Problemet er løst: Dansk atomskrot bliver fast inventar i kunstmuseum

En årelang hovedpine for de danske politikere har fået en midlertidig løsning. Det danske atomaffald skal i de næste 100 år opbevares i et mellemlager, der bliver en aktiv del af kunstmuseet Louisiana. En skarp læser havde på Ingeniørens Atomkort udpeget Louisiana som et bud på en lagerplacering. Det viser sig altså nu at være en uhyggelig præcis forudsigelse.

Læs også: Fra Moskva til Ølstykke: Her er læsernes bedste (og værste) bud på atomlagerplacering

Folketingets partier tog sent fredag beslutningen om at placere atomaffaldet ved museet i Humlebæk. Det skete efter ugers tæt dialog med museets ledelse og Fredensborg Kommune, forklarer sundhedsminister Nick Hækkerup.

»Vi har hele tiden ønsket, at lageret skulle placeres efter et frivillighedsprincip. Det har taget 12 år, men nu er det lykkedes, og jeg er glad for, at vi har fundet en god løsning på denne udfordring,« lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.

Læs også: ATOMKORT: Hjælp os med at placere atomaffaldet

Louisiana har sammen med Dansk Dekommissionering udarbejdet en plan for at opbevare affaldet sikkert, men samtidig gøre skraldet til en æstetisk oplevelse. Første skridt bliver en tilbygning til museets Sydfløj, fortæller direktør for Louisiana, Poul Erik Tøjner.

»Atomaffalds-installationen skal de næste århundrede være en del af vores permanente udstilling. Ultra-permanent om man vil,« forklarer han.

Museet vil sammen med Fredensborg Kommune modtage en uspecificeret statslig støttesum til at føre projektet ud i livet.

»Ekko af evigheden«

Placeringen ved Louisiana er tæt på ideel til det danske atomaffald. Museet ligger i sikker afstand til både vigtige grundvandsreserver og sårbare naturområder, oplyser Geus. Og så kan atomaffaldet give en unik oplevelse til museets besøgende, forklarer Poul Erik Tøjner.

»Det radioaktive affald rummer en historie om forfald og om altings forgængelighed,« vurderer han.

Læs også: Danske politikere genovervejer beslutning om atomaffald efter studietur

Det er endnu ikke afgjort, hvilken kunstner der skal omsætte atom-tønderne til en installation, men museet er i dialog med Olafur Eliasson, der tidligere har indrettet Louisianas sydlige fløj som en islandsk flodbred med værket ’Riverbed’. Uanset hvem der skal udforme kunstværket – som har arbejdstitlen ’Atomaffald i tønde’ – er der masser af muligheder med det radioaktive materiale, mener Poul Erik Tøjner, der ikke tror, at affaldets potentielle sundhedsfarer vil holde museumsgæsterne væk.

»Det er klart, man skal ikke vandre rundt blandt tønderne hele dagen. Men der er en sjælden skønhed i, at den radioaktive dosis, man modtager, er proportionel med den kunstneriske værdi, man absorberer,« siger direktøren og tilføjer:

»Den ulmende radioaktivitet i de tærede tønder er som et spinkelt ekko af evigheden, der udstiller vores egen dødelighed.«

Som en tur til tandlægen

Reelt vil den radioaktive dosis til besøgende være begrænset. Det mener ekspert i strålesikkerhed for Dansk Dekommissionering Per Hedemann Jensen, som har været med til at godkende den alternative deponeringsplan.

Ved en times besøg blandt de betonforede ståltønder vil museumsgæsterne have modtaget i gennemsnit omkring 0.01 millisievert radioaktiv stråling.

»Det svarer nogenlunde til at få taget et røntgenbillede hos tandlægen,« forklarer Per Hedemann Jensen.

Læs også: Nu går jagten ind: Hvem skal have mellemlageret med atomaffald?

Billetten til det sjællandske museum skal i fremtiden forsynes med en stribe, der skifter farve, når den udsættes for stråling. På den måde kan besøgende selv holde øje med, hvor meget radioaktivitet, de har modtaget og blive advaret, hvis der mod forventning skulle være et læk fra en af de tusinde affaldstønder.

Den danske løsning er inspireret af hollændernes kombinerede atomlager og kunsthal Illustration: Covra

Over for de 233 kg såkaldt særligt affald, der blandt andet består af bestrålet forsøgsbrændsel fra Risøs Hot Cells, må kunsten dog give op, oplyser Dansk Dekommissionering. Folketingets tværfaglige arbejdsgruppe satser fortsat på at få sendt denne begrænsede del af affaldet til udlandet.

Inspireret af Holland

De danske politikere lægger ikke skjul på, at de har været meget inspireret af mellemlageret i Holland, der har fået titel af landets største kunstværk. Her står kunstsamlinger side om side med atomaffald, og det syn gjorde indtryk, da den danske delegation i december besøgte lageret, fortæller Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Læs også: Hollandsk atomlager er 'landets største kunstværk'

»Det gav os tanken, at hvis man kan anbringe kunstsamlinger sammen med atomskrald, så må det modsatte også kunne lade sig gøre,« forklarer han.

Det hollandske mellemlager er bygget ud fra devisen om, at hvis hele anlægget er æstetisk flot, så kan lokalsamfundet også være stolt af at huse det ellers problematiske affald. Og den idé tog de danske politikere med sig hjem.

»Vi har eftersøgt nogen, der kunne se potentialet i at påtage sig den her opgave, og det har vi nu fundet,« siger Flemming Møller Mortensen og tilføjer:

»Jeg er stolt af, at vi her i landet har så progressivt et museum som Louisiana,«

Den nye udstilling forventes at blive indviet i midten af 2016.

Emner : Affald
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Det er endnu ikke afgjort, hvilken kunstner der skal omsætte atom-tønderne til en installation, men museet er i dialog med Olafur Eliasson, der tidligere har indrettet Louisianas sydlige fløj som en islandsk flodbred med værket ’Riverbed’. "

Jeg har ellers hørt rygter om at indretningen .måske bliver lagt i hænderne på hans fætter Kukur Olafsson som angiveligt er særdeles resistent overfor hård stråling.

Men hvad med svenskerne? Mon ikke planen kan give anledning til overvejelser om at genopstarte Barsebäck? Måske kunne man lave et projekt med Sverige hvor Barsebäck som arbejdende akraftværk bliver etableret som et annex til Louisiana - med løbende leverancer af brugte brændselsstave og andre strålende genstande som kan bidrage til den faste udstilling.

Og med fælles årskort naturligvis.

 • 15
 • 1

Var der et museum for 1. april jokes, så fik denne en placering i en montre nederst i kælderen.

 • 2
 • 15

Fedt mand!

Nu kan man gå på museum og komme selvlysende hjem! Dét må jeg prøve!!!!!!

 • 13
 • 1

Jeg ved, at golfbolde forsvinder og aldrig er til at finde igen. Derfor foreslår jeg, at skrottet støbes ind i golfbolde og sælges til golfklubber over hele verden. Pist væk !

 • 19
 • 1

Kan man ikke benytte lejligheden, og dumpe det over Islamisk Stat?

Hvem skulle brokke sig over det? De elsker alligevel at smadre kunst.

Man kunne fremsætte forslaget i folketinget i dag, egentligt som en aprilsnar, men der kunne faktisk komme noget godt ud af det :-)

 • 2
 • 6

@Peter Chr. Warncke, Flemming Ulbjerg, Adam Klingest m.fl.:

Hvad får I ud af at pointere at det er en aprilsnar? Er det fordi i selv hoppede på den til at starte med og så hurtigt vil understrege at "..den havde jeg da gennemskuet den med det samme.."?

Der er ikke noget værre end aprilsnarre der bliver afsløret i første kommentar. Hele ideen er jo at folk skal hoppe på den, og det er da langt sjovere at se kommentarer hvor folk bliver forarget og bekymrede eller humoristiske indlæg der spiller med på spøgen, end at føre sig frem med "..den hoppede jeg i hvert fald ikke på, så smart er jeg menlig..(og det er der fra nu af heller ikke andre der må)"

Lige den her aprilsnar var så langt ude, at de fleste nok fangede den med det samme, men jeg er lidt træt af at stort set alle aprilsnarre bliver ødelagt i kommetarfeltet i løbet af de første indlæg - især fordi jeg overhovedet ikke kan se formålet med det.

God Påske

 • 22
 • 2

"Jeg ved, at golfbolde forsvinder o...."

Man kunne dele det op i små stumper på størrelse med øldåser og den slags og give det til bilister som så kan smide det ud af vinduet når der ikke er nogen bagved. Så er det også væk.

Eller rettere: så få vi kunst i naturen

Nå nej. Det har vi jo allerede

 • 5
 • 1

medier som formidler nyheder burde fatte aprilsnar er noget man laver privat med folk man kender, ikke noget man bruger sit medie til, :(

 • 2
 • 24

dette er en af de bedre..... I dag kan guzzihelle også komme med valgløfter, de er jo også en joke.

 • 2
 • 5

Lad mig foreslå enhver dametaske som slutdeponi for atomaffald. Den behøves ikke engang at være særlig stor for at komme i betragtning til elementer der er endog større end tasken selv. Man kunne endda udstyre deponi-elementer med en ringetone, som en mobil, så man kan holde en smule afstand sålænge den mystiske deponeringsproces pågår. Skønsmæssigt ville deponeringen tage den samme tid som en standard opringning inden svarer går på.

Ufatteligt at man stadig leder efter Sorte Huller i universet, når ca halvdelen af jordens befolkning render rundt med dem i umiddelbar nærhed, blot forklædt som en håndtaske.

God påske

 • 2
 • 3

medier som formidler nyheder burde fatte aprilsnar er noget man laver privat med folk man kender, ikke noget man bruger sit medie til, :(

Det åbenbart ikke er for sjov når Niels Hausgaard påpeger at det største handikap man kan forestille sig, er at være født uden humor. ;-)

Der er da intet i vejen med at et nyhedsmedie laver aprilsnar. De er oven i købet i den bedste position til det.

Det skal bare være morsomt - ellers er det ikke sjovt!

(som var Shu-bi-dua's motto ;-)

 • 13
 • 1

Når nu politikerne i Danmark overhovedet ikke kan se ideen i at bruge penge på teknologihistorien er der faktisk kernen af en ide her...

Vi kunne tilbyde dem at opbevare skidtet som det centrale udstillingselement i et stort nationalt teknologimuseum, centralt i København hvor folk har en chance for at støde ind i det.

Den ekstra milliard det koster at indrette et museum udenom skidtet forsvinder totalt i regnestykket...

 • 5
 • 0

at postvæsenet har afviklet (?) den gamle postterminal, og nu vil sælge bygningerne til nedrivning.

Den gang postterminalen blev taget i brug, var een af de verserende vittigheder netop en løsning på problemet med radioaktivt affald. Det skulle man simpelhen pakke ned i skotøjsæsker, slå brunt karduspapir omkring og sende pakken til thanthe Olfie som julegave. Så ville pakkerne med affald ganske enkelt forsvinde i postterminalen og aldrig blive fundet igen. Sandsynligvis var der tale om en portal til et parallelt univers.

 • 2
 • 0

Hjælp til fødevareminister Dan Jørgensen, ud i havet med det radioaktive affald.Så kan ministeren( også kaldet legetøjsministeren) reklamere med " flotte selvlysende fisk" i dansk farvand, kan spores med en geigertæller, som kan lejes ved indrejse til landet.

Kom til Danmark og fang "berigede fisk " i vort herlige kyst- og udkantsvand, hvor du med stor sikkerhed ikke løber på erhvervsaktive folk, dem har vi sat på porten for længst. Man kan næsten se de kæmpe annoncer for sig " Kom til Danmark og fang de ellers fredede, store og flotte havørreder, som på grund af berigelsen med uran, er med ubegrænset holdbarhed".

Venlig hilsen stem A, for Dan Jørgensen.

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten