Producenter: Dyre råvarer – ikke profitmagere – sender prisen på håndsprit i vejret
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Producenter: Dyre råvarer – ikke profitmagere – sender prisen på håndsprit i vejret

Illustration: flippo/bigstock

Siden coronavirussen har gjort afspritning af hænder til et fast ritual for danskerne, er prisen på håndsprit steget markant. Selvom det kan virke nærliggende at tro, at producenterne skummer fløden, skyldes prisstigningen ifølge branchen, at den stigende globale efterspørgsel gør råvarerne dyrere.

Læs også: Kemiprofessor: Derfor er sæbe den mest effektive corona-dræber

Flere lokalaviser har de seneste uger berettet om, hvordan supermarkeder og kunder pludselig skal betale priser, der ligger langt over det sædvanlige. I JydskeVestkysten kan man læse om hvordan mindre virksomhed pludselig skulle betale en pris der var 159 procent højere end tidligere, og Viborg Folkeblad bragte en historie om den lokale Meny, hvor prisen er steget med 50 procent.

I Matas koster den billigste flaske håndsprit i dag 119 kr. literen. Før coronakrisen kunne en liter fås for 60 kroner, viser Ingeniørens research.

Global efterspørgsel

Helle Fabiansen, administrerende direktør i Kosmetik og Hygiejne Branchen, vil ikke udelukke at der kan være enkelte mindre producenter, der forsøger at udnytte situationen til at tjene penge, men hun mener ikke, at det præger branchen generelt.

»Det er ikke danske producenter, som er med til at skrue prisen op og hvis de gør det, så er det for at få dækket ekstra omkostningerne der i forbindelse med blandt stigende råvarepriser og udvidelse af produktionen,« siger Helle Fabiansen.

Læs også: Nyborg Destilleri i lynomstilling: producerer nu 1.000 liter ethanol i døgnet

For at producere alkoholbaserede desinfektionsmidler skal man bruge enten ethanol eller isopropanol. Prisen på isopropanol på det amerikanske marked er ifølge Wall Street Journal steget til det tredobbelte, imens prisen på ethanol er ifølge BBC ti gange højere nu, end før corona-krisen satte ind.

Også prisen på andre værnemidler ser ud til at være påvirket af en global efterspørgsel. I en artikel fra Frankfurter Allgemeine klager en kunde over, at den kinesiske leverandør pludselig satte prisen på masker 25 procent op.

Læs også: Industrien står klar til at levere værnemidler til sundhedsvæsnet

Udbud koster producenterne dyrt

De stigende råvarepriser resulterer ikke kun i, at almindelige danskere skal finde sig i højere priser. Mange af brancheorganisationens medlemmer leverer nemlig i høj grad til det offentlige. Her er prisen og mængden typisk fastlagt gennem offentlige udbud.

»Det betyder, at nogle af dem der har budt ind på de offentlige udbud kan have tabt penge, fordi priserne på råvarerne er steget,« siger Helle Fabiansen, og understreger, at det som kommunerne og regionerne har bestilt ud over rammeaftalerne bliver forhandlet efter markedspriserne som de er nu.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selvfølgelig skummer producenterne og andre led i forsyningskæden fløden - det ville være en dårlig ledet virksomhed, hvis man ikke sætter prisen efter hvad markedet vil betale - alt andet vil jo være filantropi.

Det er jo ikke på 2-3 måneder, blevet 10 gange dyrere at producerer ethanol, det kan kun være fordi profitten er øget ud over hvad al rimelighed kan forklare.

Situationen viser blot, hvad bagsiden er ved den måde samfundet er indrettet på. Normalvis så vil konkurrencen holde priserne i ro, men i en mangelsituation som nu, er det helt andre mekanisker der tager over, bl.a. grådighed kan nok ikke afvises.

Jeg er normalt ikke fortaler for et reguleret marked, men når priserne pludselig kan stige til det 10 dobbelte, så kræver det et akut indgreb fra myndighedernes side. Specielt da produktet er afgørende for bekæmpelse af en verdensomspændende pandimi.

Fru Vestager i EU plejer at være god til at bekæmpe firmaer der ikke forstår sig på spillereglerne, men også her har EU været tiltalt fraværende - skammeligt.

 • 12
 • 5

Brug også sæbe til at vaske hænder godt og grundigt, det virker lige så godt som håndsprit. Derved har man et lidt mindre forbrug.

 • 10
 • 0

...at branchen skyder årsagen op ad i kæden - alt andet ville jo være at sige at de er profitmagere - bortset fra det så er priserne opad nok også steget, de er også reguleret af udbud og efterspørgsel og det er de hele vejen ned til planterne. Alkohol fra olie er næppe den mest hensigtsmæssige proces selv om den selvf. er mulig men den giver helt anden mulighed E10 UDEN biologisk ethanol ;-) og så kan vi bruge bioethanolen til håndsprit (der er jo 5~6L bioethanol i tanken). Bortset fra det så kunne man også rense hænder i benzin eller opvaskemiddel - det er bare ikke særligt godt for huden.

 • 6
 • 0

Selvfølgelig er det skamløs profitjagt og opportunisme. En artikel i ING må forventes at have lidt mere indsigt og kildekritik end det her mikrofonholderi. ING´s "research" i emnet er vist ren google af medie gylp, og interview af en interesse organisation . En midlertidig prisstigning af det færdige produkt er baseret på en peak i efterspørgsel og drejer sig kun om de øjeblikkelige lagre. Råvaren teknisk Ethanol er ikke blevet væsentligt dyrere, nærmere tværtimod. Har I mon spurgt en industriel storproducent af teknisk Ethanol alkohol ? jeg tvivler- Produktet fremstilles og forbruges til industrielt procesbrug i ufattelige mængder, og håndsprit er en dråbe i det ocean. Men Nu skal der tjenes mange penge, mens bølgen ruller. Firmaet Harald Nyborg byggemarked sælger nu Alaska håndsprit 1 liter til 69 kr., og apoteket, og andre sælger 1/2 liter for 129kr. Apotekets er altså næsten 4 gange så dyrt pr liter. Ethanol alkohol kan svjv fremstilles på mange måder, bl.a. syntetisk fra olieraffinaderierne, og olieprisen er lige nu historisk lav. Og almindelig Borup husholdningssprit 93% bioethanol, fås i supermarkederne til ca 30 kr. , og er en anden kilde til Ethanol , velegnet til selvfremstilling af håndsprit. Se WHO opskrift på håndsprit.

 • 10
 • 1

@maj, tak, ING´s artikel nævner BBC´s omtale , hvor en industriel leverandør skyder artiklens præmis ned- Der er Ethanol nok, det skal bare omdirigeres. @Oluf noteringen : tak for fakta research, der underbygger en kritik af ING´s "research".

 • 4
 • 0

Hvordan skulle det kunne være steget 10 gange i pris?

Hvis man ikke kender en, der kender en som er lykkelig ejer af et hjemmebrænderi og ikke er villig at sælge noget sprit til en rimelig pris, så er det bare med at tage en tur til den lokale bliksmed og få købt materialerne til at bygge sit eget hjemmebrænderi. Nogle timer i garagen med tig svejseren er kvalitetstid og tegninger findes på nettet.

PS: husk at fordele købet af sukker og gær til mindre portioner, da det ellers vækker mistanke. ;-)

 • 6
 • 1

Egentligt er det naturligt og sundt at priserne stiger i en mangel situation. Det gør at der kommer flere spillere på markedet, og samtidigt vil forbrugerne kigge efter alternativer for at mindske omkostningerne (og for overhovedet at få noget)

 • 2
 • 2

@kjeld: Så er det vel også sundt og naturligt : at folk stjæler håndsprit osv fra hospitalerne , og at andre hamstrer for at sælge til ågerpriser på nettet - og at nogen fra en fup-web sid tager imod forudbetaling og så undlader at sende noget, ikke ? Går du mon også ind for at de kloge narrer og bedrager de dumme, bange eller forvirrede , og mener at det er helt i orden ?

Som @Oluf Bagger ( har du et link til noteringen?) nævnte, er råstof producent prisen på industriel ethanol omkring 2 kr/ liter ved produktions mængder og er faldet lidt siden nytår. ca 70% af indholdet i håndsprit skal være ethanol(eller isopropyl-alkohol), af resten er 20% rent vand og et par skefulde glycerin som skåner huden mod udtørring , de koster heller ikke noget særligt. Resten af prisen bliver til aftapning , emballage, markedsføring og avance + fortjeneste og moms . Det er sørme ikke nogen dårlig forretning.

 • 6
 • 3

For et år siden var der overproduktion af ca 100.000 tons etanol = sprit i EU, p g a støtten til vinproduktion i Sydeuropa. Så der kan ikke være EU mangel på sprit - kun et fordelingsproblem - med mindre spritten er sendt ud af EU - f. eks til at fortynde benzinen i Sydamerika.

 • 3
 • 0

Supplering af:

Brug også sæbe til at vaske hænder godt og grundigt, det virker lige så godt som håndsprit. Derved har man et lidt mindre forbrug.

Faktisk er vand og sæbe meget bedre!:

12 Mar 2020, theguardian.com: The science of soap – here’s how it kills the coronavirus. Alcohol-based disinfectants are also effective, but soap is a highly efficient way of killing the virus when it’s on your skin: Citat: "... Disinfectants, liquids, wipes, gels and creams containing alcohol are all useful at getting rid of them – but they are not quite as good as normal soap ... So why does soap work so well on the Sars-CoV-2, the coronavirus and indeed most viruses? The short story: because the virus is a self-assembled nanoparticle in which the weakest link is the lipid (fatty) bilayer. Soap dissolves the fat membrane and the virus falls apart like a house of cards and dies – or rather, we should say it becomes inactive as viruses aren’t really alive ... The soap not only loosens the “glue” between the virus and the skin but also the Velcro-like interactions that hold the proteins, lipids and RNA in the virus together ... So, soap is the best, but do please use alcohol-based sanitiser when soap is not handy or practical ..."

 • 2
 • 0

Nu jeg sidder her som fange og hygger sammen med familien og derved give vores bidrag til kampen mod den usynlige fjende der har invaderet hele verdenen, så kan jeg se at der nu for tredie dag i slag ikke er registreret nye smittede heroppe og det skal alle dem der har kæmpet en indædt kamp mod fjenden have stort ros og tak for. https://portal.fo/korona

For 80 år siden var der også krig og sprit havde sin værdi som jeg skal prøve at gøre rede for her efter bedste evne og hukommelsen.

Min far sejlede som styrmand i den danske handelsflåde da krigen brød ud og var stedt vest for Jylland da helvede brød løs. Det lykkedes mig aldrig at få en fyldestgørende forklaring over hvad der skete, da han blev meget mistrøstig og lukkede i som en østers, bortset fra at det var nat og der var kæmpe bål fra ramte og sænkede skibe og kanoners larm rundt omkring og at de fik sneget sig væk og kom uskadt i land i Jylland som nogle af de sidste. Tænker at hans uvilje om at fortælle, bunder i sømænds ære og ubændige vilje at hjælpe andre sømænd i nød og det nagede ham trods de var magtesløse og at de var nødt til at flygte for at redde besætningens liv.

Nu var han som fremmed fanget i et besat land og uden mulighed for at komme hjem til familien, han valgte så at tage over til København i forventning om at der der var flere landsmænd der som også var fanget på grund af besættelsen. I første omgang boede han inde i byen, han valgte sidenhen at bo i et kolonihavehus ude på Amager, et valg grundet af strejker og protester som medførte at tirrede tyskerne i raseri kunne finde på at skyde helt tilfældige i folkemængden inde i byen.

I kolonihaven boede han side om side med en finmekanikker af Guds nåde og sammen hutlede de sig gennem de trange krigsår og dannede venskab der varede hele livet.

Finmekanikkeren arbejdede hos B&W og min far arbejdede med konservering/syltning og havde derved let adgang til sukker som ellers var stærkt rationeret vare.

Nu til indlæggets emne om sprits værdi i krigstid.

Vennerne begge slog hovederne sammen og fandt at sammen kunne de sparre med mekanisk snilde og sukker og resultatet skulle være eftertragtet mangelvare " sprit". Lige så snart ideen var barslet gik de igang, sukker, gær og vand og det var hurtigt at det boblede lystigt i vandlåsen. Naboen gik straks igang med at smugle stumper ud gennem porten til hjemmebrænderiet og efter et par måneder var de første flasker af den eftertragtede vare virkelighed.

Med sprit ved hånden åbnedes der en helt ny verden og et af de første projekter de gik i gang med var et grønt projekt. Opvarming var med kul og det var dyrt, så opstod tanken om en solopvarmet tank oppe på skurtaget til bad i gennem sommerhalvåret. Naboen skar rør med gevind i små længder, som kunne skjules i støvlerne, så den tyske vagt i porten ikke opdagede det, 50 l tanken kostede så en liter sprit i bestikkelse og naboen kunne cykle frit hjemad med tanken på bagagebæreren. Tanken blev malet sort med tjære og sikrede det, at der var varmt vand til bad.

Et andet og vigtigere projekt var at skaffe varmt tøj, da det var ekstremt koldt om vinteren i krigsårene. Naboen kendte en fåreavler, der mod nogle flasker af sprit var villig trods risikoen at levere en del uld og min far anskaffede sig en mekanisk spindeanordning som jeg har liggende som minde. Gammelt ordsprog siger, nød lærer nøgen kvinde at spinde, at spinde det var dog ikke det mest problematiske, da min far var opvokset i et mindre bondehus heroppe og derved havde lært at spinde som knægt. Værre gik det med at strikke, han opsøgte en ældre færøsk dame inde i byen, der lærte ham kunsten.

Jeg husker som knægt, at min mor der var ferm at strikke, sad og strikkede uldstrømper og min far kom ind og tog strikkepindene fra hende og viste at han også mestrede at strikke strømper. Vi fik så historien fortalt om to mænd sammen i et kolonihavehus på Amager under krigen der kæmpede med at lære at strikke i stearinlysets dunkle skær. Han fortalte at de blev ret så gode til at strikke uldstrømper, men stilen/formen på det uldne undertøj ikke var noget at prale af, det tjente dog sit formål til fulde, at man holdt varmen og muligvis reddede livet i vinterkulden.

Jeg har købt sprit som indgår som våben mod fjenden. Min far fremstillede sprit i en anden krig og hvem ved om det reddede hans og naboens liv og nogle flasker sprit i bytte for uld, var årsag til at nogle tysker frøs ihjel på østfronten.

Sprit er yndet som mål for afgifter og uhæmmet indtag kan føre til nød og elendighed. Hjemmebrændt tilsat smagsstoffer er en udsøgt eliksir at pirre smagsløgene med, kaste hæmningerne og i passende mængder også uovertruffent til at dulme nerverne i denne svære tid.

Alt i alt, at besidde sprit er magt.

Fat mod og god påske herfra.

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten