Privat luftskib sætter højderekord over Nevada

31. oktober 2011 kl. 13:108
Privat luftskib sætter højderekord over Nevada
Illustration: JP Aerospace.
Luftskibet Tandem har sat ny højderekord med 29 kilometer. Målet er luftskibe, der kan bruges som platforme for rummissioner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det private selskab JP Aerospace har sendt luftskibet Tandem op fra Black Rock ørkenen i Nevada. Tandem er en spinkel konstruktion, der minder om Wright-brødrenes første flyvemaskine fra 1903.

Men spinkel eller ej, så nåede Tandem søndag den 22. oktober op i 95.085 fod, svarende til 29 kilometers højde.

Opsendelsen var det første skridt i JP Aerospaces drøm om at udvikle et luftskib, der kan sende mennesker ud i rummet med eksisterende teknologi. Drømmen er, at kæmpe luftskibe højt oppe i atmosfæren en dag vil være udgangspunktet for astronauters videre rejse ud i universet.

Læs også: Se luftskib sætte højderekord over Nevadas ørken

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De store fly- og rumfirmaer har forsøgt dette i årtier, og bruger flere hundrede millioner kroner på det. Vi har brugt 160.000 kroner og de seneste fem år på at udvikle Tandem,« siger direktøren for JP Aerospace, John Powell, i en pressemeddelelse.

Løftet af to balloner

Tandem består af et kulfiberskellet og er udstyret med to ni meter lange balloner, der giver løftekapaciteten. To elektriske motorer driver hver en stor propel, der er udviklet til at fungere i den tynde atmosfære i 30 kilometers højde.

Turen op forløb uden problemer, selvom der blev passeret et område med kraftig turbulens imellem 12 og 18 kilometers højde. Under prøveflyvninger tændte en pilot på Jorden for de to motorer og lod Tandem-luftskibet gennemføre en række forskellige manøvrer.

Den ene ballon revnede ved afslutningen af missionen, og den anden blev frigivet. Herefter landede luftskibet igen sikkert via fem faldskærme.

Med luftskibe ud i rummet

JP Aerospaces program, 'Luftskibe til rummet' omfatter også planer om et større luftskib, der kan medbringe tre passagerer eller en last op i 43 kilometers højde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette luftskib vil benytte en kombination luftballoners opdrift og en aerodynamisk V-form til skroget. Det skal udstyres med propeller, som kan fungere i det næsten lufttomme rum i denne højde.

Firmaet er også begyndt prøveflyvningerne af en mindre luftskibsmodel, Dark Sky Station, der i fremtiden skal kunne fungere som en suborbital rumstation.

Denne model kan med tiden udbygges til at være kæmpe stor og fungere som halvvejsstation for luftskibe, som flyver op og ned gennem atmosfæren. Herfra skal der så benyttes andre luftskibe, som skal foretage den sidste rejse ud i rummet i over 100 kilometers højde.

Disse luftskibe vil foretage den første del af opstigningen med balloner, hvorefter ionmotorer skal overtage fremdriften og i løbet af fem dage accelerere luftskibet op til undvigelseshastigheden.

Dokumentation

Læs mere om Tandem
Artikel på On Orbit
Artikel på Space.com

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
6. november 2011 kl. 13:16

Hvori består højderekorden?

Spanierne sender en ballon op, hvorunder der hænger en payload og som kun kan gå op og ikke bevæge sig horisontalt ud over hvad vinden bestemmer. Det omtalte projekt er et luftskib, dvs, en egentlig konstruktion hvori indgår et opdriftsmiddel i dette tilfælde i form af balloner og så propeller, der giver mulighed for horisontal bevægelse. I knstruktionen sidder så noget "payload".

7
6. november 2011 kl. 10:23

Hvori består højderekorden?

Der har da tidligere været andre minimalistiske ballon-konstruktioner der er kommet højere op. I marts 2009 sendte et hold fra et spank universitet en ballon op i 30677 m højde med kamera.

http://teslabs.com/meteotek08/

6
3. november 2011 kl. 16:37

Det er det mindste problem for balloner i rummet. Luftballoner fungere meget dårligt i vakum.</p>
<p>

Faktisk så vil balloner slet ikke virke i rigtig vakum, men nu er det så heldig eller hvad man nu vil kalde det ... at man faktisk skal ret højt op for at opnå vakum ...faktisk er der så vidt jeg ved ikke nogen steder vi kender til i nu hvor der er 100% vakum...... så det store spørgsmål må jo være hvor langt kan man endelig komme op før vi ikke kan nå længer op med et luft skib... og hvor meget hjælper det endelig .... hvis man kunne komme 100 km op ?.... har ikke stadigvæk bruge for at kommer op i meget høj fart for at blive der opppe ?... og hvor meget brændstof spare det overhoved.. at starte ca 100 km oppe ?

5
1. november 2011 kl. 15:23

Det er det mindste problem for balloner i rummet. Luftballoner fungere meget dårligt i vakum.

4
1. november 2011 kl. 09:16

Er der ikke et lille problem med luftskibe i rummet. Bliver ballonen ikke meget hurtigt gennemhullet af mini meteorer og den slags? Eller er den lavet "skudsikker"?.

3
31. oktober 2011 kl. 18:50

Det er så et lidt større projekt end det jeg havde tænkt mig

2
31. oktober 2011 kl. 16:52

Historien om en "Slynge" stammer fra: "The Fountains of Paradise" af Arthur C. Clarke. Et stort objekt, f.eks. en lille måne, eller en meget stor sattelit placeres lige uden for den geostationære bane, med en wire ned til et sted på ækvator. Med det rigtige træk fra den store sattelit, bliver det en stabil konstruktion, og en elevator kan kører op og ned af wireren ved en så lav hastighed, at energiforbrugen stort set begrænser sig til at være på niveau med tilgangen af potientiel energi for det objekt der løftes. Efter sigende skulle kæder af C60 (kulstof 60) mulekyler være det eneste stof der er stærkt nok til at kunne bære sig selv i denne konstruktion.

1
31. oktober 2011 kl. 14:04

Det minder mig om min gamle ide hvor man transporteres op med luftskib og derefter slynges videre ud. Med en slynge der er lidt ligesom når man står på en legepladskarrusel og trækker sig ind mod midten hvorved farten bliver højere og højere uden at sætte fart på i forhold til jorden. Det kræver så energi til den motor der skal trække i kulfibersnoren og der vil også være et energitab fordi kontravægten vil bevæge sig efter at raketten er sluppet men dog meget mindre end det energitab der er i en raket ved begyndelseshastighed 0