Printplade-plastret bringer elektronikken helt ind på huden

Wearable devices, eller lidt klodset oversat: ‘kropsbårne enheder’, er elektronikindustriens nye store dille. De adskiller sig fra bærbare enheder ved at være en mere integreret del af kroppen, og nu har forskere fra University of Illinois og Northwestern University taget den definition til det næste niveau.

Det er lykkedes forskerne at udvikle en printplade, der er tynd og fleksibel nok til at sidde klistret fast på huden i form af en slags plaster. Printpladen har tilmed radiofunktionalitet og er derfor oplagt til at måle vitale data og sende dem i realtid til enten en smartphone eller en laptop.

‘Plastret’ består af en lille pung indeholdende et såkaldt mikrofluid og små ledninger, der leder strømmen mellem komponenterne. Ledningerne er foldet på en måde, så plasteret kan tåle at blive vredet og strakt på alle leder af kanter, når kroppen bevæges.

Den fleksible printplade kan især bruges til forskning såsom søvnstudier og stresstest, hvor forsøgspersoner skal have målt hjerne- eller hjerteaktivitet, uden at resultaterne forpurres af, at forsøgspersonen er bevidst om de mange sensorer, der sidder på kroppen.

Forskerne har foretaget forsøg, hvor plasterets datakvalitet blev sammenlignet med mere konventionelle EKG- og EEG-udstyr, og fandt, at plasteret ikke bare er et mindre og mere behageligt sensorapparat, men faktisk yder på samme niveau.

Den tætsiddende printplade har dog også lovende perspektiver inden for mere dagligdagsrelaterede aktiviteter og vil for eksempel være et bedre alternativ til pulsuret, som i kraft af den relativt ringe kontakt med huden ikke ville kunne måle sig med plasteret.

»Relative bevægelser forårsager en masse baggrundsstøj. Med disse hudmonterede enheder og muligheden for at placere dem på adskillige dele af kroppen får man et langt mere dybdegående og rigt sæt af informationer, end det ville være muligt med enheder, der ikke er tæt forbundne med huden,« siger John Rogers, professor ved Illinois University.

»Og det er kun begyndelsen af det brede udvalg af præcise målinger af fysiologiske helbredsoplysninger, der bliver mulige, når man er fleksibelt og nært forbundet med huden,« forudsiger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er moderne teknologi med perspektiver i mine øjne.

Jeg ser det som tidlige skridt i retning af forebyggende medicin som modstykke til pillerne - der er SÅ meget lægevidenskaben ikke forstår, så mulighed for at danne store mængder præcise data må være vejen frem.

Og så vil jeg selvfølgelig have en som jeg kan bruge til alt fra almindelige nørdet nysgerrighed til at optimere løbeturen.

 • 1
 • 0

Troll !

Hvis du ikke lytter til andres telefon, så lytter du nok ikke til naboens elektroniske plaster.

Og næsten alt kan hackes - og hvad så ?

Realtids- (belastnings-) måling af mennesker har og vil have gode anvendelser til diagnose og forebyggelse.

 • 0
 • 0

Eller til andre menneskers smartphone eller computer. Endnu en "opfindelse" ingen har ventet på.

Bent, vi er faktisk mange der går og venter spændt på den slags opfindelser.

Selv går jeg, på grund af diabetes, rundt med en lille sensor og sender som konstant sender mit blodsukkerniveau til et apparat. (Se http://www.dexcom.com/dexcom-g4-platinum )

Den slags printplader som omtales her i artiklen kan sikkert bruges til at gøre dette udstyr endnu mindre, billigere og mere bærbart - det glæder jeg mig til!

Mvh Steen

 • 6
 • 0

Jeg elsker ny teknologi og jeg er vild med gadgets eller næsten alt på svagstrøm. Denne teknologi finder jeg også spændende og ser så absolut masser af positive områder hvor den kan sættes i funktion. Når det er sagt, så genkender jeg også Bents ytring. Der kommer masser af tech som vi ikke har bedt om og som trækker vores eksistens i en noget ubehagelig retning, Nem-id, rejsekort, e-boks. Masser af hardware - by cykler, Ic4 men også de fede smart boards, tablets, etc. som tilsyneladende forbedre vores livskvalitet - på kort sigt. På lang sigt, øger det uligeheden i befolkningen, forurener vores planet i et løbsk produktionssystem og vi bliver mindre og mindre raske.

Jeg ser gerne denne udvikling reguleret af andet end et kapitalistiske skygge system, som heller vil kontrollere og udnytte folk end at skabe trivsel og øget levestandart for folk.

Jeg vil rigtig gerne have den næste generation af smartphone, tro mig jeg vil elske den, MEN jeg vil heller snart have noget rent luft, rent vand - som er gratis, og mad uden giftrester. Så kan jeg altså godt vente lidt med det andet.

Nå ja... og min frihed tilbage...

 • 1
 • 1

Der kommer masser af tech som vi ikke har bedt om og som trækker vores eksistens i en noget ubehagelig retning, Nem-id, rejsekort, e-boks. Masser af hardware - by cykler, Ic4 men også de fede smart boards, tablets, etc. som tilsyneladende forbedre vores livskvalitet - på kort sigt. På lang sigt, øger det uligeheden i befolkningen, forurener vores planet i et løbsk produktionssystem og vi bliver mindre og mindre raske.

Meget af det du nævner, er mange glad for. Det bliver nok svært at finde tech, som vi alle har bedt om.

 • 0
 • 0

Meget af det du nævner, er mange glad for. Det bliver nok svært at finde tech, som vi alle har bedt om.

Helt enig, jeg er selv glad for noget af det. Men gavner det i det store hele, er det ikke bare afledning fra de virkelige problemer og på lang sigt kun til gavn for de få. Jeg vil gerne være med til at bestemme hvordan planetens ressourcer bliver brugt og fordelt. Lige nu bliver mange af vores ressourcer brugt på ting som er "nice to have" på bekostning at "need to have". Jeg kan ikke leve af billig forbrugs elektronik, men kræver mad, vand og luft - helst rent (men det løb er kørt).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten