Producenterne af minivindmøller fylder dig med løgn
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Producenterne af minivindmøller fylder dig med løgn

Forbrugerne kan ikke stole på oplysningerne fra leverandørerne af små vindmøller.

Sådan lyder konklusionen af en rapport fra Chalmers Tekniske Højskole i Sverige. Undersøgelser viser eksempelvis, at producenterne af hustandsmøllerne ofte bruger vindhastigheder på omkring 7 m/s, som grundlag for deres påstande om vindmøllens produktion og afbetalingstider.

Men 7 m/s er meget kraftigere vind, end man kan opnå i virkeligheden, når man monterer vindmøllen i 12-15 meters højde.

Man skal op i 100 meters højde før man kan være heldig, at vindhastigheden når 6-7 m/s.

Den ville ikke gå med biler

»Der kan være stor forskel på, hvad producenten påstår, og hvad forbrugerne rent faktisk får ud af vindmøllerne. Det producenterne påstår, siger ikke noget om virkeligheden. De lover meget og har intet grundlag for det,« siger Erika Thorstensson, som har undersøgt markedet i en eksamensopgave på kandidatniveau.

Hun påpeger, at en bilproducent, der sælger en bil, som kun kører halvt så stærkt som påstået, ville få store problemer med myndigheder og forbrugere. Vindmølleproducenterne kan derimod prale med næsten hvad som helst uden at risikere nogen sanktioner.

»Brugen af små vindmøller stiger i Sverige, og mange er kun ude på at tjene hurtige penge. Vi risikerer, at det ødelægger hele markedet for små vindmøller for de seriøse producenter, hvis forbrugernes tillid forsvinder,« siger hun.

Certificering nødvendigt

Data, der præsenteres fra vindmølleproducenterne, er også umulige at kontrollere, hvis man ikke er ekspert, kritiserer Erika Thorstensson, som oven i købet kan konstatere, at der ikke er nogen steder at hente råd og vejledning ved køb.

Der findes ingen ordentlige test eller data på vindmøllerne. Og der bør i det hele taget udføres mere forskning på området.

Erika Thorstensson efterlyser derfor, at markedet bliver gjort mere seriøst og overskueligt, ved at en tredjepart afprøver og certificerer minivindmøllerne, ligesom det sker med de store vindmøller.

»Ellers frygter jeg, at forbrugerne opgiver de små vindmøller, for det er meget svært at finde oplysninger i dag, som ikke er vildledende,« siger hun.

Udover de forkerte oplysninger konkluderer hun også i sin rapport, der bl.a. baserer sig på interviews med eksperter, at leverandørerne sætter komponenter sammen, som de ikke har testet tilstrækkeligt.

Dokumentation

Rapporten 'Small-scale Wind Turbines - Introductory market study for Swedish conditions'

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Ellers frygter jeg, at forbrugerne opgiver de små vindmøller, for det er meget svært at finde oplysninger i dag, som ikke er vildledende,«

Det bør ikke være en frygt, men et håb. Minivindmøller er en håbløs idé.

 • 0
 • 0

Ifølge almindelig konvention svarer en vindhastighed på 7 m/s til jævn til frisk vind. Det er så vidt jeg ved ganske almindeligt forekommende selv under 10 meters højde.

 • 0
 • 0

Det gør mange andre også sålænge at det er forbrugeren som klager, der under dansk lovgivning skal løfte bevisbyrden for at løfterne ikke holdt i virkelighedens verden.

Tilsyn og kontrol med vinduesfabrikanterne tilmeldt DVC ordningen c/o Teknologisk institut Århus tillod P.C. Vinduer & Døre A/S at producere elenter hvor såvel kvaliteten af materialerne som forarbejdningen heraf på ingen måde svarede til løfterne i salgsprospekterne osv. På trods heraf fik virksomheden alligevel fine anbefalinger af Bygningskultur Danmak.

Tilsyn og kontrol med de aut. kloakmestre er en farce, hvor kontrolinstansen Kloakmestrenes Kvalitetskontrol A/S (et selskab under Dansk Byggeri) rådgiver den virksomhed, som de skal kontrollere, i hvorledes lovgivningen omgås og ligeså ansvaret for udført arbejde.

Certificeringer, tilsyn og kontrol med producenterne af husstandsvindmøller vil med sikkerhed vise sig ligeså elendige for forbrugerne der alt for ofte må undgå at få deres ret fordi resurserne såvel økonomisk som personligt ikke står mål med kravene til hvad der kræves i lovgivningen for følge disse sager til dørs.

 • 0
 • 0

....med al lovgivning hvor staten skal kontrollere. Der er simpelthen ikke mennesker nok til at varetage alle de kontrolforanstaltninger som lovtzunamien fra Christansborg fordrer.

 • 0
 • 0

Det er problemet at journalister ofte ikke ved hvad de skriver om. Der er nok tale om en middelvind.
Men bortset fra det er det vel helt almindeligt at producenter og f.eks. projekterende lover langt mere end de kan holde. Se f.eks.:
http://ing.dk/artikel/68433-varmeforbruget...
Jeg vil se frem til artikler med samme friske overskrift, om danmarks store ingeniør -og entreprenørfirmaer!

 • 0
 • 0

Selv om det skulle være en middelvind på 7 m/s, så er der vel ingen ting i vejen for at anvende de 7 m/s som et referencepunkt?
Ville klart foretrække en graf som viser sammenhængen mellem vindhastigheder og genereret effekt, for så at kunne lave en amatør bestemmelse af det bedste "vind-site".

 • 0
 • 0

ALDI var mere ærlig, da jeg for et par år siden ville købe en lille slæde. Købet var garanteret af, at der kom sne! Det kunne jeg ikke få :-)

 • 0
 • 0

Problemet er vidst at vi ikke gider at undersøge tingene inden vi køber.
Eller, hvorfor ikke; byg selv.
En mølle på 1,1m i diameter kan bygges for under en tusse.
Den skal ikke godkendes, potentiale 100-200w.
(Eller snyd lidt; 5kw; 1,5 meter diameter, multirotor; http://www.selsam.com/ )

"I am depressed by this small wind
business. Until a Mitsubishi or a GE steps in and makes high
quality, AFFORDABLE, small wind turbines by the zillions, or until
someone regulates or independantly rates the small wind turbines that
are on sale, we are going nowhere.

> Have a look at Carlo Gavazzi's turbine for example - looks like a
good machine, but it is totally over-rated.

Mike."

http://www.yahoogroups.com/list/small-wind...

http://www.ndsu.nodak.edu/ndsu/klemen

http://www.otherpower.com/otherpower_wind....

 • 0
 • 0

Den ligefremme logik i vindmøller handler om vingefanget.
- en mølle med 15 m. vinge ”laver selv luft”, og kan få 7 m/s gearet op til et effektivt vacuum på overvingen.

En 40 meter vinges periferihastighed kan nå fart over 200 km/h. I den fart er vacuumet måske nede på 0,15 ATO

 • en mølle med kun én meters vingelængde har svært ved at lave det samme stunt fordi vingens anlægsvinkel konstant skal finindstilles i forhold til blæsevejret, der som bekendt er meget variabelt i byområder.

En veldesignet elektronik kunne hjælpe på opgaven. Imidlertid har flere af småmøllerne faste vingestillinger og så er hele idéen væk.

Alternativet i små møller er et andet design end den roterende 3-blads vinge. Virkningsgraden af disse andre designs er absolut begrænset.

 • 0
 • 0