Produktpris 2013: Hittegods kommer hjem med QR-koder

Vi taber og glemmer ting - rigtig mange ting. Få af dem kommer tilbage, men når de gør, så bliver vi glade. Derfor har virksomheden Deeple udviklet en online hittegodstjeneste linket til de udbredte QR-koder.

Hvis du har noget, du er særlig glad for, så udstyres tingen med en unik QR-kode. Mister du den, kan du håbe, at finderen scanner koden. For hvis vedkommende gør det, så vil det straks fremgå, at du er den retmæssige ejer.

En tabt nøglering med en QR-kode, kan hurtigt bringe nøglerne hjem til den rette ejer. Illustration: Deeple

Før udviklingsarbejdet gik i gang, besøgte folkene bag Deeple nogle af landets hittegodskontorer for at se, hvad der bliver glemt. Mange af genstandene er temmelig kostbare, for eksempel mobiltelefoner og iPads. Det bekræfter dem i, at det måtte være et potentiale for at lade mennesker hjælpe hinandens tabte ting direkte tilbage ejeren, når vi nu allerede er så omhyggelige med at indlevere dem til hittegodskontoret.

Derfor udviklede Deeple en webplatform og fysiske QR-tags. De fysiske tags kan både sættes i en nøglering eller klistres fast på en cykel eller mobiltelefon.

I efteråret 2012 udførte Deeple et forsøg i København. 25 sæt nøgle blev ‘tabt’ i byen, alle udstyret med et QR-tag. I alt kom 22 nøgler tilbage:

»Vi var overraskede over at se, der var alle slags mennesker repræsenteret blandt finderne - en buschauffør, studerende og sågar to hjemløse med smartphones,« fortæller stifter af Deeple Anders Højbjerg.

Lige nu eksistere Deeple på dansk og engelsk, så man også kan få sine ting tilbage, hvis man mister dem i udlandet. Men planen er at udbygge med flere sprog.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men det er jo ikke nogen ny ide. Der har før været firmaer i DK, hvor man kunne tilmelde sine nøgle og så fik et "dogtag" tilsendt. Det nye her (siden jeg sidst hørte om et sådan firma) er QR koden med online tjeneste.

Hvilket sikkert gør at der kommer mere retur, når man ikke skal ringe til et nummer fordi man har fundet noget.

 • 1
 • 0

Alle kan bruge dem og skriver man sin emailadresse, så vil mobiltelefonen automatisk oprette en mail med din mailadresse udfyldt.

Man skal bare lige være 110% sikker på at ens hjem-adresse ikke kan linkes med ens email-adresse når QR koden sider på et bundt nøgler.

 • 1
 • 0

Jeg håber ikke IDA/Ing.dk finder på en ny kategori, som dette produkt kan vinde i.

Jeg kan simpelthen ikke se, at dette produkt skulle kunne vinde nok indpas til at gøre en forskel. Eller lave penge.

 • 2
 • 0

Nu skal vi lige se om jeg har forstået dette korrekt. Den nye inovative ide består i at en nøgleringslignede gestand med en QR-kode der indeholder oplysninger om ejeren af den tabte genstand. Kan man i pricippet ikke bare lave sin egen nøglering/lap papir hvor ens tlf-nr fremgår, og få præcis samme effekt?

Og hvem vil kode sit navn/adresse sammen med tabte nøgler? Jeg vil i hvert fald ikke, da dette jo et en åbenlys indbydelse til tyveknægte skal tømme ens hus. Hvis jeg taber mine nøgler i det offentlige rum, kan jeg få lavet en ny nøgle for ca 20kr, og problemet er derved løst. Hvis finderen kunne spore mit navn/bolig, ville jeg gå rundt med en konstant utryghed om at finderen en dag vil tømme mit hus for ejendele.

 • 2
 • 0

Ja, man kan jo bare i QR-koden skrive ens bedste vens adresse, så er det problem vist løst :-)

Min bil-gps har da også kodet "hjem-adressen" til en adresse nogle gader henne, for derfra kan jeg nemlig godt selv finde hjem, hvis mine hus- og bilnøgler en dag blev væk eller stjålet.

 • 2
 • 1

http://webshop.falck.dk/privat/noglebrik

Det var en service Falck købte af ISS Securitas, så idéen er vel nok fra før 1980.

Og Falck tager så kr 50 for den, og Deeple kr 139. Eneste forskel er at Deeple har en QR-kode på. Hvis Deeple har taget patent på at skrive en kode på nøglebrik med QR, er de blevet godt snydt af patentadvokaten.

Nej så heller skrive en bekendts tlf-nr på med QR, og så er den klaret.

 • 0
 • 0

Tænker at der er nogen i denne tråd, der burde bruge lidt tid på at sætte sig ind i de produkter de kommentere på, før de skyder med skarpt. Efter at have brugt få minutter på virksomhedens hjemmeside kan jeg konstatere 1) Ejere er anonyme - findere kan IKKE se ejerens identitet. 2) Tjenesten koster godt nok 139 kr, men til gengæld betaler man ikke abonnement i årene bagefter, som jeg gjorde i flere år til falck. 3) Der er direkte kontakt via tjenesten fra finder til ejer - så man kan få besked lige så snart nøgler og andet er fundet. Det er da en god ide hvis man kan slippe for turen til Hittegodskontoret.

 • 1
 • 0

Hvis ejeren er anonym, hvordan foregår kontakten så mellem ejer og finder?

Umiddelbart vil jeg mene at en seddel/nøglering med ejerens(eller kammerats) tlf-nr vil kunne gøre det samme. Undtagen med husnøgler som er i en anden kategori.

 • 0
 • 1

Tænker at der er nogen i denne tråd, der burde bruge lidt tid på at sætte sig ind i de produkter de kommentere på, før de skyder med skarpt.

Hvis du læste kommentarene, vil du se at din flabede kommentar er adresseret på alle punkter.

Efter at have brugt få minutter på virksomhedens hjemmeside kan jeg konstatere 1) Ejere er anonyme - findere kan IKKE se ejerens identitet.

Falcks nøglebrik er også anonym.

Hvis man har hemmeligt tlf.nr kan man skrive det på, eller opret en anonym email-konto til formålet.

2) Tjenesten koster godt nok 139 kr, men til gengæld betaler man ikke abonnement i årene bagefter, som jeg gjorde i flere år til falck.

Og hvis så firmaet går konkurs, hvad sker der så? Forestil dig at der bliver solgt 1000, og der er nogen der beholder mærket i 30 år (det kan forekomme).

Så hellere tlf.nr eller email-adr.

3) Der er direkte kontakt via tjenesten fra finder til ejer - så man kan få besked lige så snart nøgler og andet er fundet. Det er da en god ide hvis man kan slippe for turen til Hittegodskontoret.

Det er der også med tlf. og email.

Til sidst er der så kun brug af QR-kode tilbage. Noget vi alle bruger, som man altid har brugt stregkoder: Tast nummeret ind eller scan koden.

 • 0
 • 0

Hej Hans, Jeg skrev nu ikke for at være flabet (det er jeg i øvrigt ikke blevet kaldt siden jeg gik i skole for snart et par år tilbage). For mig at se var pointen blot at der var nogen der ikke havde taget sig tid til at sætte sig ind i det de kritisere. Jeg skal ikke fremhæve noget produkt fremfor et andet, men hvis der er nogle unge ingeniører, der laver en virksomhed ud af en god ide, synes jeg grundlæggende det er en god ting. For 139 kr tænker jeg nu at jeg godt tør løbe risikoen for at foretagendet går konkurs (ikke at jeg tror det) - hvis jeg kunne få mine nøgler tilbage en enkelt gang - eller bruge deres system i 3 eller 30 år uden beregning ville investeringen jo være tjent hjem igen.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten