Private har snart udsigt til bredbånd på 10 Gbit/s

Plus31. marts 2022 kl. 04:102
Private har snart udsigt til bredbånd på 10 Gbit/s
Det passive optiske netværksudstyr der bruges til fiberforbindelser opgraderes nu til XGS-PON der kan håndtere op til 10 Gbit/s hos private. Illustration: Artush/BigStock.
Norge har allerede solgt de første forbindelser. I Danmark er både GlobalConnect og TDC NET i gang med opgraderingen af den passive optiske netværksteknologi, så infrastrukturen kan håndtere nye høje hastigheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

I Norge har de første private bredbåndsbrugere købt sig en forbindelse på 10 Gbit/s. Det er udbyderen Homenet, der sælger produktet til den nette pris af 1.999 norske kroner, hvilket svarer til omkring 1.500 danske kroner om måneden.

Læs også: Vær med til at udvikle en open source wifi-højttaler

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
30. november 2022 kl. 00:50

Men helt ærlig, Hvor mange privat forbrugere har virkelig brug for 1Gbit/sec til andet end at download nye spil lynhurtig?

Jeg tror, at vi i fremtiden vil se et udbud af computerkraft til mobiltelefoner på nettet. Mobiltelefoner bruger masser af strøm, hvis de skal arbejde hurtigt. Ved at koble op til en supercomputer på nettet, så vil de kunne arbejde utroligt hurtigt - hurtigere end PC'en derhjemme, og uden at forbruge strøm til det. Her er det væsentlige ikke at mobiltelefonen har en enorm hastighed på nettet, men at serverne de kobler op til, har gode netværksforbindelser. Også for laptops, kan være en fordel at flytte den strømhungrende del til store computere på nettet, hvor der købes computerkraft til en meget lav pris.

1
29. november 2022 kl. 09:30

Det er rart at vide at det kan gå hurtigere med den eksisterende hardware i jorden og at det kan gå lynhurtig når man har brug for det. Og jeg er en som har nydt og har behov for 1Gbit/sec (udvikling, media, data)

Men helt ærlig, Hvor mange privat forbrugere har virkelig brug for 1Gbit/sec til andet end at download nye spil lynhurtig?

Medmindre man begynder at satse stort på hjemmearbejde. Og her er det også kun dem som skal suge eller skubbe store mængder af data, så som video filer eller store data sæt, som har brug for det.

Til gengæld så føles det som noget kunstig oppustet, hvor man feks introducerer høje opløsninger i stream services, som kræver store mængder energi (alle de server som skal knokle og lagre) og det virker forkert i en energikrise.

Det er lidt som med nye veje som skal gøre trafikken mere flydende, men som kommer til at tiltrække og skabe endnu flere biler på vejen.