to ulige ting), og formationen, hvor den skal holde mere tæt end andre packers normalt gør. men det er stadig "kun" en packer, dvs. den er ikke godkendt som sikkerhedsbarriere. Den er måske et skridt i retning af cementløse brønde, men man er endnu ikke fri for at bruge cement, men den kan nok erstatte cement i nogle sektioner af nogle brønde.

Jeg synes godt nok ing.dk burde kunne skrive lidt mere korrekt i sine artikler. Det er jo lige før BT snart er mere seriøse end jer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten