Prestigebyggeri i problemer: Rustfrie stålrør levede ikke op til navnet

Plus19. maj 2020 kl. 07:019
Prestigebyggeri i problemer: Rustfrie stålrør levede ikke op til navnet
Nordfløjen er 234 m lang, 57 m bred og 36 m høj på det højeste sted. Byggeriet er opdelt i to faser: Den første – og største – på 54.700 m2 blev indviet 14. januar 2020. Den anden på 10.500 m2 var før corona sat til indvielse til sommer. Link Arkitektur leder et totalrådgiverhold med blandt andre Sweco om bord. Niras er bygherrerådgiver. Blandt entreprenørerne er NCC, Elindco og Kemp & Lauritzen. Illustration: Adam Mørk.
En stor udskiftning af hullede vandrør i Rigshospitalets nye milliardtilbygning nærmer sig afslutningen. Bygherrens teori om skaderne går på en kombination af stillestående vand, metalspåner i rørene og kloring. Men der er fortsat langt til placering af ansvaret.
Artiklen er ældre end 30 dage

[box]

Fakta: Korrosion

Korrosion: Uønsket kemisk nedbrydning af metaller og legeringer.

Gennemtæring: Hul opstået som følge af kemisk nedbrydning.

Grubetæring: Et korrosionsangreb, der angriber punktvis og frembringer gruber i metaloverfladen.

Spaltekorrosion: Minder meget om grubetæring, men finder sted i spalter, porer og andre steder, hvor der er ringe eller slet ingen væskeudskiftning.
[/box]

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
21. maj 2020 kl. 12:41

Det halter vist lidt med funktionstest og kvalitetsikring, men udover det, er det en gigantisk stor udvidelse af Riget: læs 55.000 km2

8
19. maj 2020 kl. 14:50

Da man i 1966 opførte en ny hovedbygning til EGV's Store Tuborghjemmet i Hellerup, valgte man at installere et blødtvandsanlæg til det varme brugsvand. Tre måneder efter ibrugtagningen var der talrige gennemtæringer i form af grubetæringer. Det havde vi i Birch og Krogboe ikke set komme, men vi lærte af det. Det var formentlig medvirkende til at vi oprettede en tværfaglig firmahukommelse baseret på nøgleord, keywords, og kanthulkort. Den har efterfølgende været med til at afværge mange projekteringsfejl. Firmahukommelsen havde den store fordel, at alle informationer skulle godkendes af et tværfagligt udvalg. Derved blev "støj" sorteret fra, i modsætning søgning på Internettet, hvor der dels ikke findes nogen kvalitetetskontrol, dels optræder myriader af uvedkommende infomationer. Vær så god at sortere. Desuden var det i mange tilfælde muligt at søge supplerende oplysninger direkte hos forfatteren, informanten. Systemet er formentlig blevet kvalt i IT, som jo også har sine fordele.

6
19. maj 2020 kl. 14:32

Jeg er ikke helt enig. En byggeplads er jo ikke en børnehave, hvor børnene skal have besked på at vaskhænder og bruge en ske til youghurt.

Sådan var det engang, men en moderne byggeplads, hvor entrepenører fra hele Europa arbejder efter licitation, så er det nødvendigt med et seriøst tilsyn. Der er rigtigt mange der har brandt fingerne på "billig" produktion i Polen, Kina m.m. Fordi de ikke havde en tilstrækkelig kvalitetskontrol på stedet.

5
19. maj 2020 kl. 13:53

Rørmaterialet AISI 316L er et syrefast, low carbon (L) stål. Rør leveres også i materialet AISI 304, som ikke har den samme korrosionsmodstandsdygtighed. Hvis der er sket en forveksling mellem disse to materialer, hvadenten det skyldes mangel på kontrol eller for billiggørelse af projektet, er fanden løs og rørene kan forsvinde på relativt kort tid. Der er ikke nævnt i artiklen, om rørmaterialet er checket.

4
19. maj 2020 kl. 13:15

Jeg er ikke helt enig. En byggeplads er jo ikke en børnehave, hvor børnene skal have besked på at vaskhænder og bruge en ske til youghurt.

Faglærte arbejdere, uanset håndværk, har jo netop faglig forståelse for udførelsen og må forventes at udføre det faglig korrekt. Uden supervision. For nye, usædvanlige, specielle opgaver kommer supervisionen i spil. Det før den også når ikke-kvalificeret arbejdere udfører arbejdet. Så kan der være tale om indledende supervision, hvorefter det indlærte kan forventes gentages.

Det her er jo ikke USA, hvor en supervisor løber i hælene på alle medarbejdere, og hvor kun lidt udføres uden direkte tilsyn.

Men udover det udførende firma, som har ansvaret for sit arbejde, så er der vel et uafhængigt tilsyn. Eller var der mon ?

Efter beskrivelsen er installation af vandrør øjensynlig en mulig fejlkilse, så tilsynet ?

3
19. maj 2020 kl. 10:51

Michael skriver ”Det tyder da på sjusket og dårligt håndværk. ” og Jan fortsætter med at skrive ”Det tyder på at VVS arbejderne har været på accord og savet de rustfaste rør over, uden at afgrate og fjerne spåner inde i rørene.” Og det er jo sådan set måske rigtigt nok men der altså en grund til at man har en byggeledelse og herunder en miljøledelse. Der er populært og bekvemt at skyde på håndværket og håndværkerne og akkord lønsystemet men der er ingen juridisk logik i dette. Byggeledelsen har ansvaret for at tilrettelægge arbejdsprocessen og tilsynet med at dette foregår efter det der er foreskrevet. Og i en evt. efterfølgende voldgiftssag er det næppe håndværkerne der stilles til ansvar.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

2
19. maj 2020 kl. 10:18

Det tyder på at VVS arbejderne har været på accord og savet de rustfaste rør over, uden at afgrate og fjerne spåner inde i rørene. Ved at rulleskære minimeres grater, men det er manuelt arbejde, og kan tage længere tid. Ved moderne samling med pressmuffer fjernes grater fra tidligere gevindskæring.

Ved vestkysten anvendes rustfast stål ikke gerne udendørs, da det hurtigt anløber med rustpletter. Her anvendes varmgalvaniseret stål. Galvaniserede stålrør anvendes gerne til varmeinstallationer pga pris og da vandet cirkulerer og oxiderer minimalt. De kan dog ikke anvendes til brugsvandinstallation, da der hurtigt opstår galvanisktærer, pga. moderne anvendelse af messing og kobber i samme rørstrenge. Der går her kun ca. 3 år, så er et galvaniseret brugsvandrør fuldstændig tæret op.

I moderne husinstallationer anvendes hovedsaglig PEX plastrør eller evt. coated AluPEX der afhjælper ovenstående problemer.

1
19. maj 2020 kl. 08:29

Fra min studietid husker jeg en lærer i materiallære der sagde noget med at intet var rustfrit, men noget var rustfast. Og så viste han os en 18/8 rustfast kniv fra kantinen, der var faldet ud af kurven i opvaskemaskinen med noget godt indtørret mad, der ikke var blevet spulet af inden kniven faldt af. Efter nogen tid blev den fundet - med et pænt 5mm hul midt i knivbladet. Nu er miljøet i sådan en industriopvaskemaskine ikke for børn. Stærkt basisk. Som nævnt i artiklen opstår rustfastheden ved at chrom og nickel i legeringen oxyderer og chromoxyd/nickeloxyd, men belægninger kan forstyrre og ødelægge oxydlaget og så er det slut med rustfastheden. Det samme kan ske med spåner. Sådan et svirp at stålstøv fra en vinkelsliber kan også fyldstændig ødelægge en rustfast overflade, og det er da helt galt at der er spåner i rørene! Det tyder da på sjusket og dårligt håndværk.