Privat eftersøgning af MH370 slutter resultatløst
Forhåbningerne var skruet pænt i vejret i begyndelsen af januar, hvor det amerikanske firma Ocean Infinity fik en aftale med Malaysias regering om at genoptage eftersøgningen af det forsvundne Malaysia Airlines-passagerfly MH370.
Flyet forsvandt 8. marts 2014 på vej fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina med 239 mennesker om bord. På vej over Det Sydkinesiske Hav skiftede flyet pludselig kurs og afbrød radiokontakten.
Der er fundet få vragrester, men selve vraget og de sorte bokse er aldrig fundet, og MH370 kaldes for flyhistoriens største mysterium.
Nu bekræfter både myndigheder og firmaet selv, at eftersøgningen er stoppet, og at den desværre ikke har båret frugt.
Ocean Infinity, the technology company specializing in collecting high resolution seabed data, today confirms that its current search for the wreckage of Malaysian Airlines Flight MH370 is shortly coming to an end. View full story https://t.co/NBN5nedUb6 pic.twitter.com/46bEKLe8PZ
— Ocean Infinity (@Ocean__Infinity) May 29, 2018
Avanceret udstyr om bord
Hvis vi skulle gøre os forhåbninger om at finde resterne, så var Ocean Infinity ellers et ret godt bud, lød vurderingen fra eksperter lige efter nytår.
Læs også: Super-avanceret sensorteknologi skal finde MH370
Firmaet, der er specialiseret i at indsamle data og kortlægge havbunden, har leaset det norske skib Seabed Constructor og udstyret det med otte autonome undervandsdroner (Hugin) fra norske Kongsberg.
Dronerne har fået en stor teknologisk sonar-opgradering fra canadiske Kraken Robotics, så de kan kortlægge havbunden helt ned i tre centimeters opløsning og kortlægge havbunden under sig og cirka 300 meter ud til begge sider afhængigt af farten.
Der har også været et dansk islæt i eftersøgningen, for Skanderborg-virksomheden Eivas ingeniører og dataloger har udviklet et styresystem, der skal hjælpe med hurtigt at behandle data om bathymetri (dybder) og intensiteter fra Multi Beam-sonar af de mange timers data fra undervandsdronerne.
Dermed har eftersøgningen benyttet så meget højtekniske udstyr, at man ikke har set magen ved nogen tidligere havbundsundersøgelse (se også grafikken i bunden af artiklen).
Kortlagt enormt område
Undervejs har Ocean Infinity kortlagt 112.000 km2 af havbunden, og det er langt mere end de 25.000 km2, som firmaet havde lovet at eftersøge.
Læs også: MH370: Skanderborg-software skal behandle eftersøgningsdata
Arealet svarer cirka til det areal, som man nåede at gennemsøge gennem de 2,5 år, som de første eftersøgning tog, skriver firmaet selv på sin hjemmeside i dag.
Samtidig takker administrerende direktør Oliver Plunkett Malaysias regering for samarbejdet og sender samtidig tanker til de efterladte, der endnu engang får knust håbet om at få at vide, hvad der reelt skete med deres kære.
»En del af vores motivation til at genoptage eftersøgningen var at forsøge at give nogle svar på de berørte. Det er derfor med et tungt hjerte, at vi afslutter vores nuværende søgning uden at nå det mål,« siger Oliver Plunkett.
Ocean Infinity takker også medarbejderne på Seabed Constructor for deres utrættelige arbejdsindsats og Australian Transport Safety Bureau (ATSB) for deres hjælp undervejs.
Selv om det er ekstremt skuffende, at man ikke fandt flyet, er Ocean Infinity tilfreds med kvaliteten af de data, som det højteknologiske udstyr har fremskaffet af havbunden, samt hvor hurtigt man har kortlagt et enormt havområde.
Mulighed for ny eftersøgning?
Umiddelbart er eftersøgningen altså slut nu.
Ifølge BBC har Malaysias transportminister Anthony Loke lovet, at en fuldstændig rapport om flyets forsvinden vil blive offentliggjort engang i fremtiden, uden dog at give en dato.
Læs også: Endelig rapport om flystyrt: MH370's endeligt er stadig et 'ufatteligt mysterium'
Og Australien, Malaysia og Kina har aftalt, at man nu vil genoptage en officiel eftersøgning, hvis der bliver fundet troværdige beviser på, hvor flyet er styrtet ned. Ikke desto mindre citerer avisen The Australian Malaysias formentlig kommende premierminister, Anwar Ibrahim, for, at der er behov for yderligere efterforskning.
Og på Ocean Infinitys hjemmeside forsikrer Oliver Plunkett, at firmaet med glæde står til rådighed igen for en fremtidig eftersøgning af MH370.
Aftalen med Malaysia var en no find – no fee, hvilket vil sige, at firmaet ikke får penge for eftersøgningen. Afhængigt af eventuelle fund ville dusøren ligge på mellem 20 og 70 millioner dollars.
