Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Produktion og forbrugere rykker nærmere hinanden

Coronaepidemien har gjort det svært for virksomheder, der har en maskine stående i Kina eller Vietnam. »Men hvis du er en af de virksomheder, der har digitale tvillinger på maskinerne, så har du en kæmpe konkurrencemæssig fordel,« siger Bjarne Lykke Sørensen, CEO i Siemens Danmark. Illustration: Siemens

Det virker på flere måder helt ulogisk og unødvendigt, når man ser det sort på hvidt. Men det har i årtier ikke været unormalt at fragte råvarer fra Norge til Kina for at få dem bearbejdet. For derefter at sende dem retur til Europa for at blive pakketeret og emballeret, hvorefter varen så har taget endnu en tur tilbage til Kina for at møde forbrugermarkedet dér.

Nu ser det ud til at gå den anden vej, og de lange og måske unødvendigt komplicerede forsyningskæder bliver kigget efter i sømmene.

»Vi kommer til at se, at produk­tion og forbrug rykker meget tættere på hinanden,« siger Bjarne Lykke Sørensen, der tiltrådte som CEO for Siemens A/S i august i år.

Der er flere årsager til, at udviklingen går i den retning.

»Vi har lige erfaret, at der kan opstå en pandemi, hvor transport bliver et problem, og så er der jo ikke mindst hele bæredygtighedstankegangen, som gør op med at producere noget på den ene side af Jorden for så at sende det tilbage igen,« siger han.

Skoproduktion til Danmark

Topchefen vurderer, at stort set alle de kunder, Siemens er i kontakt med i produktionssegmentet, har overvejelser om at gøre afstandene kortere eller mere enkle. Det betyder, at produktionsvirksomhedernes forretningsmodel skal ændres, og at der typisk skal inddrages ny digital teknologi, som Siemens så er leverandør af.

Et eksempel er skoproduktion, som i dag i høj grad foregår på fabrikker i Asien.

Danske Ecco meldte tidligere på året ud, at de vil hive en del af produktionen tættere på forbrugerne og igen have skoproduktion i Danmark. Det skal gøres muligt med ny teknologi på en ny fabrik.

»I fremtiden skal vi være tættere på markedet samt agere hurtigere og mere effektivt over for forbrugerne,« sagde adm. direktør i Ecco Steen Borgholm til Finans.

Det er den samme tendens, Bjarne Lykke Sørensen ser. Siemens har på nuværende tidspunkt software, som kan designe og fremstille sko. Samtidig har den store tyske koncern additive manufacturing og 3D-løsninger, som er det udstyr, du skal bruge for at producere sko.

»Derfor er vi nu et sted, hvor der er mulighed for at gå væk fra, at man laver sko på en kæmpestor fabrik i Vietnam, som i øvrigt er sko i standardstørrelser, som man så transporterer rundt i forskellige markeder i en stor supply chain, der kan gå i stykker,« siger Bjarne Lykke Sørensen:

»I stedet flytter man fabrikken tættere på forbrugeren, man skifter sin teknologi over til at kunne 3D-printe ud fra en digital tvillinge- model af forbrugernes fødder, så du ender med at give køberen sko, der passer præcist til deres fod.«

Corona skubber til digitalisering

Han understreger, at den udvikling allerede er godt i gang, men nu kommer endnu mere op i fart. I høj grad fordi corona har begrænset adgangen til verden.

»Hvis du er en dansk maskinbygger, der har en maskine stående i Kina eller Vietnam, har du haft det svært, når det handler om reparation og service. Men hvis du er en af de virksomheder, der enten har digitale tvillinger på maskinerne, eller har mulighed for gennem digitale løsning på afstand at inspicere maskinen og igangsætte, så har du en kæmpe konkurrencemæssig fordel,« siger direktøren.

Han mener derfor ikke, at man skal se coronaepidemien som noget, der alene lukker forretning ned, men også som et fænomen, der åbner muligheder:

»Corona kommer til at give et ekstra skub til digitaliseringen i al almindelighed. Hele paletten af muligheder i Industri 4.0 bliver mere fremherskende. Vi håber jo allesammen, at vi får en vaccine snart, men mange af de gode ting, der vil være sket inden da inden for digitaliseringen, vil være irreversible.«

Produktet bliver en ydelse

I en anden stor virksomhed, Grundfos, var udnyttelsen af data i digitale løsninger allerede godt i gang inden pandemien. Og Siemens indgik i 2019 et digitaliseringspartnerskab med Grundfos for at styrke pumpeproducenten på for eksempel vedligehold og reparation på afstand.

Samtidig tilbyder Siemens løsninger, der gør det muligt at opsamle data på eksisterende pumper og ud fra den viden skabe nye pumper.

Det er muligt med Internet of Things-opsætninger, som danner grundlag for close loop manufacturing, hvor produktet løbende tilpasses efter den feedback, det får hos kunden.

»Den teknologi, som Grundfos benytter med at opsamle information og udvikle på den baggrund, er grundlag for den type nye forretningsmodeller, vi vil se i fremtiden. I Grundfos’ tilfælde vil man i fremtiden ikke altid tale om, at kunden køber en pumpe, men at kunden i mange tilfælde køber en liter pumpet vand. I stedet for at sælge produktet sælger du abonnement til en ydelse,« siger Siemens-direktøren med henvisning til udviklingen hen mod abonnementsordninger og servicebaserede ydelser.

»Alle de, der bygger maskiner, som de sælger ind til en slutkunde, er i overvejelser om det fremtidige digitale design af deres maskine. Derfor vurderer de udviklingen hele tiden, og hvis de skal have data tilbage fra maskinen, så den kan forbedres, så skal forretningsmodellen gennemlyses,« siger han.