Fra udgangen af næste år får fødevareproducenter et større ansvar for, hvorvidt emballageaffald fra deres produkter ender i skraldespanden, genbrugsspanden eller ude i naturen.
Det er konsekvensen af et EU-direktiv om emballage, der blev vedtaget i 2020 og træder i kraft i 2025.
Emballagedirektivet kommer i forlængelse af direktivet om engangsplast fra 2019, der har til formål at lægge en dæmper på brugen af de såkaldte single use plastics og dermed forhindre engangsplast i at ende i naturen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
@Flemming og Peter. Tak for input. Vinkler, som jeg ikke lige havde set. Godt ord igen :-)
Jeg køber altid mælkekartoner med skruelåg, for ellers kan de ikke ligge ned i køleskabet efter de er åbnet. Spændt på om de nye fastsiddende skruelåg kommer til at hænge så man risikerer de rammer mælkestrålen og spreder mælken ud over bordet. Og så lidt irriterende at det at nogle få idioter ikke kan lade være med at smide ting i naturen, skal gå ud over kvaliteten af de ting, vi andre skal bruge. Symbolpolitikken med sugerør er et godt eksempel.
Jeg vil blot indskyde at det kun er i vores lille danske andedam at mælkekartoner mm ikke er blevet genanvendt. Fx har man i både Sverige og Tyskland i flere år sendt kartonerne forbi papirfabrikker for at genanvende pappet (ca 75% af kartonens masse), og brugt den tilbageværende folie til at opvarme de øvrige processer. Nu blæser der nye vinde, så der kommer krav om at plast/alu-folien skal genanvendes. Hvilket den kan gøres med dansk udviklet teknologi.
Disclaimer: jeg er med i udviklingen af sidstnævnte teknologi.
Ja, det lyder lidt komisk, at Arla bare sætter en strop på låget, og så overholder de lovgivningen. Mantraet må vel være, at minimere embalagen på en måde, så affaldet bliver så lille så muligt. Både det, som kan anvendes og det, som ikke kan. Jeg har aldrig forstået den manglende vilje hos politikerne i at diktere bedre genanvenligt embalage. Eksempelvis så efterspørger industrien genanvenlig plast, som er transparant. Men hvad nytter det, hvis en transparent plast flaske til madolie er klikket sammen med et gult låg, som kun kan adskilles, hvis du skærer det af. I den kontekst virker tuden med skuelåg på kartoner mere som en luksus gimmick, som biddrager mere til mængden af uanvendligt affald.
Når jeg som borger kigger ned i plast containeren (jeg bor i Københavns Kommune), og ser hvor meget og hvor forskelligt plast, som min familie på fem generere i løbet af 14 dage (det skal lige siges, at det ikke er så lidt), så tænker jeg, at det bliver næppe sortere, men havner sikkert i en forbrændingsovn eller på en mark i Malaysia. Hvorfor ikke begynde at stille krav om, at plast embalage kan fås i tre typer og i tre farver - bare som et tænkt eksempel.
@flemming rasmussen
Er du sikker på det? De (fleste?) kommuner opfylder i dag kravet om genanvendelse af mad- og drikkekartoner, så du skal sandsynligvis smide dem i spanden til plastaffald.
Jeg har for øvrigt ledt forgæves efter nogle data for den faktiske genanvendelse af de udsorterede affaldstyper. Hvorfor skriver fx Vestforbrænding ikke disse i deres årsberetning, så borgerne kan se at besværet ved at skulle sortere nytter,
Ikke krigtigt, jeg er fuldt bevidst om den "umulige" genanvendelse af kartoner, hvorfor de selvfølgelig sorteres som småt brændbart (og dermed sparer flis/gas/kul). Der findes jo i øjeblikket ikke et alternativ til mælkekartoner.Den eneste du narrer er dig selv.
Det er fremstillingsprocessen af - det imho unødvendige - plastlåg, min anke går imod.
Den eneste du narrer er dig selv.aldrig kartoner med plastlåg, hvis jeg kan undgå det...
Mælkekartoner er noget af det sværeste at genanvende for det er ikke ren pap, uanset om de er med eller uden skruelåg - miljømæssigt vil det sandsynligvis være bedre hvis de var af plast og røg til PET-genbrug.
Skruelåg-problemet er udelukkende for at forhindre forbrugerne i at smide låget ud i naturen og har intet med selve genbrugsprocessen at gøre.
I Tyskland sidder hele skruelåg og tud på en måde så det let kan aftages og sorteres som genbrugsplast og kartonen ryger til restaffald.
- det er en gang billig blålys fra ARLA!! de sænker indholdet i smør fra 250 til 200 gram og øger dermed emballagesvineriet med ca. 25%....for at kunne hæve prisen endnu mere på smør!! 500 grams pakning (tidligere den HELT NORMALE PAKNINGSSTØRRELSE!!) ville være et miljø og sundhedstiltag!!
aldrig kartoner med plastlåg, hvis jeg kan undgå det - og der findes heldigivs økologiske mælkeproducenter, der leveret uden. (og som sidegevinst undgår jeg at støtte "Bæredygtigt" Landbrug)
Holdbarhed efter åbning er ikke noget problem hos os - vi bruger det 😊
Mit gæt er at det ikke lukker lige så tæt, og derved forgår fødevarerne hurtigere.
Hvorfor ikke bruge mælkekarton designet? Uden plastik?