Status

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Sløvt upload: Private 5G-net dårligt fra start

PLUS.
TV 2 har testet tv-produktion over 5G på Aalborg Universitet. Morten Brandstrup, chef for nyhedsteknologi på TV 2 (yderst th.) og Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation på AAU (nr. 3 fra venstre) peger på nødvendige ændringer i reglerne for private 5G-netværk. Illustration: Aalborg Universitet

På TV 2 drømmer de om at klippe kablerne i studiet og samle alle trådløse radioforbindelser fra kameraer, mikrofoner og lys i ét privat 5G-net. Og de første praktiske tests på Aalborg Universitet viser, at det faktisk er muligt at forbinde et studiekamera, en medieserver og en controller til kameraet via et privat 5G-net i 3,5 GHz-frekvensbåndet.

»Vi fik ret hurtigt integreret TV 2’s udstyr på vores private 5G-net, og vi fik også kameraet til at bevæge sig på en mobil robot. Vi registrerede ingen tabte datapakker mellem kameraet og medieserveren. Så overordnet var det en succes,« siger Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet, hvor de har et laboratorium dedikeret til 5G-teknologi.

Alligevel er der dog skår i glæden hos forsøgspartnerne – skår som kræver et par tekniske forklaringer.

3,5 GHz-frekvensbåndet (3,4-3,8 GHz) er udpeget som det optimale og mest eftertragtede frekvensbånd til 5G lige nu. Det er her, mest terminaludstyr er tilgængeligt, og hvor man bedst rammer balancen mellem lang rækkevidde og høj hastighed.

Læs også: Spillet om 5G: Nu starter afgørende frekvensauktion

Derfor er der stort fokus på at udnytte frekvenserne her mest effektivt, hvorfor de forskellige 5G-netværk synkroniseres efter tid, så de ikke forstyrrer hinanden. Tidligere spredte man blot mobilnetværk over forskellige frekvenser.

Ved de netop afholdte frekvens­auktioner har Energistyrelsen besluttet, at 5G-net i 3,5 GHz som udgangspunkt skal tidssynkroniseres efter en 1:4-fordeling mellem upload og download. Hovedparten af kapaciteten er altså reserveret download, hvilket svarer til fordelingen hos almindelige mobilbrugere.

Problemer for de professionelle

Men her begynder problemerne for de professionelle:

»Tidssynkronisering og en 1:4-ratio er ikke en optimal konfiguration for private 5G-net til industriel brug. Og under test med TV 2 kunne vi konstatere, at det absolut ikke er optimalt for tv-produktion,« siger Preben Mogensen og tilføjer, at hvis man ændrede forholdet mellem up- og download til 3:7, kunne netværkets upload-hastighed forbedres fra ca. 140 Mbit/s til 1.000 Mbit/s.

Læs også: Analyse: Teleselskaber bevarer eneret på mobilteknologi næste 20 år

Hos TV 2 er de overraskede over, hvor meget tidssynkronisering begrænser hastigheden på uplink.

»Det er virkelig et springende punkt for os at få adgang til en anden fordeling mellem up- og download,« siger Morten Brandstrup, chef for nyhedsteknologi hos TV 2.

Ingeniøren skrev senest om problemet i februar, hvor teleanalytiker Torben Rune advarede om, at fordelingen mellem up-og download ville begrænse mange industrielle anvendelsesmuligheder med 5G. For det er ikke kun tv-produktion, som vil få problemer med 5G, hvis den nævnte ratio fastholdes:

»Mange industrielle applikationer vil have et større behov for upload end download, fordi man har behov for meget hurtigt at sende store mængder data videre, f.eks. fra en sensor på en mobil robot eller andre kamerafunktioner som kræver adgang til meget båndbredde,« siger Preben Mogensen.

Læs også: 3 frygter monopol: TDC kan kombinere 5G-frekvenser

Det allerførste danske private 5G-net blev sat op i et pilottest hos pumpeproducenten Grundfos i Bjerringbro sidste år. Men da projektet blev afsluttet ved årsskiftet, blev udstyret pillet ned, og projektet lukket, fortalte Grundfos for nylig på en konference hos Dansk Automationselskab. Beslutningen om ikke at gå videre med 5G skyldtes dog en stribe årsager, som ikke udelukkende er relateret til de danske myndigheders regulering af private 5G-net.

TV 2 har længe været en aktiv fortaler for at sikre bedre ­rammer for private 5G-net, der ikke er forbundet med mobiloperatørernes nationale mobilnetværk.

»Vi bliver pålagt en ­tilsyneladende mindre teknisk begrænsning, men den gør reelt 5G ubrugelig til tv-produktion og andre industrielle applikationer. Det er ekstra kritisk, fordi det sker i kølvandet på, at vi og andre brugere af trådløse systemer ad flere omgange har fået frataget vores frekvenstilladelser, fordi de skal anvendes til 5G hos teleselskaberne,« siger Morten Brandstrup.

Læs også: Danmark går enegang i 5G: Virksomheder må ikke byde på frekvenserne

Han understreger, at der ud over begrænsningen i tidssynkronisering også er udfordringer ­forbundet med den tilgængelige mængde båndbredde til private 5G-net, fordi Energistyrelsen kun har ­allokeret 60 MHz i 3,5 GHz-båndet til udlejning til private net. Der findes nemlig udstyr og applikationer, som kræver adgang til 100 MHz for at kunne udnyttes optimalt.

»Hvis vi ikke får ændret på de nuværende vilkår, så kan vi reelt ikke udvikle løsninger over 5G, og så må vi vente, til andre frekvensbånd frigives til private 5G-net. Men udfordringen er, at jo højere man kommer op i frekvens, jo mere begrænset bliver rækkevidden og dermed vores anvendelsesmuligheder,« siger Morten Brandstrup.

Teleselskab holder fast

Det er Energistyrelsen, som har afgjort, hvordan tidssynkroniseringen skal se ud på private 5G-net. Men styrelsen oplyser til Ingeniøren, at Telenor/Telia, som har købt retten til 5G-frekvenserne, godt må fravige reglerne, så TV 2 eller andre kan få mere upload-hastighed. Det er Tele­nor dog ikke særligt interesseret i:

»Når det kommer til de af vores frekvenser, som private virksomheder kan leje til egen brug, så er der nødt til at være nogle klare retnings­linjer for brugen af frekvenserne. Private net må ikke forstyrre mobilnettene og omvendt, og derfor er det mest hensigtsmæssigt at bruge den samme fordeling mellem up- og download,« siger Jesper Mølbak, netværksekspert i Telenor.

Læs også: Minister afviser frygt for 5G-monopol hos TDC

Han afviser dog ikke ­kategorisk muligheden for at ændre på fordelingen.

»Teoretisk set kan man godt lave en ligelig fordeling mellem upload og download. Så skal man bare være helt sikker på, at de offentlige mobilnet ikke bliver forstyrret. Det kræver enten effektfuld afskærmning, f.eks. ved et indendørsanlæg, eller dyre ‘buffer-zoner’ i form af guard-bands og andre foranstaltninger, hvilket naturligvis har en markant negativ effekt på udnyttelsen af frekvenserne,« siger Jesper Mølbak.

Han peger på, at tv-selskaber og andre industrielle brugere af 5G muligvis må kigge på andre frekvensbånd, hvis de vil undgå tids­syn­kronisering med fokus på down­load.

Læs også: ANALYSE: Glem revolutionen – 5G bliver først langsomt en del af vores hverdag

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er 5G egentlig ikke mest relevant for industrien?

Det sjældent at jeg som privat forbruger befinder mig i en situation hvor jeg har behov for så hurtigt et netværk med så ringe rækkevidde. Hvad er egentlig bussiness casen for 5G til private forbrugere andet end du kan downloade en film i meget høj opløsning på din telefon samtidig med du løber tør for strøm og din telefon overopheder, når du står på Kongens Nytorv?

Er vi ikke ramt et punkt i forhold til upload/download hastighed som med computere i midt nullerne, hvor folk egentlig ikke længere ville have en endnu hurtigere og større computer - de ville blot have en lettere og billigere tablet/ultrabook med laaaang batteritid?

Så måske vil de fleste forbrugere egentlig bare have et billigt mobilnetværk, der kan give dem adgang til SoMe eller fortælle dem hvor de er, når de er på farten. Jeg kan selvfølgelig tage fejl og at vi alle er på vej ind i en Augmented-Reality-Google-Glasses- tilværelse som vil få foks nuværende SoMe mobilafhængighed til at blegne.

Hvad er det jeg har misset? For der sku da ingen der tror på argumentet om at grunden til at 5G er så vigtigt, skyldes at vores køleskabe skal livestream deres indhold op i skyen.

 • 22
 • 0

Du har misset, at denne anvendelse til TV er på et privat, lukket, 5G netværk. Netop en lukket industriel anvendelse. Ifølge artiklen har en styrelse, med den monopolvikrsomhed som vandt udbuddet, lavet tekniske restriktioner, som er en hindring for en lokal in-house ændring. (Det svarer til, at din egen private WiFi router blev begrænset til 50 Mb/s, og derved gav langsom adgang til din netværksdisk. Den interne WiFi hastighed kan jo sagtens være anderledes end den eksterne internet hastighed).

De fleste kan forstå, at brugere ikke må ødelægge trafik på et offentligt 5G netværk, eller et internet, men at et samme skal gælde indenfor et plankeværk = på det private 5G netværk, ja det er det artiklen beskriver.

 • 2
 • 1

Hvis Telenor insisterer kunne produktionsselskabet gøre baserne mobile og klienterne stationære.

Så kan kameraer og mikrofoner være baser og sende med mange på hinanden følgende ressourceblokke og mixerpulten være “håndsættet”.

Jeg kan dog ikke se hvordan up/downlink konfigurationen kan være noget problem for andre netværk - de kan i sagens natur ikke synkronisere hvornår baserne sender og modtager da deres antenner ikke er på de samme master.

 • 2
 • 0

Med Energistyrelsens beslutning om at sælge licenser til det private 5G frekvensbånd, herunder kun at sælge 60 MHz og kun til et teleselskab, og kun med en forpligtelse i 4 år, betyder, at al brug af private 5G net definitivt er skrinlagt i Danmark.

Selve reguleringen af frekvensbåndet betyder desuden, at man er underlagt teleselskabets tidsstyring, hvilket yderligere gør frekvensbåndet uinteressant.

Desværre har kraftige indvendinger fra branchen ikke kunnet ændre på Energistyrelsens beslutning, som reelt betyder, at brugen af private 5G net til industrielle anvendelser i Danmark er sten død.

Det er beklageligt, og på sigt betyder den kommercielle monopolisering af frekvensbåndet, at danske industrivirksomheder kobles af den 5G udvikling som vores nabolande - navnælig Sverige og Tyskland - lige nu nyder godt af.

 • 10
 • 0

Så kan kameraer og mikrofoner være baser og sende med mange på hinanden følgende ressourceblokke og mixerpulten være “håndsættet”.

Nej, selv om tanken er besnærende og fuld teknisk mulig, så foreligger denne mulighed ikke i det danske private 5G net, fordi frekvensområdet er reguleret, så det er licenshaveren (Telenor), som skal stå for den samlede synkroniseting og tidsstyring i frekvensspektret. Det kan ikke lade sig gøre hvis baserne flytter sig - i hvert fald ikke så Energistyrelsens tidssynkroniseringskrav opfyldes. Der er gjort alt for at bevare licenshaverens rettigheder, og intet for at tilgodese den private anvendelse.

 • 6
 • 0

Man kan få en smule baggrundsinfo om synkroniseringsbehovet i Energistyrelsens informationsmemorandum https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Tele/inf... Men kort fortalt er formålet at minimere forstyrrelser / interferens mellem net som bruger de samme eller tilstødende frekvensbånd. I aftalerne er der en række vilkår om synkronisering mellem mobiloperatørerne samt i forhold til koordinering mod nabolande og så endelig i forhold til de lokale tilladelser. Kravet om synkronisering avføder kravet om at anvende samme rammestruktur, og der er det som skaber problemet. I forbindelse med planlagt tildelig af 3.8-4.2 GHz båndet til lokale tilladelser i Norge lægger myndighederne op til at der ikke skal være krav til synkronisering og samme rammestruktur. https://www.nkom.no/hoeringer/horing-av-lo... Det giver en langt nemmere og mere fleksibel anvendelse for de som bygger og drifter lokale mobilnet, men samtidig kan det medføre større krav til geografisk afstand eller anden separation mellem forskellige private net som bruger de samme eller tilstødende frekvensbånd.

 • 1
 • 0

I forbindelse med planlagt tildelig af 3.8-4.2 GHz båndet til lokale tilladelser i Norge lægger myndighederne op til at der ikke skal være krav til synkronisering og samme rammestruktur. https://www.nkom.no/hoeringer/horing-av-lo... Det giver en langt nemmere og mere fleksibel anvendelse for de som bygger og drifter lokale mobilnet

Det er lige præcis det som er problemet, og for at gøre ondt værre er en del af det 5G udstyr som produceres til private net beregnet til en bestemt rammestruktur som defineres i produktet selv (og som selvfølgelig fastsættes efter bl.a. latency, jitter og båndbreddebehovet i hver retning). Det kan kun bruges i Danmark hvis den struktur tilfældigvis passer til det, licenshaveren har valgt.

Derfor er private 5G net ikke kun døde i Danmark - de er stendøde i Danmark. Der findes ikke pander nok at slå sig for, så dum beslutningen om licensering er. Den er direkte uforstandig, og vil formodentlig også gøre det umuligt at køre URLLC i dette bånd, når Release 17 en gang kommer på gaden.

 • 2
 • 0

Hvorfor ikke wifi? Jeg formoder 5G har/kan have længere rækkevidde, men ellers skønner jeg der er mange fordele ved WIFI fremfor 5G, men gør mig gerne klogere?

 • 0
 • 0

Hvorfor ikke wifi?

Den store forskel er, at WiFi er et delt offentligt medium, og derfor kan du ikke få garantiet for båndbredde eller svartid. I praksis er det så reelt ikke noget stort problem, og WiFi er bestemt brugbart.

Men lige til upload fra f.eks. nyhedskameraer kan du komme ud i situationer, hvor der bliver kamp om WiFi kapaciteten (fordi en masse WiFi brugere stimler sammen om Statsministeren, ulykkessteder, fodboldkampen.. ), og der er et privat 5G net højrelevant.

Andre steder, f.eks. styring af kraner på en havn, forudsætter også fuld adgang til spektrum, så her kan WiFi også være udfordret - også selv om det i mange tilfælde reelt godt kan løse opgaven.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten