Privamaten bliver dit nye kommunikationsmiddel

Klik på billedet for at læse artiklen fra 25. oktober 1978

Læs også: Testtur: De nye lyntog kører fremragende

Læs også: Biltest anno 1896: Daimlers benzinvogn

Læs også: Byggeleder: Edb hører overhovedet ikke hjemme på en byggeplads

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kan jo roligt konstatere, at den afsluttende sætning om, at man i dag (altså, 'i dag' i 1978) ikke kan drømme om hvad den kan bruges til, om noget er blevet cementeret.

Og mens man sidder og krøller tæer over oldtids-terminologier som 'Privamat' (åbenbart afledt af det forfærdelige 'Datamat') og 'Skriver', kan man samtidig more sig over at talesyntese og -genkendelse åbenbart ansås for at være lige på trapperne - noget som på ingen måde fungerer bare nogenlunde i dag, næsten 40 år efter.

Og så prisen! Ve og rædsel! 25.000 DKK i 1978? Jeg tror det har været deromkring min far kom hjem og fortørnet fortalte min mor, at det nu kostede over 50 kr. at fylde benzintanken på vognen.

Personligt tror jeg Commodore var dem som egentlig lukkede markedet op. En så radikalt ny ting som en computer var dengang C64 blev introduceret, kan man ikke markedsføre med flotte salgstale omkring hvordan bogføring og skatteregnskab og lagerstyring bliver meeget nemmere og hurtigere og effektivere. Så voldsom en ændring i hvordan 'min far og hans far altid har gjort' får uvilkårligt alting til at stritte på chefen. Næh, det skal leges ind! C64 var en fuldt programmérbar computer, der blev solgt som spillemaskine. Se alle de fede spil du kan spille! Og ja, du kan da også programmere lidt, og den kan da også lave tekstbehandlig og lægge budgetter, men den kan spille!

Det seriøse anvendelsesområde blev forbedrende for WAF (og 'BAF'), og så kunne man lege! Og efterhånden kunne man da afprøve de dér funktioner med lidt regnskab og sådan, selv om man måske ikke gav meget for det i begyndelsen. Indtil man opdagede, at det var egentlig ikke så tosset!

Ericsson gjorde den fejl på mobiltelefonområdet: Seriøse arbejdstelefoner, inden de var ordentligt forankret som redskab i folks bevidsthed. Så Sony vandt, fordi de solgte spillemaskiner (der så også var telefoner og arbejdsredskaber, bevares, men det kan du altid kigge på. Spil nu først!) Derfor vandt Sony kampen, og købte senere Ericsson.

(Ericsson R380s var i øvrigt en totalt fed telefon!)

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten