Produktpris 2013: Elspare-kendis kombinerer indeklima med at spare på varmen

40 pct. af verdens energi bliver anvendt i bygninger. Den danske målsætning er at halvere energiforbruget til opvarmning inden 2050. Det er den største investering i klimastrategien. Her er det afgørende, at der er realistiske forventninger til besparelser på varmeregningen, og at de rent faktisk bliver leveret. Mindst lige så vigtigt er, at indeklimaet er i orden, når en bygning er renoveret og tæt.

IC-Meter-enheder måler temperatur, fugt og CO2 og sender data til en database. Illustration: ic-meter

Det er netop, hvad IC-Meter kan levere. Enheden placeres i et rum eller bygning og måler temperatur, fugt og CO2 hvert 5. minut. Målingerne sendes op i skyen via kundens Internet.

Her ses data for CO2 fra et mødelokale på DTU Center for indeklima og energi. Illustration: ic-meter

På serveren analyseres målinger ved at sammenholde dem med vejrprognoser og andre data for det lokale vejr. Resultatet er både øjebliksværdier, statistik, prognoser, samt nøgletal for indeklima og ventilation, som kan tilgås via internet.

IC-Meter er udviklet af Göran Wilke, der i 12 år var leder af Elsparefonden og før det slog sine folder i Energistyrelsen:

»Jeg har i mange år vejledt og evalueret om energibesparelser med særlig fokus på at vurdere effekterne af henholdsvis tekniske og adfærdsmæssige besparelser. Derfor forekom det oplagt at supplere med målinger af det, som vi mennesker rent faktisk har behov for, et godt indeklima, samt lokale vejrdata.« fortæller Göran Wilke.

Han havde derfor to mål for øje, da han gik i gang med at udvikle IC-Meter: Det skulle være muligt at dokumentere indeklimaet i skoler, daginstitutioner, sundhedssektoren, mødelokaler, kontorer og boliger. Og måleren skulle dokumentere samspillet mellem indeklima og energiforbrug i forbindelse med energirenoveringer og Esco-aftaler.

På IC-Meter hjemmeside er der målinger fra en række arbejdsplader og boliger i syv lande.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

hejsa der er en fejl i linket til ic-meters hjemme siden. linket sidst i teksten leder til den anden ing.dk side.

  • 0
  • 0

Hunde og Katte, samt Heste ??? Det er da fint at lade det fise ud i 'skyerne' så det ikke sviner på jordoverfladen. Det var måske mere interessant, hvordan resultater skal bruges i regulerings sammenhæng end at man BARE samler data. Jeg ville da også registrere, hvor mange personer der var tilstede i rummene, samt måske hvad det var de lavede.

Nå men der er jo så mange der udvikler mareridt i drømmetilstanden. Hvorfor blev Elsparefonden nedlagt??? Sparepærerne leverede alt for tit manglende Oplysning med øget forbrug.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten