Prisvindende ny ventilationsløsning giver både energibesparelser og bedre indeklima

Personlige kontakter og en vilje til innovation førte producenten af de velkendte Troldtekt loftplader sammen med en specialist i naturlig ventilation, Windowmaster, samt med Spæncom, der arbejder med termoaktive betondæk.

Med udgangspunkt i Troldtekts erfaringer med ventilation i svinestalde udviklede de sammen et nyt energibesparende og indeklimavenligt ventilationssystem til skoler og kontorer.

Det system er nu blevet dokumenteret og regnet igennem af to ph.d.-studerende fra Aalborg Universitet og Southwest Jiaotong University.

Samtidig har de udarbejdet en designvejledning omkring systemet, som alle kan bruge.

Blid diffus ventilation

Kort fortalt går konceptet ud på at lade ventilationen foregå gennem mange porøse Troldtektplader hen over loftet, såkaldt diffus loftsindblæsning, der giver en ventilation uden træk.

Energimæssigt betyder det, at man kan bruge naturlig ventilation direkte, og at indblæsningstrykket i mekanisk ventilation kan sættes meget ned, hvilket altsammen medfører et bedre termisk indeklima og energibesparelser i størrelsesordenen 50 pct. for et 2020-byggeri.

Ifølge leder af projektet, professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet, opføres moderne kontorbyggeri i dag med markant lavere varmeforbrug end tidligere. Til gengæld er der et betydeligt behov for køling, selv om vinteren:

»Vi har kombineret tre kendte teknologier – naturlig køling/ventilation, diffuse loftsplader og termoaktive betondæk. Tilsammen giver de tre elementer et nyt system, der reducerer energiforbruget til køling. Om sommeren kan de aktive betondæk opsamle varme om dagen og afkøles om natten,« fortæller Per Heiselberg.

Modtog årets Elforsk pris

Den innovative løsning blev torsdag kåret af forsknings- og uddannelsesminister Søren Pind (V) som vinder af Elforsk Prisen 2017 i forbindelse med Energiens Topmøde, der arrangeres af Dansk Energi.

Her modtog blandt andre forskningschef i Troldtekt, Per Kappel, prisen, som han var rigtig stolt over og glad for:

»Jeg er megastolt og taknemmelig for prisen. Vi er i virkeligheden i gang med at forandre det danske marked for ventilation og går i gang med det tyske marked næste år,« sagde han og tilføjede, at man regnede med at skulle bygge en ny fabrik for at efterkomme efterspørgslen.

Slutraporten for projektet kan læses her.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis ventilationsanlægget bliver serviceret korrekt vil det ikke være et problem. Kræver selvfølgelig at der er alm rengøring i lokalet

Har deltaget i et EUDP projekt med løsningen på en skole med stor succes. Lykkes at have en indblæsningstemperatur på 14 grader uden trækgener. Er glad for at læse at troldtekst forsætter med løsningen :-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten