Produktionssamfundet genoplives

De senseste ti år har det været god latin, at Danmark skulle leve af viden og kreativitet, men det kan ikke gøre det alene, er en række politikere, eksperter og organisationer nu enige om. Dermed er tanken om et dansk produktionssamfund genfødt. Blandt andre beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) opfordrer til en ny tilgang til emnet.

»Vi skal væk fra det dogme, at vi i fremtiden kun skal leve af viden. Danmark skal også være et produktionsland. Og første skridt er en erkendelse erhvervsliv og politikere imellem,« siger hun til Berlingske.

I regeringsgrundlaget kalder SRSF-regeringen Danmark for et 'grønt videns- og produktionssamfund', hvilket man også kan se på udviklingen, mener Thorkild E. Jensen, formand i CO-industri og Dansk Metal.

»Udviklingen er ved at vende. Vi ser tegn på, at industrijob begynder at flytte hjem igen. Vi skal selvfølgelig være et videnssamfund. Men viden udvikler sig bedst i samspil med produktion,« siger han til Berlingske.

I løbet af de seneste ti år har debatten fokuseret på videnssamfundet og det er gået ud over Danmarks industri, mener Jørgen Rosted, tidligere udviklingsdirektør i FORA, en forsknings- og analyseenhed i Erhvervs- og Byggestyrelsen.

»I 00'erne havde vi skyklapper på og ingen moderne industripolitik. Og vi tabte i konkurrenceevne. Det er jo ikke gammeldags fabrikker med ufaglært masseproduktion, vi skal leve af, men højteknologisk, automatiseret produktion, som netop kræver højtuddannet arbejdskraft,« siger han.

Kilde: Berlingske