Producenterne af minivindmøller fylder dig med løgn
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Producenterne af minivindmøller fylder dig med løgn

Forbrugerne kan ikke stole på oplysningerne fra leverandørerne af små vindmøller.

Sådan lyder konklusionen af en rapport fra Chalmers Tekniske Højskole i Sverige. Undersøgelser viser eksempelvis, at producenterne af hustandsmøllerne ofte bruger vindhastigheder på omkring 7 m/s, som grundlag for deres påstande om vindmøllens produktion og afbetalingstider.

Men 7 m/s er meget kraftigere vind, end man kan opnå i virkeligheden, når man monterer vindmøllen i 12-15 meters højde.

Man skal op i 100 meters højde før man kan være heldig, at vindhastigheden når 6-7 m/s.

Den ville ikke gå med biler

»Der kan være stor forskel på, hvad producenten påstår, og hvad forbrugerne rent faktisk får ud af vindmøllerne. Det producenterne påstår, siger ikke noget om virkeligheden. De lover meget og har intet grundlag for det,« siger Erika Thorstensson, som har undersøgt markedet i en eksamensopgave på kandidatniveau.

Hun påpeger, at en bilproducent, der sælger en bil, som kun kører halvt så stærkt som påstået, ville få store problemer med myndigheder og forbrugere. Vindmølleproducenterne kan derimod prale med næsten hvad som helst uden at risikere nogen sanktioner.

»Brugen af små vindmøller stiger i Sverige, og mange er kun ude på at tjene hurtige penge. Vi risikerer, at det ødelægger hele markedet for små vindmøller for de seriøse producenter, hvis forbrugernes tillid forsvinder,« siger hun.

Certificering nødvendigt

Data, der præsenteres fra vindmølleproducenterne, er også umulige at kontrollere, hvis man ikke er ekspert, kritiserer Erika Thorstensson, som oven i købet kan konstatere, at der ikke er nogen steder at hente råd og vejledning ved køb.

Der findes ingen ordentlige test eller data på vindmøllerne. Og der bør i det hele taget udføres mere forskning på området.

Erika Thorstensson efterlyser derfor, at markedet bliver gjort mere seriøst og overskueligt, ved at en tredjepart afprøver og certificerer minivindmøllerne, ligesom det sker med de store vindmøller.

»Ellers frygter jeg, at forbrugerne opgiver de små vindmøller, for det er meget svært at finde oplysninger i dag, som ikke er vildledende,« siger hun.

Udover de forkerte oplysninger konkluderer hun også i sin rapport, der bl.a. baserer sig på interviews med eksperter, at leverandørerne sætter komponenter sammen, som de ikke har testet tilstrækkeligt.

Dokumentation

Rapporten 'Small-scale Wind Turbines - Introductory market study for Swedish conditions'

»Ellers frygter jeg, at forbrugerne opgiver de små vindmøller, for det er meget svært at finde oplysninger i dag, som ikke er vildledende,«

Det bør ikke være en frygt, men et håb. Minivindmøller er en håbløs idé.

  • 0
  • 0

Ifølge almindelig konvention svarer en vindhastighed på 7 m/s til jævn til frisk vind. Det er så vidt jeg ved ganske almindeligt forekommende selv under 10 meters højde.

  • 0
  • 0