Prisstigninger presser planlægningen: 500.000 boliger kan løftes væk fra dyr gas og olie

Plus11. februar 2022 kl. 11:316
Fjernvarmepotentiale
Illustration: Varmeplan Danmark.
Der er brug for både planlægning og valgfrihed i de kommende års kamp mellem kollektiv fjernvarme og individuelle varmepumper, fremhæver eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energi Prisstigninger presser planlægningen

Overvejer du at købe en varme­pumpe, eller venter du på, at vi får fjernvarme?« Det spørgsmål vil ganske givet blive stille mange gange i de kommende år, når husejere mødes til en hyggesnak over hækken.

Vi taler naturligvis om ­boliger, hvor naturgas, olie eller ren elvarme har været den foretrukne opvarm- ningsform i årtier, men hvor hus­ejerne godt kan se skriften på væg­gen og ved, at en udskiftningen til en grønnere og muligvis også billigere opvarmningsform er nært forestående.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
11. februar 2022 kl. 21:12

Årsagen var ikke for høj belastning, men skæv belastning.</p>
<p>I bund og grund pga. den tåbelighed at man er gået fra 400V varmelegemer til 230V

Det har næppe noget med varmelegmet at gøre, siger en der selv har varmepumpe. Med de temperaturer der var, er det næppe sandsynligt at varmelegmerne ville aktiveres. Hvis varmelegmerne var blevet aktiveret på dette tidspunkt, så ville der komme rigtigt store problemer når det først blev koldt. Det der har givet strømforbruget er selve varmepumpen.

Det er helt klart dårlig planlægning i installationsfasen at man har fået sat alle varmepumperne på samme fase. Læren at dette er nok, at forsyningsselskaberne skal til at overvåge deres transformatorer bedre. Et minium af overvågning, f.eks. af temperaturen af viklingerne på transformatoren ville have detekteret ujævnt forbrug. Her er der "mulighed for forbedringer" for de fleste distributionsselskaber.

Derudover bør man måske se på at lave styringerne på varmepumperne mere intelligente. Bygningen som varmepumpen opvarmer er et fint energilager. Hvis man nu får varmepumpen til at opvarme bygningen når der er lav belastning og slukke ved "kogespidsen" kan man udnytte elnettet bedre. Enhver udbygning af distributionsnettet skal betales af brugerne. En sådan "feature" vil sagtens kunne indbygges i de fleste styringer til varmepumperne.

3
11. februar 2022 kl. 15:54

Før man ubetinget anbefaler varme pumper skal man kigge på Fredericia, der af flere gange har oplevet strømafbrydelser omkring jul i vintermånederne, hvor der er mest brug for ekstra kapacitet. Netop varme pumper får skylden for den ekstra belastning der førte til nedbrud samt for problemerne med at genetablere forsyningen igen, og det I en tid, hvor seneste videnskab forudsiger et solar minimum og koldere klima fremover.

2
11. februar 2022 kl. 13:51

Gassen skulle graves ned i hele landet i 80´erne, istedet for at føre det i land til elværker.. Hvordan kan vi så nedlægge det igen 40 år efter? Det giver jo ingen mening, men fortæller meget godt hvorfor alt er dyrt i Danmark. Dengang blev der sagt at gas aldrig ville blie dyere end olie. Men det var jod et samme med bankerne betaling. Der glemte man også salgsargumentet da alle var skiftet.

1
11. februar 2022 kl. 13:16

Det er ikke ansvarligt at fase al brug af naturgas ud inden 2030, hverken fra et klimasynspunkt, samfundssynspunkt eller et økonomisk synspunkt.

Hvis man gør det, så bliver vi sandsynligvis mere afhængige af kul fra udlandet til at sikre en altid tilstedeværende basis for el/varme produktion når vindmøller og solceller ikke leverer varen.

Energi øerne vil muligvis kunne levere al nødvendig el, brint og e-fuels (med PtX teknologi) om nogle årtier, men i hvert fald ikke i 2030 da specielt PtX ikke er afprøvet i industriel skala endnu.

Brint kunne blive en bærer af energi og gemmes i energilagre, men selv sådan et projekt er aldrig prøvet af i stor skala endnu. Glem heller ikke at brint er ekstremt brand- og eksplosions farligt.

Den danske produktion af olie og gas bliver sandsynligvis uøkonomisk henimod 2040. Se min Linkedin artikel: https://www.linkedin.com/posts/chresten-steen-meulengracht-65b5b15b_greenenergy-oilandgas-alternativeenergy-activity-6897596858454065152-4t7M

Naturgas er en fornuftig og ansvarlig overgangsløsning fra den fossile æra til den fornybare og grønne æra, og der bør derfor fortsat investeres i produktion af gas til opvarmning af hjem og til den kemiske industri.

En total udfasning af gas vil medføre en afhængighed af kul og biomasse, som bestemt ikke er gode klima-alternativer, samt en el-forsyning til varmepumper som ikke er 100% stabil da den vil bygge på vindmøller og solceller.