Printere er lige så skadelige som cigaretrøg

Laserprintere udsætter kontorfolk for små skadelige partikler, der svarer til at være passiv ryger, viser en australsk undersøgelse af 62 printere.

17 af de undersøgte printere viste sig at udsende store mængder partikler og en enkelt printer udsendte de samme mængder som en tændt cigaret, fremgår det af forskningsresultaterne, der er offentliggjort i American Chemical Society journal Environmental Science and Technology.

Hewlett Packard toppede listen med hele 12 af de storslemme printere, og forskerne bag undersøgelsen har straks opfordret den australske regering til at regulere partikelforureningen fra printere.

Professor Lidia Morawska fra Queensland University of Technology advarer mod de ultrafine partikler, der kan give åndedrætsbesvær, hjerteproblemer og kræft.

»Partiklerne fra printerne er små som partiklerne i cigaretrøg, og når de kommer dybt ned i lungerne, kan de forårsage den samme skade,« siger Lidia Morawska til Brisbane Times.

Tre gange flere partikler indendørs

Selve opdagelsen blev gjort ved et tilfælde, da forskere fra Queensland University undersøgte et åbent kontormiljø i Brisbanes centrale forretningsområde, der er omgivet af heftig trafik.

Forskerne havde fokus på at effektivisere ventilationssystemet, så kontorfolkene blev fri for gadens smog, men midt i undersøgelsen opdagede forskerne at størstedelen af partikelforureningen kom fra kilder inden for og ikke udenfor.

»Vi havde virkelig ikke regnet med at finde forureningskilder indendørs, men i perioder var partikelkoncentrationen tre gange højere indenfor end udenfor,« fortæller Lidia Morawska til ABC.

Ny forskning skal danne grundlag for lovgivning

Partikelforureningen fra printere er særlig høj, når tonerhovedet er nyt, og når printeren arbejder med billeder og grafik.

Nu skal nærmere undersøgelser afgøre nøjagtig, hvordan partiklerne spredes, og hvad der kan gøres for at lovgive på området.