Pris for at fjerne miljøgift fra børnehave: 2.500 kr. per kvadratmeter

26. februar 2010 kl. 15:397
Pris for at fjerne miljøgift fra børnehave: 2.500 kr. per kvadratmeter
Illustration: J. Jensen Nedrivning A/S.
Rudersdal Kommune har netop afsluttet renoveringen af en børnehave, hvor der var PCB i fugerne. Regningen lyder på tre millioner kroner. Nu går kommunen i gang med at kortlægge problemet i alle sine bygninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det bliver hamrende dyrt at renovere de hundredvis, måske tusindvis af danske skoler og daginstitutioner, som har for store mængder af miljøgiften PCB i indeluften.

Det viser et eksempel fra Rudersdal Kommune i Nordsjælland, hvor Børnehuset Frederik Clausens Vænge for nylig var igennem den helt store tur.

Årsagen var, at en forælder sidste år mistænkte, at der var PCB, en af verdens ti farligste miljøgifte, i fugerne. Prøver viste, at han havde ret i mistanken, og efterfølgende målte kommunen niveauet i indeluften.

Den viste sig at være væsentligt over 300 nanogram per kubikmeter, som er Sundhedsstyrelsens vejledende grænseværdi for, hvornår der skal handles for at nedbringe belastningen. Den var derimod under 3.000 nanogram per kubikmeter, hvor det kan komme på tale at rømme bygningen med det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politikerne var ikke i tvivl om, at de var nødt til at handle. Sammen med rådgiverfirmaet Golder Associates udarbejdede kommunen en plan, som indebar, at de PCB-holdige fuger mellem betonelementerne og rundt omkring vinduerne skulle fjernes i to etaper. Dermed kunne Børnehuset Frederik Clausens Vænge holdes åbent, mens renoveringen stod på. Børnegrupperne opholdt sig skiftevis i lejede pavilloner.

Inden børnene kunne flytte tilbage i lokalerne, blev de varmet op til næsten 60 grader i cirka halvanden uge. Det øger afgasningen af PCB.

Nu kan bygningschef Mogens Kornbo gøre regningen efter renoveringen op. Den lyder på tre millioner kroner inklusive alle følgeomkostninger. Det svarer til 2.500 kroner for hver af børnehavens 1.200 kvadratmeter.

Foreløbig viser målingerne, at PCB-indholdet i luften er nedbragt godt en tredjedel. Det er ikke tilstrækkeligt til at nå ned under den lave af de vejledende grænseværdier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men kurven går ned, og vi forventer, at det fortsætter,« fortæller Mogens Kornbo.

I mellemtiden har Rudersdal Kommune fået masser af henvendelser fra bekymrede forældre på andre institutioner og skoler, der også er opført mellem 1950 og 1977, da der blev brugt PCB i fugerne.

Kommunen er derfor gået i gang med at kortlægge, hvor der er risiko for PCB. Foreløbig har den opstillet en model til formålet. Den indebærer at identificere bygninger fra den perioe, hvor der blev brugt PCB. Derefter kigger kommunen blandt andet på, hvor mange fuger der er per kvadratmeter, og derefter starter undersøgelserne af, om fugerne rent faktisk også indeholder PCB.

Mogens Kornbo vil ikke gætte på, hvad hele regningen for at fjerne PCB fra bygningerne kan løbe op i.

»Men hvis vi ganger prisen fra den ene institution op, kan det blive et svimlende beløb,« siger han.

Ud over Rudersdal har kun Københavns Kommune gennemført en kortlægning af PCB i skoler og daginstitutioner. I hovedstaden startede projektet, da der blev fundet PCB på Gasværksvejens Skole. Renoveringen af skolen kostede ti millioner kroner.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
1. marts 2010 kl. 09:25

I en ideel verden ville vi kun bygge med brændt ler og porcelæn og cement og kalk og sten og bomuld og uld og glas og syrebestandigt rustfrit stål, fordi man med sådant kan bygge på måder der giver et fuldkommen rent indre miljø at leve i.

Du glemmer radon...

6
28. februar 2010 kl. 17:25

Utroligt at man valgte at lade det gå ud over børnene ....

"Inden børnene kunne flytte tilbage i lokalerne, blev de varmet op til næsten 60 grader i cirka halvanden uge."

Det må da kunne kaldes en 'sveder' ....

5
28. februar 2010 kl. 14:19

Domea opkræver 44.600 for en velholdt og forbedret lejlighed eller 400 kr pr kvm (mængde rabat). Desuden fuld varme i 1 1/2 år, selv om der var lukket for varmen - jeg beboede den ikke pga. af job i Norge. Endelig var der indbrud hver anden måned konstant, ja så måtte jeg opgive - politiet har jo mere travlt med at passe på vore politikkere.

Men hvad er PCB, og hvorfor er det nu sådan et forfærdelig materiale med 0,3 microgram? I gamle dage brugte vi jo blyrør til vand?

4
27. februar 2010 kl. 01:51

Når jeg tænker på at jeg lige er fraflyttet en lejlighed jeg boede i 1 år på 22,5 m2 og nu er opkrævet 11500 Kr. i genopfriskning altså 511 Kr. m2 Ingholt og Christensen A/S er udlejeren Grunden til fraflytning .varmeregning på 8000 Kr. / årlig

3
26. februar 2010 kl. 17:13

Og fremtidens ...

I en ideel verden ville vi kun bygge med brændt ler og porcelæn og cement og kalk og sten og bomuld og uld og glas og syrebestandigt rustfrit stål, fordi man med sådant kan bygge på måder der giver et fuldkommen rent indre miljø at leve i. Desuden ville vi kun anvende fx teak som beklædning på gulve og lofter og vægge (og til møbler), fordi sådant træ er ugiftigt, og desuden ville vi kun anvende kernetræ, fordi den inderste del fra træstammer har det største indhold af naturligt olie, som betyder at man ikke behøver at påsmøre noget ekstra på sådant træ, kunstigt påsmurte olier og lakker og lim er jo giftigt. Desværre kan man ikke købe ugiftig elektronik, fx fjernsyn og computere og strømforsyninger til sparepærer, som betyder at hvis man virkelig vil have sig et ugiftigt hjem uden kemiske dunster fra ophedet elektronik, så behøver man at indbygge udsugningssteder der udtrækker luft fra alle de steder i et hjem hvor elektronik bliver anvendt, at sammenligne med en emhætte over et komfur. Hvis man lever i en storby, hvor udeluften typisk er temmelig forurenet, behøver man desuden at rense alt indsugningsluft igennem en række af filtre. Hvis alt dette kombineres med et indbygget støvsugersystem i bygningen, eventuelt også med et indbygget luftrensningssystem for cirkuleret indre luft, så begynder man at kunne tale om et rent indeklima. Hvis dette bliver kombineret med rent drikkevand og ophedet brugsvand uden baterier og virus, så begynder det at ligne et sundhedskoncept. Sådan burde vi leve, i så fald ville vore samfundsudgifter til sygepleje sandsynligvis falde, og i hvert fald ville vor velvære blive forbedret.

Desværre er det på kort sigt, når man kun ser på sin navle, en anelse billigere at anvende lim og lak og gummi og plast, og desuden man kan fuske meget lettere med billige materialer. De elastiske fuger er et eksempel, en brandgod substans at fylde i skæve sprækker alle vegne, i stedet for at bygge med præcision og i stedet for at dimensionere alle byggeelementers størrelser inden for materialers behov for at kunne udvide og sammentrække sig: ~ med klogskab kan man nøjes med kun ultrasnævre sprækker som man kan udfylde med ugiftige materialer.

Desværre koster det kassen at forlange korrekt byggeri hvis bygherrer ingen viden har og ikke har byggevarerne, som er situationen i Danmark, langt de fleste bygherrer er chanceløse. I et klogere samfund ville vi have os en ægte byggestyrelse, som bl.a. ville eje og drive nogle teak-skove i varme lande og nogle stenbrud diverse steder også, alle de nødvendige kilder for korrekte sunde byggematerialer til alt byggeri i Danmark, og dertil ville en sådan byggestyrelse diktere byggenormer med gratis byggetegninger og anvisninger til alle typer af bygninger, sådan at hvis man fx ønsker at bygge sig en skole, at da vil det være genbrug af et allerede velafprøvet byggeprojekt, herunder med kendskab til samtlige priser på forhånd. Den slags metodisk anskuelse, var hvad Napoleon sådan cirka indførte i Frankrig som samfundsnorm, en revolution der aldrig nåede til Danmark, hvor vi stadig tilbeder Gud, Konge og Alkohol.

2
26. februar 2010 kl. 16:35

Det kan vel afskaffe noget af arbejdsløsheden, hvis det ikke bliver østarbejdere som skal lave det.

1
26. februar 2010 kl. 16:19

Gad vide hvilke [i]nye[/i] synder, ''man'' er i gang med nu.

  • Beklageligt det [i]stadig]/i] er kemiindustrien før befolkningerne, i EU! :-(