Prischok: Hemmelig aftale får norske JSF til at stige 12 mia. kr.

Norges nye kampfly bliver langt dyrere end hidtil antaget.

Da den norske regering i slutningen af 2008 valgte at pege på kampflyet Joint Strike Fighter, F35, som afløseren for de aldrende F16-fly, blev den samlede pris opgivet til ca. 17 milliarder kroner for 48 nye kampfly.

Men den pris er sat 12 milliarder kroner for lavt, fremgår det af et referat fra et møde i det ansvarlige norske ministerium, Nærings- og handelsdepartementet, i september 2009.

I referatet, der er lækket til WikiLeaks, skriver en af mødedeltagerne, USA's ambassadør i Norge, at parterne under de kommende slutforhandlinger vil kunne enes om en samlet pris på ca. 29 milliarder kroner for de 48 fly, skriver den norske avis Aftenposten.

Da den norske regering i slutningen af 2008 besluttede sig for gå videre til slutforhandlinger med Joint Strike Fighter, F35, fravalgte man samtidig det svenske alternativ, en moderniseret version af det svenske kampfly, Gripen.

Dengang begrundede regeringen sin beslutning med, at kun Joint Strike Fighter til fulde tilfredsstillede samtlige opstillede kriterier for operative evner. Men det spillede også ind, at de amerikanske fly var seks milliarder kroner billigere, end tilbuddet fra Gripen.

De nye oplysninger har naturligvis vakt opsigt i Norge, hvor regeringen i løbet af 2011 over for Stortinget skal redegøre nærmere for pris og tidsplan for kampflyprojektet.

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at den endelige pris for Norges kommende kampfly ikke er fastsat endnu, da de afsluttende forhandlinger mellem Norge og hovedproducenten Lockheed Martin endnu ikke er afsluttet. Et realistisk scenario kunne være, at Norge ender med at bestille et mindre antal fly end de planlagte 48.

Manglende modkøb

I et andet lækket dokument, denne gang forfattet af en embedsmand i Nærings- og handelsdepartementet, lufter ministeriet sin bekymring for, at Lockheed Martin vil ignorere nordmændenes krav om norske firmaers leverandørkontrakter til kampflyprojektet.

Ifølge notatet, er det på det nuværende grundlag realistisk at forvente kontrakter til norske virksomheder på 1,8 milliarder kroner mindre end det beløb, som den norske regering har udbedt sig fra det amerikansk ledede kampflyprojekt.

Lockheed Martin har gennem hele forhandlingsprocessen krævet at blive undtaget for de normale krav om bindende modkøbsaftaler i forbindelse med indkøb af nye kampfly. Det betyder, at norske teknologivirksomheder ikke har nogen garanti for at komme ind som lukrativ teknologileverandør til de flere tusinde F35-kampfly, der skal produceres i løbet af de kommende årtier. Det svenske Gripen-kampfly, havde derimod stillet et stort antal lukrative samarbejdsaftaler med brede dele af norsk erhvervsliv i udsigt.

Hverken Nærings- og handelsdepartementet eller det norske Forsvarsministerium har ønsket at kommentere de lækkede notater.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ligger der i navnet Joint Strike Fighter at alle modtagere skal dele de reelle udgifter til prodution og vedligehold, så er der vel ikke så meget at snakke om. Fabrikken Lockheed Martin har vel sit på det tørre ???

 • 0
 • 0

Bill Sweetman har skrevet en interessant nyhedshistorie:

http://www.aviationweek.com/aw/generic/sto...

DefenseNews har også en artikel: http://www.defensenews.com/story.php?i=534...

Selv Kina bygger deres eget stealth-fly. Også denne gang som en F22 klon ligesom PAK-FA. Selve den grundlæggende stealthteknologi er ikke længere hemmelig. Nu bliver det interessant, om andre lande får samme problemer som USA med at bygge flyene til en rimelig pris.

 • 0
 • 0

Ligger der i navnet Joint Strike Fighter at alle modtagere skal dele de reelle udgifter til prodution og vedligehold...

 • nej: 'Joint' betyder på amerikansk 'flerværns', altså et våbensystem, som udvikles til anvendelse i flere værn. US Army vil dog næppe få (behov for) JSF, så I praksis bliver det US Air Force + US Navy, der kommer til at benytte flyet.
 • 0
 • 0

De nordiske samarbejdslande må da kunne dele jetjagere. Med så lange lande som Sverige og Norge må de let kunne beflyve Danmark uden at blinke et øjeblik.

Så kan vi koncentrere kræfterne på flåden, som ligger lige til højrebenet traditionelt og effektivt.

 • 0
 • 0

Prøv nu at forstå at det var ultrapinligt at Norge fik dem så billigt. Nu har JSF-konglomeratet "lækket" et papir hvor prisen bliver reguleret op, så alle andre købere ikke føler sig nær så røvrendt.

Det er mediekrig venner!

 • 0
 • 0

Prøv nu at forstå at det var ultrapinligt at Norge fik dem så billigt. Nu har JSF-konglomeratet "lækket" et papir hvor prisen bliver reguleret op, så alle andre købere ikke føler sig nær så røvrendt.

Jo, men 'vores' handel involverede jo også, at Fogh blev NATO-GS og den slags koster jo altid en tjeneste, som f.eks. ikke-handlen med Tyrkiet om TV-stationen i DK er et andet eksempel på.

 • 0
 • 0

JSF er et stort prestigeprojekt baseret på gammel koldkrigstankegang om at der skal bygges 5000 fælles fly så, vil det blive det billigste fly. Udgangspunktet var en stk pris på 300 millioner. Nu nærmer prisen sig den milliard, som eksperter for flere år siden forudså med de udviklingsomkostninger og ekstraudgifter der efterhånden er kommet til. Med de ændringer der sker militærtmæssigt worldwide, vil der aldrig blive behov for 5000 stk fly. f.eks vil rusland kun bygge omkring 1000 stk at deres fremtidsjager T-50 og og af dem skal samarbejdspartneren Indien aftage 200 stk og 600 stk skal gå til eksport så det giver 200 stk fly der skal erstatte en flåde der består af ca 1000 jagere (mig, sui) i dag og som i 80érne, inden sovjets kollaps, var på ca. 5000 stk jagere. De førerløse fly er også en darkhorse til at tage andele fra JSF og Boing har lige fløjet test med deres bud på et fly til flåden og forventer egentlige testfly klar om allerede 3 år. Man kan kun håbe at politikeren i Danmark vågner op og skrotter JSF - Og det er ikke fordi jeg er pascifist men dette projekt vil blive det største spild at militære kroner nogensidne

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten