Producenter snyder med mærkning af opvaskemaskiner
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Producenter snyder med mærkning af opvaskemaskiner

Danske kunder risikerer at blive taget ved næsen af A-mærker for energiforbrug og tørreevne, som producenterne smykker deres opvaskemaskiner med.

En teknisk gennemgang foretaget for Energistyrelsen af Sekretariatet for Eco-design og Energimærkning af produkter har afsløret snyd med otte ud af 20 udvalgte opvaskemaskiner.

Sekretariatet har vel at mærke ikke udført egentlige test - det har ganske enkelt afsløret, at producenterne sætter bedre mærker på maskinerne, end deres egen dokumentation berettiger til.

Problemerne er så store, at Energistyrelsen vil rejse dem over for EU-Kommissionen og de øvrige medlemslande for at sikre opbakning til et indgreb.

Fem gange snyd med A-mærke for tørreevne

En præsentation fra Energistyrelsen udarbejdet til et møde med kommissionen gennemgår fem udvalgte opvaskemaskiner.

Tre af de fem har et bedre energimærke, end de er berettiget til. Samtlige fem har desuden angivet tørreevne A, selv om det rettelig burde være B, og alle fem har desuden pyntet på index-tallet for deres evne til at vaske tallerkenerne rene.

Yderligere to modeller er fjernet på det danske marked, efter at Energistyrelsen har afsløret den forkerte mærkning. Ingen af de fem sager er dog afsluttet, og derfor vil styrelsen ikke afsløre navnene på producenterne.

Ifølge præsentationen er der dog tale om opvaskemaskiner fra 'veletablerede hvidevareproducenter'.

Energistyrelsens kontroller har tidligere afsløret snyd med mærkningen af varmepumper. Men i den sag var der oftest tale om billigere, kinesiske produkter.

Læs også: Den er stadigvæk gal: Seks ud af ti varmepumper dumper med et brag

Derfor kom fejlmærkningen af opvaskemaskiner bag på lederen af Sekretariatet for Eco-design og Energimærkning af produkter, Pia Westphalen. Hun kan ikke se noget mønster i, hvordan producenterne fejlmærker deres opvaskemaskiner.

Er det så ikke blot regulært svindel?

»Det skal jeg ikke udtale mig om.«

Men hvis det ikke er svindel, hvad er det så?

»Når man skal se positivt på det, så kan der være tale om nogle misforståelser,« siger Pia Westphalen.

Hun henviser til reglerne for energimærkning, som nogle hvidevareproducenter fortolker anderledes end myndighederne. Hvis en myndighed tester et produkt, så behøver det ikke at ramme f.eks. energiforbrug og tørreevne præcist. Der er tilladt en vis måleusikkerhed, som varierer fra produkt til produkt og kategori til kategori.

Læs også: Temperaturfejl i vaskemaskiner lader støvmider overleve tøjvasken

Nogle producenter mener, at de kan trække måleusikkerheden fra deres egne specifikationer og således give dem et bedre mærke, end deres egne data berettiger til. Men den går ifølge Energistyrelsen ikke.

»Vi har sammen med briterne kørt hårdt på over for kommissionen for, at praksis for mærkning bliver ens,« siger kontorchef Henrik Andersen.

»Jeg vil ikke sige, at det er svindel, så længe jeg ikke har kommissionens klare fortolkning af det direktiv, der ligger bag. Men det er selvfølgelig ikke en korrekt måde at mærke på, og jeg kan ikke forestille mig andet, end at kommissionen er enig i den danske fortolkning,« tilføjer han.

Hvidebranchen: Det er uacceptabelt

Hvidevarebranchens egen forening, Feha (Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater), ser ingen undskyldning for fejlmærkningen.

»Det er uacceptabelt. Energimærkningen skal være til at stole på - og der skal ikke snydes på vægten. Hvis Energistyrelsen har ret her, så må producenterne så hurtigt som muligt justere. Selv om der er en tolerancetærskel, så skal opvaskemaskinerne uden diskussion leve op til de energimærker, de har fået,« siger direktør Henrik Egede.

Han kalder energimærker for 'hjerteblod' for hvidevarebranchen.

»Det er helt afgørende for branchens troværdighed og for den fair konkurrence, at mærkningen med mellemrum tjekkes. Vores branche ligger top ti i forbrugertillid. Dér skal vi fortsætte med at være,« tilføjer han.

Mærkerne på de fem opvaskemaskiner, som Energistyrelsen benytter som eksempel, bliver foreløbig holdt hemmelige. Men det er muligt at se resultatet af de kontroller, som er afsluttede, på styrelsens hjemmeside.

Energistyrelsen kontrollerer også andre typer af hårde hvidevarer. Der er observeret forkerte mærker på vaskemaskiner, men ikke så grelt som for opvaskemaskiner, mens køleskabe og frysere generelt holder sig til reglerne.

Dokumentation

Energistyrelsens kontrol af opvaskemaskiner

må - efter min vurdering være en af synderne. En temmelig dyr indbygningsmodel, der er langt -ringere end dens 15 årige forgænger, som jeg begræder røg ud på grund af defekt pumpe.

Vaskeevne A, tæt på 0 (nul)
Tørreevne, oplyst B, også 0
En sæbeautomat der kun undtagelsesvis åbner
Et filter, der er næsen umuligt at rense. ULÆKKERT!
Vandforbrug sikkert korrekt, men næppe når samme mængde skal bruges til afskylning før og efter "opvasken".
Klarer dog næsten ½ fyldning tilfredsstillende, når tabletten smides i bunden.
Garantiservice flere gange UDEN mærkbar forbedring.

  • 0
  • 0

Håber, at de fabrikanter der har snydt med deres energiforbrug på opvaske- og vaskemaskiner bliver offentliggjort.Så kan de lære det! Det er jo ikke første gang, der er snydt med energimærkningen. Hilsen FruGrøn fra Sorø

  • 0
  • 0