Pris for at fjerne miljøgift: En halv million kroner pr. lejlighed

Cirka en halv million kroner pr. lejlighed.

Sådan lyder et foreløbigt overslag over, hvad det vil koste at renovere de første boliger herhjemme, så beboerne slipper for store mængder af miljøgiften PCB i indeluften.

Boligselskabet KAB afleverede i går, mandag, sit forslag til, hvordan 295 lejligheder i Farum Midtpunkt, der er forurenet med PCB, kan renoveres, så PCB-mængden kommer ned under Sundhedsstyrelsens såkaldte vejledende aktionsværdi. Boligerne har haft nogle af de højeste mængder af PCB i indeluften, som er målt i Europa.

Læs også: 250 lejligheder i Brøndby forurenet med PCB

Teknisk chef Torben Trampe, KAB, vil over for Ingeniøren ikke fortælle hverken detaljerne i planen eller give et nøjagtigt gæt på prisen for renoveringen.

»Det er ikke usandsynligt, at det ender med en halv million kroner pr. lejlighed,« siger han dog. Torben Trampe fremhæver i samme åndedrag, at prisen først kendes endeligt, når opgaven har været udbudt.

Han tør også sige så meget som, at omdrejningspunktet i renoveringen bliver at skære den værst forurenede del af betonen af sammen med fugerne rundt om døre og vinduer. Betonen er så forurenet, at den skal brændes af på Kommunekemi, som til Ingeniøren oplyser, at prisen for sådan en afbrænding af cirka 4.000-6.000 kroner pr. ton.

»Når vi er færdige med at renovere, skal vi trygt kunne lade folk bo i lejlighederne,« siger Torben Trampe.

Det betyder ikke nødvendigvis, at mængden af PCB i indeluften med det samme falder til under 300 nanogram pr. kubikmeter, som er Sundhedsstyrelsens vejledende aktionsgrænse. De værst forurenede lejligheder havde 50 gange så meget gift i luften, da forureningen blev konstateret.

Manglende erfaring med fjernelse af PCB

Furesø Kommunes direktør for by, erhverv og natur, Niels Thygesen, lægger vægt på, at embedslægen har vurderet, at det har været forsvarligt at lade beboerne blive i deres lejligheder, selv om det foreløbig har taget halvandet år at komme frem til planen for renovering.

Derfor kan embedslægen ifølge Niels Thygesen også vælge at godkende planen for renovering af lejlighederne, selv om det tager flere år at komme ned under aktionsværdien.

»Men KAB må fortælle, hvad effekten af renoveringen er. Hvis ikke den kan bringe mængden af PCB ned under 300 nanogram pr. kubikmeter fra dag ét, så må KAB sandsynliggøre, at det kommer under grænsen i løbet af de maksimalt fem år, som ifølge Sundhedsstyrelsen er en acceptabel periode,« siger han.

Niels Thygesen oplyser, at Furesø Kommune har kontaktet Socialministeriet, som i klare vendinger lod forstå, at kommunen som tilsynsmyndighed har pligt til at beskytte beboerne. Det kan ske ved, at kommunen erklærer de 295 lejligheder for uegnet til beboelse og giver KAB en begrænset periode til at rense PCB ud af dem. Niels Thygesen er dog meget tilfreds med samarbejdet med KAB.

»KAB har brugt tid og mange penge på at skille konstruktionen ad. Hele Danmark er blevet klogere af det arbejde,« siger Niels Thygesen.

Han henviser til, at der ikke er erfaring med fjerne PCB fra danske boliger.

Direktøren understreger, at kommunen har holdt alle muligheder åbne, hvilket indbefatter at rive de forurenede boliger ned. Men det er, understreger han, den sidste udvej, da hver bolig repræsenterer en langt højere værdi end den halve million kroner, som renoveringen nu nærmer sig.

Desuden er det ekstremt dyrt at skaffe sig af med byggematerialerne fra husene, fordi PCB-indholdet i dem gør, at store mængder skal behandles som farligt affald.

Renoveringsplanen for de 295 boliger skal godkendes af både embedslægen og politikerne i Furesø Kommune, inden arbejdet kan gå i gang. Mens det står på, skal alle beboere genhuses.

KAB søger om at få dækket omkostningerne af Landsbyggefonden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Forbrænding af beton med indhold af PCB giver ikke mening. Og det er næppe den eneste løsning for fjernelse af PCB fra beton. Ifølge Basel konventionen findes der forskellige metoder til destruktion af hazardous waste, som der her er tale om. Med udsigt til øgede mængder af denne type affald bør der være et incitament til at afprøve andre metoder.

  • 0
  • 0

Forbrænding af beton med indhold af PCB giver ikke mening. Og det er næppe den eneste løsning for fjernelse af PCB fra beton. Ifølge Basel konventionen findes der forskellige metoder til destruktion af hazardous waste, som der her er tale om. Med udsigt til øgede mængder af denne type affald bør der være et incitament til at afprøve andre metoder.

Hvilke andre metoder ville du afprøve?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten