Privat minedrift skal finde sjældne jordarter på Månen

En række private mineselskaber kan være på vej til Månen for at grave efter sjældne jordarter og isotopen helium 3.

Det skriver det amerikanske teknologimedie The Verge på baggrund af en ansøgningsfrist til projektet Lunar Catalyst, hvis formål er at udvinde nogle af Månens råstoffer. Første ansøgningsrunde sluttede i går, mandag, og den endelige beslutning bliver truffet af Nasa efter den 27. marts.

Nasa har i forvejen kontrakt med de private firmaer SpaceX og Orbital Sciences, der sender forsyningsfartøjer til Den Internationale Rumstation og også gerne vil indgå samarbejde om minedrift på Månen. Den amerikanske stat vil dog ikke komme til at bakke de private firmaer op økonomisk, men vil stille sine Nasa-ansatte til rådighed som konsulenter, skriver The Verge.

Nasas invitation til private virksomheder skal med stor sandsynlighed forklares med, at rumorganisationen i den grad mangler penge og har brug for privat kapitalindsprøjtning til projekter både på Månen, Den Internationale Rumstation og på sigt også missioner til Mars, skriver The Verge.

Læs også: Nasa vil hjælpe private rumfartøjer til Månen

USA og alle andre lande retter sig efter en FN-traktat fra 1967, som fastslår, at ingen nationalstater kan gøre krav på Månen og dens råstoffer. Heri står intet om private virksomheder. Det har givet grobund for en diskussion om, hvem der egentlig må befinde sig på Månen, skriver The Verge.

Kilde The Verge
Emner : Månen
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mon ikke Kineserne, Inderne, Russerne m.fl. er lidt utilfredse med at USA åbner op for privat minedrift på månen?

Eller også så er det bare første mand der bestemmer, og alle er enige om dette?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten