Producent­ansvar presser emballage: Arla udskifter låg på kartoner

Plus23. november 2022 kl. 05:0011
Producent­ansvar presser emballage: Arla udskifter låg på kartoner
På den nye 1-literskarton til Mathilde kakaomælk er plasticskruelåget forbundet til kartonen. Det skal nedbringe risikoen for, at det ender som plastaffald i naturen. Illustration: Arla.
Det bliver snart dyrere for emballage- og fødevareproducenter, hvis materialerne i deres emballage ikke kan genanvendes.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fra udgangen af næste år får fødevareproducenter et større ansvar for, hvorvidt emballageaffald fra deres produkter ender i skraldespanden, genbrugsspanden eller ude i naturen.

Det er konsekvensen af et EU-direktiv om emballage, der blev vedtaget i 2020 og træder i kraft i 2025.

Emballagedirektivet kommer i forlængelse af direktivet om engangsplast fra 2019, der har til formål at lægge en dæmper på brugen af de såkaldte single use plastics og dermed forhindre engangsplast i at ende i naturen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
24. november 2022 kl. 09:07

@Flemming og Peter. Tak for input. Vinkler, som jeg ikke lige havde set. Godt ord igen :-)

10
23. november 2022 kl. 21:39

Jeg køber altid mælkekartoner med skruelåg, for ellers kan de ikke ligge ned i køleskabet efter de er åbnet. Spændt på om de nye fastsiddende skruelåg kommer til at hænge så man risikerer de rammer mælkestrålen og spreder mælken ud over bordet. Og så lidt irriterende at det at nogle få idioter ikke kan lade være med at smide ting i naturen, skal gå ud over kvaliteten af de ting, vi andre skal bruge. Symbolpolitikken med sugerør er et godt eksempel.

9
23. november 2022 kl. 19:07

Jeg vil blot indskyde at det kun er i vores lille danske andedam at mælkekartoner mm ikke er blevet genanvendt. Fx har man i både Sverige og Tyskland i flere år sendt kartonerne forbi papirfabrikker for at genanvende pappet (ca 75% af kartonens masse), og brugt den tilbageværende folie til at opvarme de øvrige processer. Nu blæser der nye vinde, så der kommer krav om at plast/alu-folien skal genanvendes. Hvilket den kan gøres med dansk udviklet teknologi.

Disclaimer: jeg er med i udviklingen af sidstnævnte teknologi.

8
23. november 2022 kl. 15:10

Ja, det lyder lidt komisk, at Arla bare sætter en strop på låget, og så overholder de lovgivningen. Mantraet må vel være, at minimere embalagen på en måde, så affaldet bliver så lille så muligt. Både det, som kan anvendes og det, som ikke kan. Jeg har aldrig forstået den manglende vilje hos politikerne i at diktere bedre genanvenligt embalage. Eksempelvis så efterspørger industrien genanvenlig plast, som er transparant. Men hvad nytter det, hvis en transparent plast flaske til madolie er klikket sammen med et gult låg, som kun kan adskilles, hvis du skærer det af. I den kontekst virker tuden med skuelåg på kartoner mere som en luksus gimmick, som biddrager mere til mængden af uanvendligt affald.

Når jeg som borger kigger ned i plast containeren (jeg bor i Københavns Kommune), og ser hvor meget og hvor forskelligt plast, som min familie på fem generere i løbet af 14 dage (det skal lige siges, at det ikke er så lidt), så tænker jeg, at det bliver næppe sortere, men havner sikkert i en forbrændingsovn eller på en mark i Malaysia. Hvorfor ikke begynde at stille krav om, at plast embalage kan fås i tre typer og i tre farver - bare som et tænkt eksempel.

7
23. november 2022 kl. 15:08

@flemming rasmussen

Er du sikker på det? De (fleste?) kommuner opfylder i dag kravet om genanvendelse af mad- og drikkekartoner, så du skal sandsynligvis smide dem i spanden til plastaffald.

Jeg har for øvrigt ledt forgæves efter nogle data for den faktiske genanvendelse af de udsorterede affaldstyper. Hvorfor skriver fx Vestforbrænding ikke disse i deres årsberetning, så borgerne kan se at besværet ved at skulle sortere nytter,

6
23. november 2022 kl. 10:31

Den eneste du narrer er dig selv.

Ikke krigtigt, jeg er fuldt bevidst om den "umulige" genanvendelse af kartoner, hvorfor de selvfølgelig sorteres som småt brændbart (og dermed sparer flis/gas/kul). Der findes jo i øjeblikket ikke et alternativ til mælkekartoner.

Det er fremstillingsprocessen af - det imho unødvendige - plastlåg, min anke går imod.

5
23. november 2022 kl. 10:18

aldrig kartoner med plastlåg, hvis jeg kan undgå det...

Den eneste du narrer er dig selv.

Mælkekartoner er noget af det sværeste at genanvende for det er ikke ren pap, uanset om de er med eller uden skruelåg - miljømæssigt vil det sandsynligvis være bedre hvis de var af plast og røg til PET-genbrug.

Skruelåg-problemet er udelukkende for at forhindre forbrugerne i at smide låget ud i naturen og har intet med selve genbrugsprocessen at gøre.

I Tyskland sidder hele skruelåg og tud på en måde så det let kan aftages og sorteres som genbrugsplast og kartonen ryger til restaffald.

4
23. november 2022 kl. 09:47
  • det er en gang billig blålys fra ARLA!! de sænker indholdet i smør fra 250 til 200 gram og øger dermed emballagesvineriet med ca. 25%....for at kunne hæve prisen endnu mere på smør!! 500 grams pakning (tidligere den HELT NORMALE PAKNINGSSTØRRELSE!!) ville være et miljø og sundhedstiltag!!
3
23. november 2022 kl. 09:03

aldrig kartoner med plastlåg, hvis jeg kan undgå det - og der findes heldigivs økologiske mælkeproducenter, der leveret uden. (og som sidegevinst undgår jeg at støtte "Bæredygtigt" Landbrug)

Holdbarhed efter åbning er ikke noget problem hos os - vi bruger det 😊

2
23. november 2022 kl. 08:42

Mit gæt er at det ikke lukker lige så tæt, og derved forgår fødevarerne hurtigere.

1
23. november 2022 kl. 07:37

Hvorfor ikke bruge mælkekarton designet? Uden plastik?