Prisen på el fra solceller falder støt
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Prisen på el fra solceller falder støt

Af Thomas Breinholt En sol-kilowatttime koster nu mellem 35 øre og 12 kr., afhængigt af hvor, hvordan og hvem, man spørger.

Solceller kan med dagens teknologi sagtens konkurrere med fossile brændsler.

Overhovedet ikke! Det er stadigvæk sindsyg dyrt, og der går mindst 10-20 år før teknologien er på plads.

Fup eller fakta? Svaret er, at begge udsagn er rigtige.

Er De forvirret? I så fald er der ikke noget at sige til det, viser en ny IEA-rapport om solceller. Priserne verden over svinger nemlig utrolig meget.

På den absolutte bundlinie ligger et projekteret amerikansk sol-anlæg i Arizona-ørkenen, der med en kilowatttimepris på 6-7 cent (33-38 øre/kWh) mener, at sol-el allerede nu kan konkurrere med fossile brændsler. I den anden ende af skalaen ligger
japanske elværksingeniører, der mindre entusiastisk leverer strøm til 10-12 kr./kWh. Midt imellem ligger det danske elselskab VOH, der mener, at sol-strøm i dag i Danmark kan produceres for 3,5-4 kr./kWh.

Det er en ny IEA-rapport fra marts 1995 'Photovoltaic Power Systems In Selected IEA Member Countries'', der beskriver forholdene omkring solelektricitet i 16 lande. Rapporten forsøger at give en status for, hvor den kommercielle teknologi befinder sig i
øjeblikket.

Oversigten er en blandet landhandel, som dog kan destilleres ned til, at det er en industri i stærk vækst. Fra at have leveret småceller til eksotiske fænomener såsom lommeregnere, ure og ørken-telestationer er solcelleindustrien ved at kravle mere og
mere hen imod rigtig kommerciel elproduktion.

Selvom håbet altså skinner, er vejen til en verden baseret på ren energi uden sur regn og drivhuseffekt lang. For selvom den installerede sol-elkapacitet i de 16 lande voksede med hele 33 pct. fra 1992 til 1993, var det dog i relle tal kun fra 44 MW til
58 MW - svarende til en mindre dansk kraftværksblok. Heraf ligger størsteparten af kapaciteten i Europa (32 MW) efterfulgt af Japan (17 MW) og USA (8 MW). Indregnes alle typer solceller i alle verdens lande, skønnes den samlede installerede effekt dog
at ligge på omkring 800 MW.

Produktionen stiger også støt. Verdens 37 producent-firmaer rapporterer, at deres samlede produktion af solceller fra 1993 til 1994 steg med 15 pct.

fra 60 MW til 70 MW. Hvad der er bemærkelsesværdigt her er, at 1994 blev det første år, hvor både europæerne og amerikanerne overhalede Japan som solcelleproducenter.

PRIS HALVERES HVERT 4. ÅR I takt med den stigende produktion falder prisen også markant efter det nogen kalder en 'learning curve''. Ser man på den japanske energiorganisation Nedo's 'learning curve' viser tallene, at prisen på solcelle-modulerne er
blevet halveret ca. hvert 5.-7. år siden 1974 målt i faste priser. Der er også løfter om store prisfald på det øvrige udstyr ud over selve modulet - nemlig ophæng, vekselretter, batteri osv..

De laveste priser citeret i IEA-rapporten for et nøglefærdigt solcelleanlæg (tallene blev indsamlet i 1993) opgives til ca. 50 kr./W hvorimod de højeste priser opgives til 240 kr./W. Den nærmest groteske prisforskel dækker ikke kun forskelle i
modulpriserne, siger direktør Peter Ahm fra PA Energy A/S, der har medvirket til rapporten. Han peger på faktorer som grundpriser, arbejdsløn, vekselrettere, batterier o. lign., der kan variere stærkt fra land til land - med Japan i den dyreste ende.

  • Herudover er markedet i mange lande stærkt præget af tilskudsordninger, der kan være med til at forvride priserne, siger Peter Ahm.

Selve modulerne - der er den bedste indikator for hvor industrien bevæger sig hen - svinger i IEA-rapporten mellem 22 kr./W og 44 kr./W for store leverancer. At denne pris fortsat falder illustreres af, at de nyeste amerikanske fabrikspriser på store
leverancer nu er helt nede på 17,50 kr./W for modulerne, oplyser Peter Ahm.

PRISSTØD I DANSKE HUSE En ny dansk publikation finansieret af Energistyrelsen, 'Bygningsintegrerede Solcelleanlæg' fra september 1995, anfører, at de danske priser for net-tilsluttede solcelleanlæg nu ligger på ca. 75 kr./W.
En ny dansk publikation finansieret af Energistyrelsen, 'Bygningsintegrerede Solcelleanlæg' fra september 1995, anfører, at de danske priser for net-tilsluttede solcelleanlæg nu ligger på ca. 75 kr./W.

Ifølge forfatterne kan der komme økonomi i bygningsintegrerede solcelleanlæg herhjemme allerede inden for de næste 10 år, såfremt prisen falder til 12 kr./W og staten opretholder tilskuddet på 27 øre/kWh til vedvarende energi.

Forfatterne forudsætter, at der spares udgifter til f.eks. facadebekælædning og at levetiden for anlæggene er mindst 30 år.